Frank Cools brengt evangelie van Marcus naar het theater
Met zijn nieuwe productie MARCUS plaatst de Gentse acteur Frank Cools zich in de zuiverste verteltraditie. Ik ben volledig gevallen voor de tekst, zegt hij. Ik breng hem puur, zonder toevoegingen. Ik heb niets uit te leggen.
Daar willen we meer van weten.
Hoe ben je aan dit project begonnen?
Als theatermaker ben ik altijd op zoek naar de goede, de grote verhalen. Ik had het evangelie volgens Marcus eerder al in één keer gelezen, maar deze keer was ik echt gefascineerd door de directheid en het confronterende van het verhaal.
Tijdens de kerstvakantie van een jaar geleden had ik als voorproefje 3 hoofdstukken uit het hoofd geleerd. En eerlijk, ik kon niet meer stoppen.
Welk publiek hoop je te bereiken?
Ik ben van plan het stuk jaarlijks vooral in de vasten te spelen en voornamelijk in theaters. Maar het is ook op verplaatsing mogelijk voor verenigingen. Ik vermoed dat het kerkelijke publiek geïnteresseerd zal zijn, maar ik hoop zeker ook anderen te bereiken. Dit is een verhaal voor al wie openstaat voor de grote verhalen.
Wat vertel je precies?
Het evangelie van Marcus, hoofdzakelijk in de vertaling van Frans Van Bladel, afgewisseld met andere vertalingen om het zo zegbaar mogelijk te houden. Er zit een sterke spanningsboog in die ik tot zijn recht wil laten komen door het verhaal in 1 teug te vertellen. Het theatrale zit hem in de mimiek en intonatie. Er is in de wereld al spektakel genoeg.
Hier en daar heb ik wel een fragment laten vallen, om het verhaal dramatisch te laten kloppen. Of omdat ik het niet begrijp.
Zo is hoofdstuk 13 er helemaal uit. Het bevat waarschuwingen over het einde der tijden en allerlei verschrikkingen. Andere moeilijke passages snapte ik na wat opzoekingswerk wel, maar hier bleef ik mee zitten. Als ik het niet versta, dan het publiek ook niet, denk ik. En ik wil niet uitleggerig gaan doen. Maar in het totaal is er wellicht geen 5% van de originele tekst gesneuveld.
Welke passage vond je verder nog lastig?
Op een bepaald moment is Jezus in Tyrus en wordt hij aangeraakt door een Syro-Fenicische vrouw (Marcus 7, 24-30). Eerst jaagt hij haar weg, want ze is niet joods: Het is niet goed om de kinderen hun brood af te pakken en het aan de honden te geven. Zo’n harde toon! Maar de vrouw volhardt en Jezus geeft zijn vergissing toe.
Een heel rare passage vond ik dat. Ik heb mij afgevraagd: wie zijn die kinderen dan? En straf dat Jezus zijn vergissing toegeeft. En zo zit het verhaal vol met vragen die je doen nadenken over je eigen overtuigingen en gedragingen. Hoe sta ik in het leven?
Het evangelie volgens Marcus is 1 grote geloofsbelijdenis als antwoord op de vraag: wie is Jezus? Voelt het voor jou ook zo aan?
Wat mijn antwoord precies is, doet er niet zoveel toe, vind ik. Het enige wat ik wil doen, is de toeschouwer een avond bezorgen die ergens over gaat, met de directheid van de evangelist. Als je bereid bent om erin mee te gaan, vind je altijd wel iets wat jou aan het denken zet.
Mensen reageren wel verbaasd als je zegt dat je MARCUS gaat doen. (Dat was trouwens ook zo toen ik’Beatrijs’ speelde.)
Blijkbaar vinden we het niet gewoon als iemand verhaalstof zoekt in de christelijke traditie. Terwijl we het wél gewoon vinden als je bijvoorbeeld in de Griekse mythologie duikt. Voor mij is dat hetzelfde. Ik ben ook de man van de voorstelling The Canterbury Tales, waarin bedevaarders de tijd doden met schunnige verhalen...
Maar misschien is er toch iets wat al die verhalen bindt: de kwaliteit van de taal.
Ook in de voorstelling Marcus zit overigens een zekere lichtheid, bijvoorbeeld als het gaat over de kleinmenselijke kantjes bij de leerlingen, zoals wanneer ze het onder elkaar hebben over wie de grootste is. Met de juiste mimiek en intonatie krijg ik de lachers dan wel even op mijn hand. Ze zijn toch zo herkenbaar, niet?
- Frank Cools speelt MARCUS op 22 maart in Ardooie en op 9 april in De Minard in Gent. De lijst wordt verder aangevuld, kijk daarvoor op de website.
- Als vereniging een voorstelling aanvragen doe je rechtstreeks bij de artiest via de website of 0486 90 06 85.