Laatste maricool van Deinze opent expo Deo Gratias (video)
Zuster Maria werd onlangs 86. Ondanks haar zwakke gezondheid overleefde ze haar twee medezusters, die vorig jaar overleden in wzc Sint-Jozef in Deinze. Nu rest haar enkel nog zich voor te bereiden op het hiernamaals, vertelt ze met een gerust hart.
Tentoonstelling Deo Gratias
Maria Willems mocht op vrijdag 18 februari de tentoonstelling Deo Gratias mee openen in aanwezigheid van ruim 200 belangstellenden. Bij foto’s van de laatste zusters in hun scholen komen de tongen los.
Die zuster noemden we zuster IJskreem. En dat was een strenge!
De tentoonstelling is het werk van een groep sympathisanten die ook een lijvig boek samenstelde over meer dan 350 jaar geschiedenis en 200 jaar aanwezigheid van de zusters maricolen. Alles begint in Dendermonde, waar Anna Puttemans in 1663 met 5 andere jonge vrouwen het begijnhof verlaat om een nieuwe ‘geestelijke schole’ te stichten. Het zal de basis zijn voor de vele congregaties van zusters maricolen, niet alleen in Deinze, maar ook in Antwerpen, Brugge, Landen, Lede, Leuven en Staden.
De eerste eeuwen was het leven van de maricolen streng gereglementeerd en contemplatief. Ze lieten zich inspireren door de Karmel van Theresa van Avila en Johannes van het Kruis. De tentoonstelling toont geseltuigen zoals een ketting met naalden en bollen met naalden. Die laatste heeft zuster Maria ook nog gekend, zegt ze. Je hield ze in beide handen en dat prikte. Na het Tweede Vaticaans Concilie werd het kloosterleven minder streng.
Zuster Maria besluit: Ik hoop dat van de maricolen vooral onthouden wordt hoeveel goed werk ze hebben gedaan in de loop der eeuwen. Van onderwijs tot gezondheidszorg. Zonder de zusters - ook van andere congregaties - waren veel mensen veel slechter af geweest.
De tentoonstelling Deo Gratias loopt tot 28 april in het Mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek), Louis Matthyslaan 3-5 in Deinze. Het boek is te bestellen via mail maricolen1663@outlook.com.