Katholieken en lutheranen vieren samen 500 jaar Reformatie

Katholieken en lutheranen vieren samen 500 jaar Reformatie op Hervormingsdag. De aanwezigheid van de paus is meer symbolisch dan historisch.
11/11/2016 - 18:22
Paus Franciscus
Paus Franciscus © Sir

Paus Franciscus komt zondagmorgen in de Zweedse stad Lund aan voor een tweedaags bezoek naar aanleiding van de herdenkingen van de start van de Reformatie. Het is zijn 17de buitenlandse reis, met dit keer als thema: Van conflict naar gemeenschap.

Voor het eerst herdenkt hoofd katholieke Kerk de Reformatie samen met protestanten 

Op uitnodiging van de Lutherse Wereldfederatie, die 74 miljoen lutheranen uit 98 landen vertegenwoordigt, neemt paus Franciscus deel aan een oecumenische viering, waarin de katholieken en lutheranen samen de 500ste verjaardag van het begin van de Reformatie herdenken. Volgens kardinaal Kurt Koch, voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Eenheid van de Christenen, is dit de viering van 50 jaar oecumenische dialoog.

De kernwoorden van deze dag zijn genade en hoop. Destijds werd in de geest van het Tweede Vaticaans Concilie eerst met de lutheranen (1967) en later met andere christelijke Kerken een oecumenische dialoog gestart. De pauselijke aanwezigheid is de vrucht van die jarenlange toenadering.

Deze herdenking is een kans om te danken voor 50 jaar luthers-katholieke dialoog. Kardinaal Koch.

Paus Franciscus reist de hele dag in dezelfde bus samen met de bisschop Munib A. Younan en Murtin Junge, respectievelijk voorzitter en secretaris van de Lutherse Wereldfederatie, van de ene naar de andere manifestatie. Symbolischer kan het niet, zegt Greg Burke, de nieuwe directeur van de persdienst van het Vaticaan.

Volgens kardinaal Koch is er nog een lange weg af te leggen. Maar er werd al veel gerealiseerd, met als hoogtepunt de katholiek-lutherse verklaring uit 1999 over de rechtvaardigingsleer van Luther. Koch benadrukt dat Martin Luther (1483-1546) nooit de bedoeling had om de Kerk uiteen te rukken, wel om ze te hervormen. Hij was een goede mens, met goede intenties. Ook vandaag nog kunnen wij veel van hem leren. 

Realistisch blijven

Burke roept ondanks de feeststemming op tot realisme. De aanwezigheid van paus Franciscus hier in Lund is een belangrijke stap. Maar het is geen historische gebeurtenis. Deze herdenking plaatst datgene wat wij gemeenschappelijk hebben op de voorgrond.

Bron: La Croix/Kathpress.at