Foyer viert 50 jaar inzet
De Brusselse Akenkaai is vandaag en morgen the place to be voor wie wil kennismaken met de erg rijke werking van de Brussels-Molenbeekse vzw Foyer. Het diversiteits- en integratiecentrum – intussen sinds mensenheugenis gevestigd in de naburige Werkhuizenstraat in Sint-Jans-Molenbeek – presenteert dit weekend voor zijn vijftigste verjaardag de uiteenlopende deelwerkingen in het nieuwe cultureel centrum Kanal – de vroegere Citroëngarage – aan het Brusselse IJzerplein. Geen academisch zitting, toespraken of plichtplegingen allerhande dus, maar een zonnig parcours langs vrouwenhuis Dar Al Amal, de Roma-dienst, allerlei sportclubs voor de Brusselse jeugd, kunst- en wijkateliers, uitleg over interculturele bemiddeling, een escape room voor jongeren, enzovoort.
Foyer pionierde in het verleden en wil deze traditie doortrekken naar de toekomst. Johan Leman
Actief pluralisme
Foyer werd in 1969 opgestart door de redemptorist Paul Steels, zegt Johan Leman, de voorzitter van de organisatie. De Brusselse Noordwijk werd toen grotendeels platgelegd en de jongeren uit deze sterk verarmde volksbuurt hadden niets meer. Steels had een zeer nauw contact met allerlei heel gewone mensen. Dat ‘actieve pluralisme’ blijft een troef, legt Leman uit. Foyer gaat op zoek naar de mensen - wie ze ook zijn - en past zijn werking actief aan hun noden aan. Zo zette Foyer destijds uitdrukkelijk in op een vrouwenwerking, toen de organisatie merkte dat allochtone meisjes en vrouwen vaak afhaakten van gemengde activiteiten. En vanuit eenzelfde instelling startte Foyer dienstverlening op voor Roms en woonwagenbewoners, want deze groep mensen bleek nergens anders terecht te kunnen.
Eigenlijk bestaat Foyer uit een drietal vzw’s, want ook de Belgisch-Brusselse constructie vraagt voortdurende aanpassing.
Een thuis
Zelf ben ik pas in de jaren 1980 bij Foyer betrokken geraakt, vertelt professor Johan Leman. Ik had in het kader van mijn doctoraat in de antropologie iets soortgelijks opgestart in Laken en beide organisaties smolten samen. Maar Leman en consorten hielden uitdrukkelijk vast aan de naam die pionier Paul Steels aan de organisatie gegeven had. Wij willen een Foyer – een thuis – aanbieden aan wie elders niet terechtkan. En Foyer heeft in al die tijd bewezen dat migratie synoniem kan zijn van succes. Bij Foyer komen jaarlijkse tienduizend mensen over de vloer, die er opgevangen en voor hun socioculturele integratie, talenkennis, professionele inschakeling en noem maar op geholpen worden door een tiental multiculturele professionals en meer dan dertig vrijwilligers.
Er kwamen een minister, een olympisch atleet en verschillende ondernemers voort uit onze werking, maar niet één jihadist! Johan Leman
Foyer vzw viert zijn vijftigste verjaardag in Kanal – Centre Pompidou, bereikbaar via de Akenkaai dichtbij het IJzerplein in Brussel, op vrijdag 21 en zaterdag 22 van 12 tot 18 uur.Tussen 15 en 17 uur is er ook mogelijkheid voor een geleid bezoek aan het Kanal – Centre Pompidou aan een speciale toegangsprijs.