6 dingen die u moet weten over een consistorie

Paus Franciscus creëert vandaag een groep nieuwe kardinalen, die hem gaan helpen bij het bestuur van de wereldkerk.
05/12/2020 - 00:00
consistorie
consistorie © SIR

Met de kardinaalscreatie van vandaag zet paus Franciscus zijn hervorming van de wereldkerk voort. Opmerkelijk is dat de groep nauwelijks Italianen en curiekardinalen telt en slechts drie van de dertien stemgerechtigde kardinalen uit Europa afkomstig zijn. Landen als Mauritius, Bangladesh of Papoea-Nieuw-Guinea krijgen voor het eerst een kardinaal.

  1. Kardinaal is een titel voor de hoogste waardigheidsbekleders, die het voornaamste college voor het bestuur van de katholieke kerk vormen. Zij leiden de belangrijkste congregaties en raden in Rome en kiezen na het overlijden van de paus in een conclaaf een opvolger.
  2. Na hun aanstelling krijgen kardinalen een roodzijden toga, een rode kalot en bonnet met drie punten en een rode kardinaalshoed.
  3. De traditie van de kardinaalscreatie heeft verre wortels in de geschiedenis. De oorspronkelijke invulling verschilde echter grondig van de huidige. Bij die eerste kerkgemeenschappen konden ook priesters nog kardinaal worden. Omdat het gebruikelijk was dat enkel de meest bekwamen en diegenen die het meeste vertrouwen genoten voor deze functie werden uitgekozen, was het bijna vanzelfsprekend dat ze ook belangrijke raadgevers gingen worden van de paus.
  4. Volgens canon 351 worden kardinalen per formeel decreet van de paus dat openbaar gemaakt wordt in aanwezigheid van de kardinalen gecreëerd. Slechts de paus heeft de macht nieuwe kardinalen te creëren en hun namen, in aanwezigheid van het Heilig College, officieel aan te kondigen.
  5. Vandaag zijn alle kardinalen bisschop, op enkele priesters na die geen bisschop meer wensen te worden omdat ze de leeftijd van tachtig jaar  overschreden hebben. Zij worden kardinaal gecreëerd uit dankbaarheid voor hun bijzondere dienstbaarheid aan de paus en aan de katholieke kerk. Een mooi voorbeeld is de kardinaalscreatie van de eenvoudige Albanese priester Ernest Simoni, die ten tijde van het communistische bewind in Albanië op gevaar van zijn eigen leven over zijn geloof getuigenis heeft afgelegd. Simoni werd 28 jaar lang gemarteld en in strafkampen opgesloten, maar weigerde zijn geloof af te zweren.
  6. Het kerkelijk recht bepaalt dat wanneer een kardinaal zou overlijden voordat zijn naam per decreet formeel wordt aangekondigd, hij geen kardinaal is. Dat is ook het geval wanneer de paus nog voor de afkondiging van de namen zou overlijden.