13 redenen om het Festival Kerkmuziek van Koor&Stem bij te wonen
1. Je zingt en dirigeert muziek voor koor en gemeenschap
Op zoek naar muziek voor je koor waarmee je tegelijk de gemeenschap kan betrekken tijdens de liturgische dienst? Volg dan zeker deze workshop met Ludo Claesen.
2. Je leert er zorg dragen voor je stem
In twee workshops staat je eigen stem centraal. Je krijgt tips voor de opwarming, voor beter stemgebruik en er is speciale aandacht voor de uitdagingen van de ouder wordende stem.
3. Je ontdekt de meerstemminge zettingen in ‘Zingt Jubilate’
Het liedboek Zingt Jubilate bevat een schat aan eenstemmige liederen voor de misviering. Maar wist je dat er ook meerstemmige zettingen zijn? Pieter Stevens van ICL (Interdiocesane Commissie voor Liturgie) leidt je door zijn favoriete werken.
4. Je maakt kennis met het meesterwerk van Hugo Distler
De Jahrkreis van Hugo Distler uit 1932 bestaat uit 52 korte driestemmige parels voor de liturgie. Zijn kleurrijke harmonieën, expressieve woord-toonverhouding en subtiliteit zijn erg inspirerend voor zangers. Hera Wyckers deed haar masterproef koordirectie erover.
5. Je leert (Vlaamse) muziek en psalmen verwerken in de liturgie
Welke belangrijke rol kunnen zang en muziek spelen binnen de liturgie? Jan Christiaens en Dieter van Belle van het CCV (Centrum Christelijk Vormingswerk) Gent maken je graag wegwijs. Wil je graag Vlaamse muziek brengen tijdens de liturgie? Reinhard Andries zorgt voor de nodige inspiratie. In een derde workshop maakt Geert Hendrix je wegwijs in beurtzangen, psalmzingen op Engelse wijze en psalmen in nieuwe vertalingen.
6. Je kan je eens aan Gregoriaans wagen
Ooit al eens willen proeven van Gregoriaans zingen? Dat kan met het Gregoriaans koor Cantabo uit Ekeren, dat de Gregoriaanse muziek op een historische verantwoorde manier interpreteert... met het notenschrift dat de monniken vroeger gebruikten en de figuurtjes boven de tekst die toon en ritme aangeven. Peter Canniere trakteert je voorts op een bloemlezing uit het Gregoriaans repertorium en Joachim Kelecom van het Centrum Gregoriaans geeft meer uitleg bij het immaterieel erfgoed dat het Gregoriaans ons biedt.
7. Je speurt op internet naar interessante kerkmuziek
Hoe vind je kerkmuziek? Naast de traditionele kanalen zoals de bibliotheek (van Koor&Stem) en verschillende uitgaven helpt Jos Bielen je je weg te vinden op het wereldwijde web. Welke interessante kerkmuziek-kanalen zijn daar terug te vinden en kan je vrij gebruiken?
8. Je leert er kinderen en jongeren begeleiden
Hoe breng je muziek aan bij kinderen en jongeren? Wat werkt er en wat niet? Johannes De Wilde dompelt je een halve dag onder in de geheimen van de kinderkoordirectie. Deze workshop is speciaal voor dirigenten die regelmatig tijdens de liturgie werken met een kinder- of jeugdkoor. Hera Wyckers leidt een repertoireworkshop over muziek voor gezinsvieringen, in het bijzonder voor kinder- en jeugdkoren.
9. Je combineert er werk voor in de kerk én in de concertzaal
Heel wat koren combineren bijdrages tijdens misvieringen met het voorbereiden van concerten. Ideaal als je repertoire kan dienen voor beiden, toch? Wim De Moor brengt de ideale muziek mee: win-win voor iedereen! Nieuw werk voor in de kerk, nieuw werk voor een concert én meer tijd om dit werk mooi af te werken.
10. Je proeft van Byzantijnse kerkmuziek
Maak kennis met Byzantijnse muziek. Enerzijds kan deze gezongen worden in de oorspronkelijke taal, maar anderzijds bestaan er ook Nederlandse vertalingen wat deze muziek heel bruikbaar maakt tijdens liturgische vieringen. Christine Van Laere maakte in de jaren 80 kennis met Byzantijnse kerkmuziek en sindsdien deelt ze haar passie graag met anderen!
11. Je leert gospel introduceren in de liturgie
Gospelmuziek zorgt steeds voor de nodige schwung. Maar hoe pak je dit nu concreet aan tijdens de liturgie? Ellen Verheyen van Musical On Stage heeft heel wat ervaring.
12. Je kan er ook als organist heel wat opsteken
Heb je enige ervaring met het begeleiden van een koor op orgel, maar raak je in de knoop bij modale muziek? Dan is dit de ideale cursus voor jou. Kris Wittevrongel dompelt je een hele dag onder in de wondere wereld van het begeleiden van en improviseren op modale kerkmuziek.
13. Je kan er ook gewoon naar een concert luisteren
Schola Gregoriana Cantabo heeft in samenwerking met de Bulgaarse luitist Yavor Genov een programma samengesteld geïnspireerd op de 15 Mysteries van de Rozenkrans ( (vrijdag 23 augustus om 20u). Er is ook een optreden van het ensemble Gospodi (zaterdag 24 augustus om 16u) .‘Gospodi’ is in het Kerkslavisch de aanroepende vorm van God en betekent ‘O Heer’. Bij het zingen staan de vier zangers naar elkaar toegekeerd, het midden leeglatend.
Raadpleeg het volledige programma en schrijf je in op de website van Koor & Stem.