Stadsheiligen beschermen gerestaureerde Hanswijkbasiliek
De mooi gerestaureerde basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk, een vierhonderd jaar oude fraaie barokke bedevaartkerk in het centrum van Mechelen, is vanaf aanstaande zondag twee relikwieën rijker. Het betreft een relikwie van de heilige Sint-Rombouts, de patroon van de stad Mechelen, en Sint-Jan Berchmans. De heilige Jan Berchmans werd op 13 maart 1599 geboren in de stad Diest, maar ook hij heeft een bijzonder nauwe band met de stad Mechelen. Hij ging er naar het college en het seminarie, trad er in 1616 toe tot de jezuïeten. In 1888 werd hij heilig verklaard.
De restauratie van de barokke basiliek heeft 2,1 miljoen euro gekost.
De zeventiende eeuwse basiliek van Hanswijk en zijn moderne nieuwe altaar, dat naast het eeuwenoude Mariabeeld de blikvanger moet worden van de basiliek, wordt aanstaande zondag door de kersverse kardinaal De Kesel na een jarenlange restauratie opnieuw in gebruik genomen voor de eredienst. Daardoor kan de parochiegemeenschap haar zondagsviering voortaan opnieuw in de basiliek zelf vieren.
Het kerkgebouw doet na de ingrijpende restauratie haar bijnaam van de basiliek van licht opnieuw alle eer aan. Beide relikwieën van de twee stadsheiligen krijgen een plaats in het nieuwe altaar, onder het waakzame oog van de borstbeelden van de kerkvaders Ambrosius, Augustinus, Gregorius en Hiëronymus.
Dit is een van de mooiste kerken in Vlaanderen. minister president Geert Bourgeois.
Aartsbisschop Cruesen legde in 1663 de eerste steen van de huidige Hanswijkkerk. Daarna werd de kerk tussen 1663 en 1678 gebouwd volgens de plannen van de architect en beeldhouwer Lucas Faydherbe. De kerk, die in 1985 door paus Joannes Paulus II werd bezocht en die sinds 1987 basiliek is, bevat onder meer kunstwerken van Faydherbe, Boeckstuyns, Franchoys en Verhaegen.
De bedevaartbasiliek is tot ver buiten ons land befaamd dankzij de levendige verering van O.-L.-Vrouw van Hanswijk. Die verering gaat terug tot 988. De Hanswijkprocessie zelf ontstond in 1272 toen de stad Mechelen door onlusten en pest werd geteisterd. Omdat de kwalen ophielden toen het beeld biddend naar de stad werd gedragen wordt hier in Mechelen sinds die tijd jaarlijks een van de bekendste processies van het land gehouden, om de stad te bezweren tegen onheil.