Talentatelier versterkt kwetsbare jongeren in Gent
In Gent startte vorige zaterdag het Talentatelier voor Jongeren (TAJO). Het initiatief wil toekomst bieden aan kansarme kinderen van het vijfde leerjaar tot het eerste middelbaar. Voorzitter Luc De Bruyckere:We helpen kinderen tussen 10 en 14 jaar meer zelfkennis en vertrouwen op te bouwen om goed geïnformeerd en met een positief zelfbeeld hun plek te vinden in de samenleving.
TAJO mikt op alle maatschappelijk kwetsbare Gentse jongeren. Ik kreeg de wijze raad van Mieke Van Hecke om het talentatelier open te stellen voor allochtone én autochtone kinderen, zegt De Bruyckere. Een goed advies, dat wij ter harte nemen.
Alleen wie kansen krijgt, kan ze grijpen. Luc De Bruyckere
In Gent zijn er honderden jongeren de moed en de hoop verliezen om iets van hun leven te maken. Sommigen hebben die moed en hoop zelfs nooit opgebouwd. Ze groeien op in een achterstandswijk, maken deel uit van een minderheidscultuur, komen uit een problematische thuis of een gezin met financiële tegenslag. De aandacht die we hen in die drie jaar bieden, kan het verschil maken.
Voorbeelden in Brussel en Nederland
Het idee voor TAJO ontstond op de G100, het beraad van 100 maatschappelijk actieve Gentse verenigingen, georganiseerd door Community Gent (ook al met Luc De Bruyckere als stichtend voorzitter). De toenmalige burgemeester Daniël Termont sloot dat beraad af met de vraag Wat nu? en wees daarbij naar TADA, het Brusselse ToekomstATELIERdelAvenir van Sofie Foets.
Een tweede inspiratiebron is de IMC Weekendschool die sinds 1998 actief is in Amsterdam en ontstond uit denk- en doewerk van Heleen Terwijn van de Universiteit van Amsterdam. In heel Nederland worden jaarlijks niet minder dan 1.000 jongeren bereikt.
Jongeren toekomst bieden
In Gent leeft 15 à 20 % van de kinderen onder de armoedegrens. Ze haken vaak af op school. Er is tot 15 % schooluitval. De Bruyckere: Het is lastig om gemotiveerd te werken voor een betere toekomst als je je daar geen beeld bij kan vormen. Daarom nodigen we de deelnemende kinderen uit om 3 jaar lang 30 zaterdagen per jaar mee te doen met activiteiten waarop ze kennis maken met uiteenlopende beroepen.
Op basis van de armoedecijfers van de stad Gent koos TAJO voor Sint-Amandsberg als eerste werkgebied. Met de 7 lagere scholen werden 300 scholieren gescreend om uiteindelijk te starten met 50 deelnemers. Elke zaterdag van 11 tot 14.30 uur komen de kinderen naar TAJO. In 2 groepen volgen ze inleidingen en workshops of gaan op plaatsbezoek. Zo maken ze kennis met 15 beroepengroepen van mechaniek over zorg en technologie tot voeding. Ze gaan naar het ziekenhuis, de brandweer, de haven.
We nodigen interessante professionals uit, die de jongeren informeren en motiveren. En, heel belangrijk, die hen weten te overtuigen dat zij dit misschien ook kunnen als ze hun best doen. De 240 gastdocenten - 4 per groep, 2 groepen, 30 zaterdagen - worden opgeleid om in de TAJO-geest te werken.
De Universiteit Gent start een onderzoek dat de impact meet van het talentatelier bij de jongeren, hun familie en buurt.
Managers aan het stuur van sociaal werk
Voor zijn nieuw geesteskind wist De Bruyckere topnamen te strekken: Johnny Thijs (ex-De Post en ex-InBev), professor emeritus Erik De Lembre, Anne De Paepe (oud-rector Ugent), en Claudia van Egmond, gedelegeerd bestuurder.
Ze kozen ervoor zonder subsidies te starten. En dat zal lukken, zegt De Bruyckere beslist. De steunende ondernemingen zijn er tuk op om medewerkers in te schakelen voor de praktijkateliers.
Ondernemingen hebben vandaag veel meer oog voor maatschappelijke noden. Het gaat hen niet enkel om maximalisering van hun winst. Luc De Bruyckere
Lam Gods
Luc De Bruyckere is een bezige bij. TAJO is nog maar net uit de luiers en hij is al aangesproken om te adviseren bij de financiering van het bezoekerscentrum voor het Lam Gods. Na restauratie keert het terug naar de kathedraal voor het Van Eyckjaar 2020.
Luc De Bruyckere is 73 maar blijft maatschappelijk actief, want ‘eens scout altijd scout’.
Ik wil mijn steentje wil bijdragen aan een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt om zich te ontwikkelen zoals beschreven in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De menselijke waardigheid is mijn drijfveer, naast kennis, vrijheid en verantwoordelijkheid, betrokkenheid en verdraagzaamheid, het recht op een betekenisvol leven.
Auteur: Frans Crols