Space for Grace: halfweg de deadline voor projectaanvragen
Een maand geleden lanceerde het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB) de projectoproep in het kader van Space for Grace. Plaatselijke geloofsgemeenschappen kunnen immers ondersteuning krijgen om innovatieve initiatieven uit te werken, met het oog op vitalisering.
De ondersteuning is allereerst op financieel vlak. Niet onaardig, vindt projectcoördinator Raf Lust. Vaak is men in plaatselijke geloofskernen wat beducht op experimenten en is vooral de financiering ervan een heikel punt. Met de toelage vanuit Porticus en de administratieve ondersteuning door Hefboom vzw ontstaat er meer ademruimte. Toch moet de gerichtheid op innovatie duurzamer zijn dan de financiële boost die men krijgt.
Begeleiding
Daarom biedt Space for Grace ook daadwerkelijke begeleiding. Ter plaatse wordt mee nagedacht hoe eerste kiemen van vernieuwing meer kansen kunnen krijgen: door ze een grotere bekendheid te geven of het impact ervan te verbreden. Over de projecten heen kunnen de projectverantwoordelijken in gesprek gaan met elkaar om te leren van de anderen. Tot slot kan ook het onderzoek, dat het Academisch Centrum voor Praktische Theologie van de KU Leuven aan de verkozen projecten koppelt, een vorm van begeleiding op langere termijn of op een hoger niveau genoemd worden, vindt Raf Lust.
We proberen aan de hand van concrete voorbeelden af te leiden hoe in de Vlaamse en Brusselse kerkcontext innovatie werkt en vitalisering wordt aangewakkerd. Raf Lust
Innovatie
Innovatie kan op vele vlakken gebeuren. Dat begint met het zoeken naar antwoorden op praktische vragen: Hoe brengen we de oudere kerkgangers naar de centrumkerken: is daar een taxidienst voor op poten te zetten? Hoe kan je je kerkgebouw (her)inrichten als een plaats waar je wil zijn, een plek van zingeving en ontmoeting?
Innovatie gaat een stap verder met: Hoe stimuleer je de gelovigen, op basis van hun doopsel, om deel uit te maken van de Kerk en er vanuit hun eigen talenten hun verantwoordelijkheid op te nemen? en Hoe verbind je over de generaties heen de zoektocht naar zin en houvast, de hunker naar gemeenschapsvorming en de nood aan zorg voor elkaar?
Innovatie zit op kruissnelheid als je je durft afvragen : Welke profeet-poëet vertaalt de Bijbelse boodschap van hoop en nieuw leven naar de wereld van vandaag, het leven van elke dag? Hoe ga je als plaatselijke geloofskern in op de uitdaging van paus Franciscus om als beheerder en behoeder van de schepping je kerk/Kerk Laudatio si’-proof te maken?
Meer dan een frisse bries
Maar zelfs dan zijn deze voorbeelden slechts suggesties. Vanuit de eerste vragen en eerste ingediende projecten kan ik al heel wat dynamiek opvangen, die me sterker lijkt dan een frisse bries, stelt Raf Lust. Daarmee komt een belangrijke doelstelling van Space for Grace in beeld: er wordt een platform gecreëerd waarop innovatieve geesten elkaar vinden en een’ learning community’ kunnen vormen.
Al ben ik me ervan bewust dat we nog maar aan het begin staan. Nieuwsgierig en hoopvol kijk ik uit naar wat komen gaat! Raf Lust
Projectaanvragen voor 2020 kunnen ingediend worden tot 15 januari. Het aanvraagformulier is te vinden op de website. Ook voor 2021 en 2022 zullen er projectoproepen gelanceerd worden.
Meer info: Raf Lust, projectcoördinator, M 0479 299 312 & E info@gelovenbeweegt.be