Langstlopende animatieserie wordt 30: Congrats to The Simpsons!
De allereerste episode van The Simpsons werd uitgezonden op 17 december 1989. Fans kraken nu een blikje met een dronk op Homers geestelijke vader Matt Groening. Zijn idee om de Amerikaanse cultuur en samenleving te parodiëren aan de hand van de lotgevallen van een alledaags gezin (los van de gele huidskleur en fenomenale haardracht van Marge dan toch), bleek geniaal.
Bidden en naar de kerk gaan, maken complexloos deel uit van dat doorsnee Amerikaanse gezin. De Simpsons gaan ter kerke in de Western Branch of American Reform Presbylutheranism, een knipoog naar alle mogelijke protestantse varianten. Niemand kan zich deze twijfelachtige familie toeëigenen. En ook de milde spot op religieuze overtuigingen, maniertjes en misverstanden is gelijk verdeeld.
Bij de ellenlange preken van dominee Lovejoy dwalen de gedachten van Homer en zijn gezin geregeld af. Zoals bijvoorbeeld in de reeks van 6 afleveringen, waarin bijbelverhalen tot leven komen - uiteraard in een eigenzinnige versie.
Lees verder onder de video.
Een andere bron van religieus amusement is de devote buurman Ned Flanders. Anders dan Homer en zijn gezin twijfelt hij nooit aan zijn overtuiging. Zijn kinderen beschikken over een haast maniakale bijbelkennis. Maar met zijn onbuigbare en vaak wereldvreemde houding maakt de buurman zich niet bepaald toegankelijk.
En dat is bij de familie Simpson nu juist zo anders. Toen de Vaticaanse krant Osservatore Romano in 2009 een artikel wijdde aan de tv-serie, prees de auteur niet zozeer de dominee of de brave buurman, maar wel de middelmatige Simpsons. Homers religieuze verwarring en onwetendheid weerspiegelt zeer goed die van de hedendaagse mens, zo stelde de krant. Je zou aan de hand van alle religieuze verwijzingen in de serie een heuse Simpsoniaanse theologie kunnen omschrijven.
In de Simpsoniaanse theologie staat de band tussen God en de mens centraal (of zeg je liever: het verbond?)
Hoezeer Homer zich ook vergist wanneer hij God Superman noemt, voor hem staat als een paal boven water dat hij bij Hem terecht kan. Misschien volstaat dat wel als theologie?
Als afsluiter een video waarin Marge Simpson zich inbeeldt hoe de hemel eruit ziet … protestantse en (zuiders) katholieke versie.