Het Evangelie verkondigen in onze tijd: uitdagingen en kansen
Tijdens hun jaarlijkse studiedagen hebben de bisschoppen van België dit keer gefocust op de vraag wat belangrijk is voor de Kerk om vandaag te kunnen evangeliseren. Ze overlegden hierover afgelopen maandag en dinsdag 27 en 28 januari in de norbertijnenabdij van Grimbergen. Als gastsprekers hadden ze de hoogleraren Christoph Theobald en Guido Vanheeswijck uitgenodigd.
Fundamentele metamorfose
De Frans-Duitse jezuïet en theoloog Christoph Theobald, onder meer verbonden aan het Centre Sèvres in Parijs, onderstreepte hoezeer de katholieke Kerk actueel een fundamentele metamorfose ondergaat. Tegen die achtergrond ging pater Theobald in op wat evangeliseren eigenlijk betekent en hoe dat het beste kan in onze tijd. Groot belang hecht hij daarbij aan het naar mensen toestappen en opnieuw aansluiten bij de vele etappes van hun bestaan. Niet dus allereerst allerlei doen, maar er zijn (in het Frans: présent, dat tegelijk veelzeggend ook geschenk betekent). Of, met verwijzing naar Evangelii Gaudium van paus Franciscus: Prioriteit geven aan de tijd, aan het initiëren van processen, in plaats van het willen bezetten van de ruimte. Het hart van de mensen echt raken en gemeenschappen worden die het verschil maken.
Rijkdom op ethisch gebied
De Vlaamse filosoof Guido Vanheeswijck, hoogleraar aan de U Antwerpen en de KU Leuven, vertrok voor zijn uiteenzetting van de vaststelling dat de hoge verwachtingen van onze seculiere cultuur niet blijken uit te komen: er is geen echte autonomie, technologie overmeestert, het milieu blijkt verknoeid, er is heel wat zinverlies, ethiek is fragiel en het antwoord op de vraag wat met onze verworven vrijheid te doen blijft uit. Voor Vanheeswijck liggen hier vele kansen voor het Evangelie. Zo heeft het christendom bijvoorbeeld een grote rijkdom te bieden op ethisch gebied. Andere terreinen waar het christendom een origineel aanbod heeft voor deze tijd zijn voor hem onder meer het belang van traditie, de zoektocht naar identiteit en het doorgeven van het geestelijke. Maar ook met vragen zoals: Wie is Jezus? Hoe bidden? Wat is transcendentie? kan volgens Vanheeswijck het christendom mensen van deze tijd aanspreken.
Na elke introductie gingen de bisschoppen uitvoerig met de gastsprekers en onder elkaar in gesprek. Welke concrete stappen ter opvolging kunnen worden gezet, wordt de komende tijd uitgeklaard.