Tertio viert 20 jaar met 5 events en eminente sprekers
Toen Emmanuel Van Lierde in 2017 de redactie van Tertio ging leiden, wist hij dat hij een belangrijke datum had om naartoe te werken. Opgericht op de drempel van het nieuwe millennium bestaat het christelijke opinieblad intussen 20 jaar. Ik wou van ons lezerspubliek meer een community maken en het uitbreiden, zegt Van Lierde. Daarom wou ik inzetten op events, zoals gespreksavonden met sprekers die we niet elke dag aan het woord horen.
In 2020 organiseert Tertio niet 1 gespreksavond, maar 4, verspreid over heel Vlaanderen. Plus 1 concert op het Festival van de Hoop in Brugge (29 april). Hoe verschillend de sprekers onderling ook zijn, ze sluiten nauw aan bij de 3 doelstellingen die het blad zich stelt:
- de actualiteit analyseren vanuit christelijke bewogenheid
- geloofsverdieping bieden
- expertise bieden in kerkelijk nieuws
Vanuit de overtuiging dat een blik over de eigen landsgrenzen verfrissend en bemoedigend is, zocht Van Lierde zijn sprekers in alle windrichtingen. Voor de organisatie ging Tertio samenwerkingsverbanden aan met Christen Forum en UCSIA. Hieronder stelt hij ze voor.
Tomas Halik
23 maart, Gent • Tomas Halik (1948) groeide op in het communistische Tsjechië (toen nog Tsjechoslowakije). Rond zijn 18de zocht hij aansluiting bij de katholieke Kerk. Hij werkte als priester onder meer met drugsverslaafden en daklozen. Toen in 1990 de democratie werd hersteld, werd Halik adviseur van president Vaclav Havel. Hij was ook een tijdlang lid van de pauselijke Raad voor de dialoog met niet-gelovigen. In elke mens - of hij zich nu gelovig noemt of niet - zit tegelijk een zoeker en een twijfelaar, meent Halik. Een quote van die me bijblijft uit een interview in Tertio (mei 2013) is deze:
Het probleem van de Kerk is niet dat ze geen antwoorden heeft, maar dat ze de vragen is vergeten.
Halik legde uit: De kerk ziet vooral wie langs de weg applaudisseert of boe roept, maar merkt niet dat de bomen vol zitten met Zacheüssen die wel geïnteresseerd zijn maar wat afstand bewaren. Jezus sprak Zacheüs met zijn naam aan, maar dat vergeet de kerk te doen. De spirituele, ethische en existentiële vragen houden mensen bezig, maar we moeten een taal vinden om hen aan te spreken. Ik geef toe dat het niet eenvoudig is, maar laten we het tenminste proberen.
Halik is zonder twijfel een van de meest toonaangevende katholieke stemmen vandaag. Op 23 maart spreekt hij in Handelsbeurs in Gent over Christen zijn in de 21ste eeuw.
Anders Arborelius
22 april, Mechelen • Kardinaal Anders Arborelius (1949) werd in Zwitserland geboren als zoon van Zweedse ouders. Hij groeide op in Lund en bekeerde zich op 20-jarige leeftijd tot het katholicisme. Hij sloot zich aan bij de ongeschoeide karmelieten en studeerde onder meer in Brugge.
Een bijzonder boeiend levenspad: karmeliet en kardinaal, Zweed met Zwitserse roots en Vlaamse opleiding, katholiek in een protestants land.
Op 22 april gaat kardinaal Arborelius in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen in gesprek met kardinaal De Kesel. Ze zullen het (in het Nederlands!) hebben over geloven in het 3de millennium en over de maatschappelijke relevantie van christenen en de Kerk in de grote vraagstukken van onze tijd.
Enzo Bianchi
19 oktober, Hasselt • In de vernieuwende dynamiek van het Tweede Vaticaans Concilie stichtte Enzo Bianchi in 1965 de oecumenische gemeenschap van Bose (bij Turijn), die bestaat uit mannen en vrouwen. Bianchi is een van de grote spirituele figuren van deze tijd. Veel van zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald. Toch blijft hij voor veel mensen nog een onbekende. Tijd om daar verandering in te brengen.
Authentiek christelijk leven, is zijn stokpaardje. Hoe maken we als christenen het verschil?
Over dat christelijke verschil mocht ik hem ook al eens interviewen in Tertio (maart 2010). Hij zei toen: De onverschilligheid tegenover religie, christendom en geloof kan alleen maar bestreden en overwonnen worden door wat ik graag het ‘christelijke verschil’ noem. Jezus vroeg van zijn leerlingen een heel bijzondere levensstijl wanneer Hij zei: ‘Dit mag bij u niet het geval zijn!’ Anders gezegd: ‘Leef niet op een mondaine manier’. Het christendom is een weg van humanisering. Een waarlijk christelijke identiteit staat altijd in het teken van relatie en communio.
Om de Kerk te kunnen vernieuwen, moeten we herbronnen, vindt Bianchi. De gespreksavond op 19 oktober in het Cultuurcentrum Hasselt belooft daar alvast toe bij te dragen.
Etienne Vetö en Felix Körner
28 oktober, Antwerpen • Etienne Vetö werd als jongere actief bij de nieuwe beweging Chemin Neuf en werd er ook priester. De Amerikaan heeft Hongaars-Franse en joodse wortels. Hij doceert aan de Gregoriana in Rome en is raadgever in de commissie voor de relaties met het jodendom. Ook de Duitse jezuïet Felix Körner geeft les aan de Gregoriana Universiteit. Hij is dan weer een gerenommeerd islamkenner.
Beiden gaan op 28 oktober in Hof van Liere in Antwerpen met bisschop Johan Bonny in gesprek over wat christenen, moslims en joden bindt. Ze vragen zich ook af welk antwoord christenen te bieden hebben op toenemend antisemitisme en islamofobie.
Festival van de Hoop
29 april, Brugge • Voor het festival van de hoop komen twee groepen uit Nederland naar de Abdij van Steenbrugge: de Sunshine Cleaners (muziek op basis van gedichten van Dietrich Bonhoeffer) en de christelijke singer-songwriter Lars Gerfen.