Waarom je absoluut nog eens naar Tongeren moet: Teseum
Eeuwenoude stenen met een verhaal
De archeologische site onder het kerkgebouw is een van de meest tot de verbeelding sprekende vindplaatsen in de Benelux. 3 m onder de grond vertellen eeuwenoude stenen het verhaal van Tongeren, de eerste stad van België. En dat verhaal begint 2000 jaar geleden, met de komst van de Romeinen.
We wandelen tussen de fundamenten van de kerk en ontdekken Romeinse zuilen met halfverheven beeldhouwwerk, resten van een badhuis en van een villa. Op een scherm volgen we de vele metamorfoses van het gebouw. In de 4de eeuw verrees er een Romeinse basilica met apsis [gebouw voor handel en rechtspraak]. Dezelfde vorm zal door de eeuwen heen grotendeels behouden blijven, maar de functie en omvang van het gebouw grondig wijzigen.
Wanneer het christendom tot staatsgodsdienst verheven wordt in Rome, wordt de basilica een kerkje. De eerste bisschop van Tongeren is Sint-Servatius (4de-5de eeuw). Hij is de eerste historisch verifieerbare bisschop van de Nederlanden.
In de 9de of 10de eeuw wordt het een kapittelkerk, bediend door kanunniken. Dat blijft zo tot aan de Franse Revolutie. In de loop der eeuwen verzamelen de kanunniken aanzienlijke schatten. Bij het verlaten van de ondergrondse site stelt de audiogids van de kinderen voor om een selfie te maken. Met dit resultaat ...
Ongeziene religieuze schatten
Naar de schatkamer van de kanunniken nu. Vanuit de kapittelzaal, waar de ontvangstruimte zich bevindt, stappen we in een boeiend verhaal dat zich uitstrekt over de romaanse toren en de zolder van de kloostergang. De kinderen openen een nieuwe app op de iPod en gaan nu op stap met misdienaar Servaas. Die spoort hen aan om hun eigen schatkist samen te stellen. Cool!
De schatkamer behoort duidelijk tot de grootste en rijkste van de Lage Landen. Ze bevat onder meer reliekhouders, edelsmeedwerk en zeldzaam textiel, waarvan niet weinige erkend als Vlaams topstuk. Middeleeuwse koorboeken worden verklankt in koptelefoons. Servaas nodigt de kinderen uit hun eigen muziek samen te stellen met klokgelui, orgel, koren en noem maar op.
Tussen de topstukken staat het genadebeeld Maria Oorzaak onzer Blijdschap, dat bij de populaire Kroningsfeesten in processie wordt meegedragen. En zo eindigt het verhaal met een brug tussen heden en verleden.
Afsluiten doen wij alvast met pannenkoeken in de schaduw van Ambiorix. Om daarna nog meer opgravingen te doen in het Gallo-Romeins Museum vlakbij.