Koude Oorlogkardinaal op weg naar zaligverklaring

De Hongaarse kardinaal József Mindszenty, die al bij leven een legende was, kan al op korte termijn zalig worden verklaard.
15/12/2016 - 13:28
kardinaal József Mindszenty
kardinaal József Mindszenty © gov.hu

Op 2 december werd bij de Congregatie voor de Heiligverklaringen in Rome alle documentatie en de positio neergelegd voor de zaligverklaring Hongaarse kardinaal József Mindszenty (1892-1975). De kerkleider viel zowel bij de communisten als de fascisten in ongenade en werd daarmee een levende legende tot ver buiten zijn land. Mindszenty was een de meest prominente kerkleiders in de periode van de Koude Oorlog. Hij werd al als jonge priesters in 1919 door het communistische bewind van Bela Kun gearresteerd. Hij werd in 1944 bisschop van Veszprem. Nog datzelfde jaar viel hij opnieuw in ongenade, dit keer bij de fascisten.

Na zijn vrijlating in 1945 werd hij in 1945 tot aartsbisschop van Esztergom-Boedapest benoemd en al een jaar later door paus Pius XII tot kardinaal gecreëerd. Maar die kardinaalstitel belette het Hongaarse communistische bewind niet om hem in 1949 na een schijnproces tot levenslange gevangenisstraf te veroordelen. Dat wekte de woede en ergernis van paus Pius XII die prompt iedereen excommuniceerde die op een of andere manier bij zijn proces en zijn veroordeling was betrokken.

József Mindszenty werd in 1956 vrijgelaten. Maar nog datzelfde jaar moest hij naar de VS-ambassade vluchten omwille van zijn betrokkenheid bij de Hongaarse Opstand, die plaatsvond van 23 oktober tot 10 november 1956. De kardinaal zou daarna nog 15 jaar als politieke vluchteling in de Amerikaanse ambassade verblijven. Daar heeft hij een leven van gebed en stilte geleid, tot hij zich in 1971 uiteindelijk in Wenen kon vestigen. Hij overleed in 1975 in ballingschap in de Oostenrijkse hoiofdstad. In mei 1991 werden zijn stoffelijke resten naar de kathedraal van Estzergom overgebracht. De Hongaarse regering gaf hem postuum eerherstel. Het proces voor zijn zaligverklaring ging van start in 1996.

Bron: I.Media/AP