Ken jij de Veertien Heilige Helpers?
Een vreselijke pandemie had het Europese continent in zijn greep in de 14de eeuw. De Zwarte Dood woedde van Rome tot Hamburg en van Moskou tot Parijs. De bevolking was doodsbang voor de pestbacterie, waar geen kruid tegen gewassen was.
Tegen die achtergrond werden allerlei heiligen aangeroepen, die hun status te danken hadden aan hun inzet voor de gezondheid van mens en dier. Geeneen bleek opgewassen tegen de vreselijke ziekte. Zo ontstond de wanhoopskreet aan het adres van 14 Heilige Helpers, ook wel de Noodhelpers genoemd.
Sommigen van hen zijn goed bekend, zoals drakendoder Sint-Joris of Sint-Barbara. Veel van hen zijn intussen van de officiële heiligenkalender geschrapt wegens gebrek aan historiciteit, maar hun verhalen blijven populair.
- Achatius • Zijn naam komt uit het Hebreeuws en betekent God houdt (vast). Geschiedkundig staat er weinig vast over deze man, een legeraanvoerder, die zich volgens de legende met heel zijn garnizoen bekeerde tot het christendom en daarop als martelaar stierf.
- Barbara • De legende vertelt dat Barbara door haar vader gefolterd werd vanwege haar geloof, maar haar wonden heelden telkens miraculeus.
- Blasius • Volgens de legende was deze kluizenaar bevriend met wilde dieren in het bos, waar hij in eenzaamheid woonde. Hij stierf als martelaar na heel wat wonderen te hebben verricht. Zo werd een kindje dat dreigde te stikken in een visgraat, gered door zijn gebed. Daarom wordt nog altijd om zijn tussenkomst gebeden bij keelpijn.
- Catharina • Ook over Catharina is maar heel weinig met zekerheid bekend. Ze was buitengewoon intelligent en diep gelovig. Ze stierf als martelares. Volgens de legende stroomde er melk uit haar halswond, die de stad (Alexandrië) van de pest bevrijdde.
- Christoffel • Zijn naam betekent: Christusdrager. Hij dankt hem aan zijn taak om mensen over een rivier te dragen op zijn brede rug. Op een dag moest hij een kind overzetten. Onderweg werd het almaar zwaarder, tot Christoffel zelf kopje onderging. Daarop openbaarde het kind zich als Christus en doopte hem.
- Cyriacus • Bekend is dat hij in 309 door paus Marcellinus tot diaken werd gewijd. Daarmee kreeg hij de zorg voor de zieken en zwakkeren in de samenleving toevertrouwd.
- Dionysius • Volgens de legende was hij de eerste bisschop van Parijs (3de eeuw) en zou hij de eerste houten kerk gebouwd hebben waar nu de Notre Dame ligt.
- Egidius • Leefde als kluizenaar in de bossen bij Arles in de 7de-8ste eeuw. Zijn wijsheid was wijd en zijd bekend, waardoor velen bij hem kwamen om raad en voor een biechtgesprek.
- Erasmus van Formiae • Ook wel Sint-Elmo genoemd. Door de christenvervolging in de 3de eeuw leefde Erasmus als kluizenaar op de berg Libanon. Toen hij terug naar huis ging, moest hij opnieuw vluchten. Op zee kalmeerde hij een storm, waardoor hij patroonheilige werd van zeelieden. In Italië werd hij bisschop. Ten slotte stierf hij als martelaar.
- Eustachius • Was onder zijn geboortenaam Placidus legeraanvoerder in het Romeinse leger van Trajanus. Hij bekeerde zich nadat hij een kruis zag opflakkeren in het gewei van een hert (wat we ook kennen van de heilige Hubertus). Hij stierf als martelaar. Zijn naam betekent: Die goede vruchten draagt.
- Joris • Een beroemde heilige, maar die waarschijnlijk nooit bestaan heeft. Joris is vooral bekend als de soldaat die een draak (het heidendom) op de knieën dwong.
- Margaretha • Ook over Margaretha is weinig met zekerheid bekend. Ze zou als dochter van een tempelpriester aan de kant geschoven zijn omdat ze christen was. Een liefdesaanzoek dat haar uit haar positie als herderin kon halen, wees ze af omdat ze haar geloof niet wilde afzweren. De legende vertelt dat satan - vermomd als draak - haar wilde verslinden. Maar ze kroop levend en wel uit zijn buik.
- Pantaleon • In de oosterse kerk Pantaleimon genoemd en een van de grootste heiligen uit de traditie. Op grond van zijn medische gaven werd Pantaleon in dienst genomen als lijfarts van keizer Maximianus. Maar toen Pantaleon al te ijverig begon te bekeren, werd hij gevangen genomen en ten slotte vermoord.
- Vitus • Bekeerde zich al op heel jonge leeftijd tot het christendom en zette zich net als Pantaleon in voor de gezondheid aan het keizerlijk hof. Zo bevrijdde hij de zoon van Diocletianus van een geestelijke aandoening. Ook hij stierf de marteldood.