Noorse lutherse Kerk niet langer staatskerk

Sinds 1 januari is de Noorse evangelisch-lutherse Kerk na 500 jaar staatskerk af en is zij volledig zelfstandig.
05/01/2017 - 15:30

Sinds 1 januari  geldt in Noorwegen een strikte scheiding tussen Kerk en staat. Dat is een gevolg van de grondwetswijziging in 2012. De regeling impliceert dat bedienaars van de lutherse  eredienst niet langer als ambtenaar bij de Noorse overheid zijn tewerkgesteld. Bovendien kunnen de regering en het Noorse parlement zich niet langer mengen in kerkelijke aangelegenheden. De evangelisch-lutherse Norske Kirkewas bijna 500 jaar staatskerk.

Volgens de nieuwe grondwet worden alle levensbeschouwingen en geloofsopvattingen op dezelfde manier door de staat gesteund. Jens-Petter Johnsen

Jens-Petter Johnsen, de voorzitter van de Noorse Kyrkjerådet (Kerkraad), noemt het de ingrijpendste kerkhervorming sinds de Reformatie. Hiermee worden Kerk en staat definitief gescheiden. De Noorse Kerk blijft desondanks officieel de volkskerk van Noorwegen en wordt als zodanig gesubsidieerd door de staat.

Fel omstreden is de bepaling dat de Noorse koning nog steeds belijdend lid moet zijn van de Noorse Kerk. Maar tot aan de grondwetswijziging diende hij erop toe te zien dat de rechte leer werd verkondigd en de geldende regels werden gevolgd. Noorwegen telt 5,3 miljoen inwoners. Daarvan is 73 procent ingeschreven als lid van de Noorse Kerk.

Bron: Catholic World News/Financial Times/Reformatorisch Dagblad