Waarom Space for Grace ook iets voor jouw geloofsgemeenschap is …
Begin september lanceerde Space for Grace (SFG) een tweede projectoproep. Het innovatieplatform binnen het IPB, dat gesteund wordt door Porticus en begeleid door het Academisch Centrum Praktische Theologie van de KU Leuven en Hefboom vzw, gaat na een eerste werkjaar andermaal op zoek naar innovatieve en vitaliserende projecten binnen lokale geloofsgemeenschappen. De deadline van 15 november geeft natuurlijk nog wat ruimte, maar een kleine opfrissing van het opzet kan geen kwaad.
Verrijkende uitwisseling
Hoe kunnen we beter aangeven waar het om draait, dan het enthousiasme te citeren van de eerste 17 geselecteerde projecten, zegt Raf Lust, projectmanager van Space for Grace. Ik geef eerlijk toe: ik heb mijn vermoeden moeten corrigeren dat vooral het financiële aspect de innoverende pastoraal geëngageerden in hun nopjes zou doen zijn. In de praktijk blijkt dat vooral de uitwisseling binnen het vernieuwende netwerk zo verrijkend is. Uiteraard biedt de subsidie ademruimte. Geert Morlion, de deken van Kortrijk, zei het zo, tijdens een van de uitwisselingsmomenten, die learning communities worden genoemd: We hebben dat nog nooit meegemaakt sinds de verlossing van de mensheid door Christus, dat we, voor we begonnen, geld hadden en een persoon die ons zou begeleiden.
Gewoonlijk is het: we hebben een idee, we maken een project… En dan komt de vraag: ‘Hoe gaan we dat nu betalen?’ Nu is het omgekeerd.
Space for Grace gaf ons in die zin vleugels. Met een deel van het geld nodigden we de plaatselijke teams uit om zelf aan de slag te gaan met ons projectthema: duurzaamheid.Roos Herpelinck vult aan: Ik had wat schrik, dat plaatselijke teams gingen zeggen: 'Waar komen ze nu weer mee af?' Maar in de uitwisseling werden de mensen enthousiast. Op einde van de avond hadden we meerdere groepjes die meer concrete voorstellen gaan formuleren, en dat binnen dezelfde parochie! Als dat niet vitaliserend is! Deken Morlion besluit: Als je als Kerk start vanuit een houding van openheid, dan loopt dat vanzelf. Er zit veel werk in, maar het is niet moeilijk. Het is geen kwestie van mensen te overtuigen, maar van mensen samen te brengen.
Space for Grace wakkert optimisme aan. Je voelt dat je iets kan veranderen. Je gaat toekomstgericht en vooral positief denken.
Sam Goyvaerts van de Oasegemeenschap in Sint-Truiden treedt pastoor Schellekens daarin bij: Als je vanuit je betrokkenheid en hart nieuwe creatieve ideeën hebt over Kerk zijn, moet je zeker een aanvraag indienen. Dit soort ideeën zijn belangrijk voor het christelijke geloof in Vlaanderen. Het mooie is net de ruimte, de Space for Grace die ontstaat, om de platgetreden paden te verlaten en nieuwe wegen te gaan.
Succes
Raf Lust:En dan zijn er nog de groeikansen die het project krijgt, ook tijdens de uitwerking ervan. Om aan gemeenschapsopbouw te doen in Tereken St.-Niklaas, werd een laagdrempelige ontmoetingsdag naast het jaarlijks parochieweekend ingepland om vooral jonge gezinnen aan te trekken. Maar, nog eerder dan deze mooie initiatieven, bleek een jonggezinnenwerking te beantwoorden aan een reële behoefte. Twee jonge gezinnen namen dankzij SFG zelf het heft in handen en zo zag Cafaith@Tereken reeds het levenslicht. Een van de initiatiefnemers van het eerste Cafaith getuigt na de eerste avond: Het was ... ik denk dat we mogen zeggen best een succes! Nee, we waren het erover eens: veel beter dan we durfden hopen! We waren met 7 mensen uit 5 gezinnen. Mensen uit heel verschillende hoeken, maar dat gaf wel een diverse uitwisseling. Ook daar blij verrast dat er best al veel gedeeld werd en we elkaar toch al stevig konden inspireren. Beloftevol denk ik wel... :-) Ook de andere aanwezigen gaven aan dat ze in de toekomst in elk geval verder willen deelnemen.
- Lees meer over Space for Grace of contacteer projectcoördinator Raf Lust: E raf.lust@spaceforgrace.be & M 0479/299312.
- De deadline voor het indienen van projecten is 15 november 2020. In 2021 volgt een derde oproep.