Buitenlandse specialisten bestuderen 'Besloten Hofkens'
Vandaag woensdag 11 januari buigen meer dan 160 specialisten uit binnen- en buitenland zich in het Mechelse Congres- en Erfgoedcentrum Lamot over de zogeheten Besloten Hofjes op de eerste dag van een internationaal symposium. Het symposium met als titel: Imaging Utopia - New perspectives on Northern Renaissance Art wil 16de-eeuwse Noord-Europese kunst vanuit verschillende perspectieven benaderen, zowel technisch als historisch en iconografisch. Illuminare, het studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst van de KU Leuven, organiseerde eerder al succesvolle edities over Rogier van der Weyden en Jan van Eyck. Op het internationaal symposium van 11 tot 13 januari in Mechelen ligt de focus op de periode tussen de Vlaamse Primitieven en Pieter Breughel de Oudere.
Unieke retabelkasten
De Besloten Hofjes zijn vrij ongewone en uiterst zeldzame kunstwerken die hoofdzakelijk in Mechelen gemaakt werden en in de stad bewaard bleven. Deze retabelkasten uit de eerste helft van de 16de eeuw zijn uniek in hun soort. Zij werden gemaakt door de gasthuiszusters-augustinessen van Mechelen. Nergens ter wereld vindt men een dergelijk grote verzameling van Besloten Hofjes. In 2011 werden zij opgenomen op de Topstukkenlijst.
De keuze voor de Besloten Hofjes bevestigt nogmaals de cultuurhistorische waarde van deze unieke verzameling Mechelse topstukken, zegt de Mechelse schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer die het congres zal openen. De internationale aandacht is ook een belangrijke stimulans voor het toekomstige Mechelse stadsmuseum Hof van Busleyden.