Luisteren in tijden van Corona Blues, hoe doe je dat?
De corona-crisis hakt er flink in, ook in ons psychisch welbevinden. Dat is een duur woord om te zeggen dat we soms lijden onder eenzaamheid, donkere gedachten, wanhoop… Soms is daar een duidelijke reden voor, zoals bij ondernemers die hun harde werk in rook zien opgaan. Maar de Corona Blues kan ook onbepaald zijn. Ik zit gewoon minder goed in m’n vel. Eigenlijk maakt het trouwens niet zoveel uit hoe het precies komt.
Het is dan ook nodig om voor elkaar te zorgen. Take care zeggen de hippe mensen. De premier geeft vast het goede voorbeeld: hij beloofde een warme luisteraar te worden. Hopelijk houdt hij het uit met de Blues, en verandert hij de muziek niet te snel naar eigen goesting. Daar houdt de Corona Blues niet van.
Ik bedoel: wie in de put zit, is weinig geholpen met al je praktische advies en diepe inzicht.
Je kunt beter bij het verhaal van de ander blijven. Luisteren betekent: benieuwd zijn, graag meer willen horen. Hoe voelt de Blues? Is Blues trouwens het goede woord – hoe zou de ander het zeggen? Is de Blues er altijd, of wisselt het van dag tot dag? Is het soms minder, en is er iets dat helpt? Iemand zich laten uitspreken en beluisteren, dát is voor elkaar zorgen.
Samen de Blues beluisteren en de machteloosheid uithouden.
Dat is zeker niet gemakkelijk. Daarom maakte ik samen met Kerknet de onlinecursus 5 vaardigheden om echt te luisteren. Daarin leer je met concrete voorbeelden en oefeningen:
- Ruimte maken voor de ander en jezelf even opzij zetten
- Rustig beginnen en zonder haast verdergaan
- 5 manieren om te spiegelen (volgend luisteren)
- Opmerken en benoemen wat er borrelt bij de ander
- Verdiepen via gevoelens, verbeelding, concretisering en verbreding
Hieronder alvast een paar zinnen om te onthouden.