Sint-Antoniusvieringen in Vlaanderen als immaterieel erfgoed?
Elk jaar rond 17 januari wordt in tal van dorpen nog een Sint-Antoniusviering georganiseerd. Vaak is het een heus volksfeest ter ere van Toontje met het varken, waar jaarlijks honderden mensen uit verschillende verenigingen aan deelnemen, met als belangrijk gemeenschappelijk element de verkoop per opbod van de varkenskoppen. Dit jaar zullen die vieringen er wellicht anders uitzien dan we gewoon zijn. Dat betekent echter niet dat we de Sint-Antoniusvieringen niet in de kijker kunnen zetten. Integendeel, op initiatief van enkele vieringen, willen Centrum Agrarische Geschiedenis, PARCUM en Histories samen met zoveel mogelijk lokale vieringen een traject opstarten om de Sint-Antoniusviering in Vlaanderen te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed.
Erfgoedgemeenschap
Een eerste stap in de erkenning van de Sint-Antoniusvieringen in Vlaanderen als immaterieel erfgoed is het samenbrengen van de erfgoedgemeenschap. Dit zijn de mensen die de vieringen een warm hart toedragen.
Digitaal infomoment
Daarom worden alle geïnteresseerden vriendelijk uitgenodigd op een eerste digitaal infomoment op donderdag 11 februari, om 19 uur. Op dit infomoment bespreken de deelnemers onder meer wat een erkenningstraject precies betekent en inhoudt, wie actief wil betrokken zijn in dat traject en wat de Sint-Antoniusvieringen precies inhouden.
Seintje
Geïnteresseerde organisaties kunnen het best contact opnemen met Laura Danckaert van het CAG via E laura.danckaert@cagnet.be of telefonisch op het nr. 016 37 21 90. De praktische info voor deelname aan het digitale infomoment volgt na bevestiging. Wie zich onzeker voelt over zo’n digitale meeting, maar toch geïnteresseerd is in dit infomoment, mag niet aarzelen dat te laten weten. De organisatoren zullen ervoor zorgen dat ze zonder problemen kunnen deelnemen.