Had jij al eens een visioen? Dat kan! ~ 5 visioenen uit de Bijbel
In het begin was het Woord, lezen we in de aanhef van het Johannesevangelie. God spreekt, dat is zo bijzonder! Hij zoekt contact met de mensen.
In de Bijbel zijn het meestal profeten die Gods stem horen, omdat ze zo dicht bij Hem staan. Soms krijgen ze daarbij visioenen, die een duidelijk en engagerend toekomstbeeld schetsen. Eeuwen later vuren die visioenen ons nog altijd aan om te bouwen aan een betere wereld, zoals Jesaja’s visioen van vrede (zie verder).
Had jij wel eens een visioen waarin God tot je sprak? Vaak gebeurt het niet zo uitdrukkelijk, maar het kan. De vraag is dan: wat deed je ermee? Misschien ging je erover in gesprek met een pastor of vriend. Mogelijk gaf het een nieuwe wending aan je leven of vraag je je nog altijd af wat het te betekenen had. Ook in deze 5 bijbelverhalen weten onze visionairs niet altijd raad met wat ze te horen of te zien krijgen. Lees maar.
#1 Vrede ~ Jesaja 11, 1-10
Jesaja profeteert lyrisch over een nieuwe tijd, waarin er geen vijanden meer zijn en niemand nog onheil sticht. Die tijd situeert hij rond de geboorte van iemand uit de stamboom van Davids vader Isaï. Jezus dus, zo begrepen zijn volgelingen later. Met Hem weten ze zich al met één voet in dit vredevolle paradijs.
Dan zal een wolf zich neerleggen naast een lam,
een panter vlijt zich bij een bokje neer;
kalf en leeuw zullen samen weiden
en een kleine jongen zal ze hoeden.
Een koe en een beer grazen samen,
hun jongen liggen bijeen;
een leeuw en een rund eten beide stro.
Bij het hol van een adder speelt een zuigeling,
een kind graait met zijn hand naar het nest van een slang.
Niemand doet kwaad, niemand sticht onheil
op heel mijn heilige berg. [...]
Op die dag zal de telg van Isaï
als een vaandel voor alle volken staan.
#2 Dal vol beenderen ~ Ezechiël 37,1-14
Ezechiël is een van de grote profeten uit de tijd van de ballingschap. De leiders van het volk zijn gedeporteerd, de tempel verwoest. Hoe moest het verder met hen als volk en geloofsgroep? Op zo’n moment krijgt Ezechiël een visioen dat hoop geeft.
Ik werd opnieuw door de hand van de Heer gegrepen. Zijn geest voerde mij mee en hij zette mij neer in een dal vol beenderen.
Hij vroeg: ‘Mensenkind, kunnen deze beenderen weer tot leven komen?’ Ik antwoordde: ‘Heer, mijn God, dat weet u alleen.’
Dan draagt God Ezechiël op te profeteren over de totaal uitgedroogde beenderen. En zie, ze beginnen zich naar elkaar toe te bewegen en aaneen te voegen. Ik zag pezen zich aanhechten en vlees groeien, ik zag hoe er huid over de botten heen trok, maar ademen deden ze nog niet.
Ezechiël moet opnieuw profeteren en de wind opdragen uit de vier windstreken in de beenderen te blazen. En de lichamen worden met adem gevuld. Dan komt de uitleg van het visioen: Mensenkind, deze beenderen zijn het volk van Israël.
#3 Roeping van Samuel ~ 1 Samuel 3
Er zijn ook periodes waarin God niet lijkt te spreken en ook geen nieuwe profeten opstaan. Dat was het geval in de tijd van Eli, een priester bij wie de jonge Samuel in dienst treedt. God zal wél spreken tot Samuel.
Een van de meest mysterieuze visioenen is het visioen waarin Samuel zich geroepen voelt door de Heer, maar dat heeft hij zelf nog niet door.
De jonge Samuel diende God de heer, onder de hoede van de priester Eli. Er klonken in die tijd zelden woorden van JHWH en er braken geen visioenen door!, zo begint het roepingsverhaal. De jongen lag te slapen in het heiligdom bij de ark, toen hij plotseling wakker werd geroepen. Samuel denkt dat het Eli is die hem roept, maar dat blijkt niet zo te zijn. Een tweede en derde wordt hij geroepen, en dan begrijpt Eli dat het de Heer is die Samuel roept. Hij draagt de jongen op de volgende keer te antwoorden met de woorden: Spreek, Heer, uw dienaar luistert.
Zo gebeurt het. En dan volgt een eerste profetie van de kersverse profeet Samuel.
#4 Engel Gabriël ~ Lucas 1
Ook in het Nieuwe Testament krijgen heel wat personages visioenen. Te beginnen met Zacharias, de oom van Jezus, die tijdens zijn taken in de tempel bezoek krijgt van de engel Gabriël.
Omdat Zacharias twijfelt aan wat hij zag en hoorde - de aankondiging van een zoon bij zijn toch al wat oudere vrouw Elisabeth - geeft de engel hem een teken.
Hij zal niet meer kunnen spreken tot in vervulling gegaan is wat de engel heeft gezegd. En we lezen: De menigte buiten begreep dat Zacharias in het heiligdom een visioen had gezien.
In het aansluitende hoofdstuk bezoekt diezelfde engel Maria. Ook zij reageert geschrokken en stelt vragen: Hoe zal dat gebeuren? Meteen gevolgd door haar beschikbaarheid: De Heer wil ik dienen. Laat met mij gebeuren wat u hebt gezegd.
#5 Visioen op een wit laken ~ Handelingen 10
Zelfs na de dood, verrijzenis en hemelvaart van Jezus komen er nog heel wat visioenen voor in de Bijbel. In het boek Handelingen gebeurt het onder meer bij de leerling Ananias, een honderdman met de naam Cornelius en Paulus. De Openbaring van Johannes is één groot verhaal van een visioen. Hier belichten we nog graag even het visioen dat de apostel Petrus krijgt in een hongerige droom.
Vanuit de hemel werd een groot linnen doek neergelaten met daarop allerlei dieren.
Petrus hoorde een stem die zei: Ga je gang, eet. Maar Petrus weigert, want het voedsel is volgens de joodse traditie onrein. Tot driemaal toe zegt de stem: Wat God rein heeft verklaard, zult gij niet als verwerpelijk beschouwen.
Terwijl Petrus nog nadenkt over de betekenis van de droom, komen afgezanten van Cornelius bij hem. Petrus gaat de ontmoeting aan met deze niet-jood en begrijpt de boodschap van zijn visioen: geen mens is onrein.
Tot slot
Jullie zonen en dochters zullen profeteren, jongeren zullen visioenen zien en oude mensen droomgezichten, zo lezen we in Handelingen 2,17, een citaat uit de profeet Joël. En dat geldt tot op de dag van vandaag, want God blijft spreken tot elk ontvankelijk hart.
Wil je kans maken op een duoticket voor het nieuwe bezoekerscentrum van de Sint-Baafskathedraal, ga dan naar de themapagina Vastenreeks Doortocht. Daar vind je ook het artikel ‘Kijken met de goddelijke blik’ van Kerk & Leven,dat je moet lezen om de wedstrijdvragen te kunnen beantwoorden. Of ga rechtstreeks naar het wedstrijdformulier.