5 tips om je kalmte en vrede te vinden en te bewaren
#1 Omarm je machteloosheid, gebreken en pijn
Daarmee bedoelen we niet dat je je kleiner moet voelen dan je bent. Nee, de mens heeft echt een ongelooflijk hoge roeping, namelijk het goddelijke leven op deze aarde belichamen.
Maar de ontmoediging kan je om het hart slaan als je merkt hoe weinig de mens in het algemeen en ook wijzelf persoonlijk daarvan terechtbrengen.
Dan is het goed om compassie te oefenen voor onze blijvende tekorten vanuit het besef dat het goddelijke leven niet met mensenmacht gerealiseerd kan worden. Nee, het is net waar we falen en opkijken naar de Heer voor redding dat redding werkelijk mogelijk wordt.
#2 Zoek je vrede alleen in God
Omstandigheden kunnen ons nooit echte en blijvende vrede garanderen. Omstandigheden veranderen, ze blijven nooit hetzelfde.
Alleen de liefde van en voor God, die wonderlijke uitwisseling tussen de mens en die onzichtbare Aanwezigheid, leidt tot blijvende vrede.
Niets kan ons scheiden van de liefde die God ons betoond heeft in Jezus. In alle omstandigheden mogen we opkijken naar Hem, zijn Naam noemen die redding betekent en redding brengt op het moment dat we hem uitspreken.
#3 Leer elke dag opnieuw bidden
Bidden is niet ingewikkeld, het is net heel eenvoudig. Je richt je hart en je aandacht op de grond van al het leven, de liefde waaruit alles voortkomt, de barmhartigheid die alles overstijgt en omvat. Daar blijf je in eenvoudige relatie, sprekend en luisterend, of gewoon stil en attent.
Maar omdat het zo eenvoudig is, vinden we bidden vaak net erg moeilijk. Wij zijn zelf te complex en hebben houvast nodig. Er zijn verschillende vormen en technieken van gebed die je op weg kunnen helpen, als een stok bij het wandelen over een moeilijk bergpad.
Het belangrijkste is dat je altijd naar het gebed terugkeert om je geest en je hart te ontspannen, te verwijden en te vernieuwen. Dat is vaak een strijd en een overwinning op jezelf. Soms lijkt het erop dat je het gebed elke dag opnieuw moet ontdekken, alsof het de eerste keer is.
#4 Oefen je in aanwezigheid
Mindfulness is populair omdat onze levensstijl vaak zo weinig mindful is. We zijn er met onze geest en ons hart niet bij omdat we elders zijn: in onze zorgen, onze plannen, verleden of toekomst, of onze media, games en apps… Zoveel dingen kapen op elk moment van de dag onze aandacht.
Er zijn vele kleine manieren om je aandacht en aanwezigheid opnieuw te claimen: vertragen, pauzes inlassen, even nietsdoen, bewust ademhalen, even luisteren naar je zintuigen, iets echt van nabij observeren, belangeloos naar iemand luisteren…
Als we opnieuw contact maken met de realiteit, komen we dichter bij het diepe geheim ervan: dat God degene is die is. Hij is de Aanwezige, alles is in Hem, Hij is er de bron van en de bestemming en de bedding.
Naarmate je zelf meer aanwezig bent, verenig je je met de Aanwezige. Behalve met mindfulnessoefeningen kan je dat ook oefenen door een schietgebed te herhalen of een mantra. Of je kan dit toepasselijke gebed bidden van de kartuizer Augustin Guillerand (1877-1945):
Slechts één ding telt: het voorbijgaande moment, de huidige minuut, de oneindige liefde die God heeft gelegd in elke minuut.
#5 Laat je omvormen in overgave
Het verlangen en de hoop van het christendom brengen hun eigen onrust met zich mee. We zouden willen dat de wereld vredevoller en liefdevoller was, iets meer gelijkend op het beloofde rijk Gods. Of we voelen onszelf onwaardig voor die droom omdat we zelf maar weinig vrede en liefde kunnen opbrengen.
Dan is het goed om ons te herinneren wat God precies van ons vraagt: een goede wil om te doen wat kan en God en onze naaste te beminnen zoals we dat op dit moment kunnen. Daarna rest er alleen maar de overgave om te vertrouwen dat Gods liefde ons zal omvormen tot de persoon die Hij met ons gedroomd heeft. Niet meer… maar ook niet minder.
Vond je dit interessant? Deel dit artikel via Facebook of via e-mail.
Bron: vrij naar Aleteia (Engels)