Allerheiligen: welke heilige aanroepen bij angst, depressie…
Wie viert Allerheiligen?
Op Allerheiligen (1 november) vieren katholieke en anglicaanse christenen alle heiligen. De orthodoxen vieren ook Allerheiligen, maar dan op de eerste zondag na Pinksteren. In het voorjaar dus.
Een ideaal moment om wat tijd door te brengen met een heilige die voor jou van bijzondere betekenis is.
► Ontdek het verschil tussen Allerheiligen en Allerzielen
Hoe kunnen heiligen ons helpen bij lastige emoties?
Heiligen zijn geen morele supermensen. Ze hebben fouten en gebreken, net als wij. Ze worden heilig genoemd omdat ze nauw verbonden met God geleefd hebben. Daardoor straalt hun leven iets uit, een bepaald aspect van Gods liefdevolle aanwezigheid. Zoals een prisma wit licht breekt in verschillende kleuren, zo zou je kunnen zeggen dat elke heilige een bepaalde kleur van Gods licht laat oplichten.
Sommige heiligen hebben tijdens hun leven, zoals wij, te kampen gehad met psychische kwetsbaarheden, zoals depressie, angst, stress, woede, dwangneurose, verslaving, zelfs schizofrenie. Ze tonen dat een psychische conditie geen beletsel hoeft te zijn om met God verbonden te leven.
Katholieken hebben de mooie traditie om heiligen aan te roepen om hulp en bemiddeling bij God. Er is een gemeenschap van heiligen over de dood heen:
- gestorven en nog levende heiligen,
- bekende en onbekende heiligen,
- officiële en officieuze heiligen,
- heiligen die al bij God zijn aangekomen en bijna-heiligen die nog onderweg zijn.
Volgens het katholieke geloof zijn wij allemaal geroepen om heilig te zijn en tot die gemeenschap te behoren. We kunnen ons nu al met de gemeenschap van heiligen verbonden voelen door te bidden tot de heiligen en hen te vragen om voor ons te bidden als wij het moeilijk hebben.
Hoe vier je Allerheiligen met jouw favoriete heilige?
Hieronder een paar mogelijkheden om op Allerheiligen wat tijd door te brengen met een heilige.
- Ontdek hieronder welke heilige past bij jouw lastige emoties of psychische kwetsbaarheid.
- Lees wat meer over het leven van de heilige door te klikken op de link.
- Mediteer even over het leven van de heilige. Sluit je ogen. Probeer je in te voelen in haar of zijn leven. Stel je voor hoe psychische kwetsbaarheid en heiligheid daarin samengaan.
- Spreek in je eigen woorden met de heilige. Leg haar of hem je eigen geestelijke conditie voor en ook je verlangen.
- Vraag de heilige om voor jouw intenties te bidden.
- Bid het mooie gebed voor alle heiligen onderaan de pagina.
#1 Walter van Pontoise - burn-out
De heilige Walter van Pontoise (†1095) werd tegen zijn zin benoemd tot abt van een klooster. Er heerste een cultuur van corruptie en gebrek aan discipline. De stress van de situatie overweldigende Walter van Pontoise. Hij ontvluchtte het klooster en dook met een andere naam onder in een ander klooster. Maar zijn medebroeders wisten hem te vinden en haalden hem terug. Later vluchtte hij nog eens en hij ging zelfs naar Rome om door de paus van zijn taak ontheven te worden. Het mocht niet baten. Walter gaf uiteindelijk het verzet tegen zijn situatie op en wijdde zich met al zijn krachten aan het bestrijden van misstanden. Hij leerde de tegenstand zelfs benutten als een kans om zijn gebed, geloof en hoop te verdiepen.
Iedereen die in zijn werkomgeving gefrustreerd is door een gebrek aan moraal of die meer lasten te dragen krijgt dan draagkracht voelt, kan zich wenden tot de heilige Walter.
#2 Francisca Romana - frustratie
De heilige Francisca Romana (†1440) werd op haar 13de uitgehuwelijkt hoewel zij liever in het klooster was gegaan. 40 jaar lang leefde ze een leven waarvoor ze zelf niet gekozen had. In het begin van haar huwelijk stonden alle taken haar tegen. De frustratie en stress maakten haar ziek.
Nadat ze hersteld was, beleefde ze een keerpunt. In een moment van genade besefte ze dat ze om de wil van God te doen haar situatie volledig moest omarmen en opnemen, zelfs als dat niet haar roeping was. Dat veranderde alles voor haar. Ze kreeg 6 kinderen, waarvan er 5 overleden aan de pest. Ze zorgde voor de pestlijders en de armen van de stad. Omdat de nood zo hoog was, sloten allerlei meisjes uit hooggeplaatste kringen zich bij haar aan. Zo ontstond een nieuwe religieuze congregatie. Na de dood van haar man, trad ze er zelf in. Pas na haar overlijden werd duidelijk hoe godsdienstig ze in het verborgen had geleefd. Zo had ze op zolder een een kloostercel ingericht waarin ze zich terugtrok wanneer het kon. Ze had ook visioenen en mystieke ervaringen.
Francisca kan ons helpen als ons leven niet verloopt zoals gepland, als we lijken vast te zitten in een leven waarvoor we niet echt gekozen hebben, als de lasten van onze levensstaat ons tegenstaan, als we naast onze roeping lijken te leven, als onze religieuze verlangens onrealiseerbaar lijken, enz.
#3 Jean-Marie-Baptiste Vianney (Pastoor van Ars) - minderwaardigheid
De heilige Jean-Marie-Baptiste Vianney (1786-1859) is vooral gekend als de pastoor van Ars. Hij is een van de meest geliefde priesters in de geschiedenis van de Katholieke Kerk. Zijn eerste rapport in de priesteropleiding omschreef zijn intellectuele capaciteiten als debilissimus of ontzettend zwak. Daar stond tegenover dat hij pastoraal uitzonderlijk begaafd was. Hij werd een geliefd biechtvader met een groot begrip voor de menselijke zwakheid. Daar leed hij zelf ook onder. Hij leefde voortdurend met een intens minderwaardigheidscomplex en slaagde er niet in om zijn eigen relevantie voor God in te zien. Zijn constante gevoel nutteloos te zijn, was een symptoom van depressie dat hem zijn hele leven lang zou vergezellen.
Meer over Jean-Marie-Baptiste Vianney
#4 Catharina van Siena - stress
Toen de ouders van de heilige Catharina van Siena (†1380) haar elke plaats en tijd voor gebed onthielden, bracht de Heer haar op het idee om in haar geest een innerlijke gebedsplek te maken. Daarin kon zij zich dan terugtrekken tijdens haar uiterlijke plichten. Voortaan kon zij onverschillig blijven wanneer de wereld haar overspoelde en zich in het geheim terugtrekken om troost te vinden bij de Heer. Catharina van Siena wordt ook aangeroepen bij hoofdpijn.
Mijn natuur is vuur ~ Catharina van Siena, patrones van Europa
#5 Monica van Tagaste - familiezorgen
De heilige Monica (†387) is vooral gekend als moeder van de heilige Augustinus. Maar het is de moeite waard om haar beter te leren kennen. Vooral voor moeders en vaders die soms overspoeld worden door zorgen over hun (tiener-)kinderen, maar ook als je je zorgen maakt over je partner of je ouders, of als jij gelovig bent en je partner niet.
De heilige Monica kende al die familiezorgen goed: ze had een gemene schoonmoeder, een flirtende echtgenoot die haar christelijke geloof niet deelde, opstandige kinderen die het verkeerde pad kozen, slaven die logen om haar in diskrediet te brengen, enz. Haar grootste zorg was waarschijnlijk haar zoon Augustinus die in zijn jonge jaren niet veel goeds beloofde: een losbandig leven, een buitenechtelijk kind, betrokkenheid in een sekte… Dat het met hem toch nog goed gekomen is, is mede te danken aan het geloof en de trouw van zijn moeder Monica. Ook haar echtgenoot bekeerde zich op het einde van zijn leven tot haar christelijke geloof.
Monica is ook de beschermheilige van vrouwen, moeders en van slachtoffers van huiselijk geweld.
#6 Hiëronymus van Stridon - opvliegendheid
De heilige Hiëronymus van Stridon (347-420) is één van de vier grote kerkvaders van het Westerse christendom. Hij is vooral gekend voor zijn vertaling van de Bijbel in gewoon Latijn, de zogenaamde Vulgaat. Terwijl de meeste heiligen herinnerd worden voor hun deugden, wordt van Hiëronymus vooral gezegd dat hij opvliegend was. Hij kon zijn woede maar moeilijk beheersen en kwam met veel mensen in conflict. Daar voelde hij zich achteraf vaak schuldig over.
Van Hiëronymus kunnen we leren dat heiligheid niet noodzakelijk gaat over aardig zijn en ieders goedkeuring krijgen. We mogen hem ook vragen om zijn gebed opdat God onze woede vruchtbaar zou kanaliseren.
Hiëronymus van Stridon, vurige en opvliegende Bijbelgeleerde
#7 Elizabeth Ann Seton - eenzaamheid
De heilige Elizabeth Ann Seton (1774-1821) is de eerste heilige die in Noord-Amerika geboren werd. Ze leed aan een voortdurend gevoel van eenzaamheid en melancholie, zo diep dat zij meermalen aan zelfmoord dacht. Ze had met veel problemen te kampen in haar leven, vooral wat haar familie betrof. Het bedrijf van haar echtgenoot ging failliet waardoor het gezin financieel geruïneerd was. Haar man overleed enkele jaren later.
Toen zij zich tot het katholieke geloof bekeerde, werd zij door veel van haar familie en vrienden verstoten. In lezen, muziek en de zee vond ze troost. Na haar bekering werden de eucharistie en liefdadigheid haar dagelijkse bron van kracht. Toen ze op 46-jarige leeftijd stierf, had ze een religieuze gemeenschap, een school en twee weeshuizen gesticht.
Behalve met onze eenzaamheid, kunnen we ook naar Elizabeth Ann Seton gaan als we omwille van ons geloof afgewezen worden.
Denk je aan zelfmoord en heb je hulp nodig? Neem dan contact op met de gratis hulplijn.
#8 Ignatius van Loyola - keuzestress
De heilige Ignatius van Loyola (1491-1556) was een Spaanse edelman en militair die op zijn 30ste zwaar gewond werd in de strijd. Op zijn ziekbed maakte hij een radicale bekering door. Nadien volgde een lang en intens proces van omvorming van zijn ijdelheid tot een ordestichter en nederig instrument van Gods liefde. Doorheen zijn vele levenskeuzes leerde hij nauwkeurig goede en kwade gevoelens en krachten onderscheiden. Die methode van onderscheiding gaf hij ook door aan zijn leerlingen.
De methode en de bijstand van Ignatius van Loyola kunnen ons helpen bij het maken van moeilijke keuzes en bij keuzestress.
8 levenslessen tegen keuzestress van Ignatius van Loyola
#9 Oscar Romero - dwangneurose, scrupules
De heilige Oscar Romero (1917-1980) was een sociaal bewogen rooms-katholiek aartsbisschop in het Midden-Amerikaanse El Salvador. Uit politieke motieven werd hij tijdens het vieren van de Eucharistie doodgeschoten.
Romero worstelde zijn hele leven met scrupules: een dwangmatig bezwaard geweten. Op zijn 49ste kreeg hij de diagnose obsessief-compulsieve stoornis. Hij was toen al priester. Hij zocht hulp en onderging psychoanalyse in een tijd dat er alleen fluisterend gesproken werd over psychische kwetsbaarheid. Hij bleef zijn hele leven kampen met zijn dwangneurose, ook tijdens zijn werk als aartsbisschop. Dat verhinderde hem niet om krachtig op te komen voor de rechten van de onderdrukten.
Tot de heilige Romero kunnen we bidden als we last hebben van dwangmatige schuldgevoelens of het gevoel dat we nooit goed genoeg zijn.
#10 Christina de Wonderbare - schizofrenie, psychose
De gedenkwaardige maagd Christina de Wonderbare (1150-1224) werd geboren in Brustem nabij Sint-Truiden. Op haar 21ste kreeg ze een toeval waardoor ze overleed. Tijdens de mis die voor haar werd opgedragen, zat zij plotseling recht en vloog naar de top van de kerk. Later vertelde ze dat ze in de hel, het vagevuur en de hemel was geweest en dat ze naar de aarde mocht terugkeren om voor lijdende zielen te bidden. Ze leidde daarna een mensenschuw leven waarover veel vreemde verhalen worden verteld. Zo zou ze vaak vertoeven op daken en in boomtoppen om geen mensen te moeten ruiken. Ook wierp ze zichzelf in brandende ovens. Vermoed wordt dat Christina leed aan psychoses of schizofrenie.
Christina is patroonheilige van psychiaters, psychologen en geesteszieken.
Meer over Christina de Wonderbare
#11 Dimfna (Dimpna, Dymphna) - kindermishandeling, misbruik
De heilige Dimfna was een 7de-eeuwse Ierse prinses. Toen ze 11 was werd haar vader, koning van Ierland, weduwnaar en begon hij seksuele avances te maken naar zijn dochter. Toen die dat steevast weigerde, ontstak hij in razernij. Dimfna vluchtte naar de bossen van de Belgische Kempen waar ze leefde als kluizenares. Ze werd er achterhaald door haar vader die haar vermoordde. Haar lichaam werd overgebracht naar Geel waar er een devotie rond haar ontstond. Geel is nog altijd wereldwijd gekend omwille van gezinsverpleging van psychiatrische patiënten.
Omwille van haar geesteszieke vader wordt Dimfna beschouwd als de patrones van alle geesteszieken. Maar ook mensen die als kind mishandeld zijn en misbruikslachtoffers kunnen steun bij haar vinden.
#12 Jeanne-Antide Thouret - ontheemding
De heilige Jeanne-Antide Thouret (1765-1826) was een religieuze van de Liefdezusters van Vincentius a Paolo in Parijs. Toen de Franse Revolutie uitbrak en zich tegen de Katholieke Kerk keerde, trok ze terug naar haar geboortedorp. Niet lang daarna ontvluchtte ze het land omdat ze een religieus leven als vluchtelinge verkoos boven een leven als leek in Frankrijk. Vier jaar lang trok zij van Duitsland naar Zwitserland, vaak uit een stad verdreven vanwege anti-katholiek ressentiment. Later keerde ze naar Frankrijk en Italië terug om nieuwe religieuze gemeenschappen te stichten.
We mogen Jeanne vragen om voor ons te bidden als we ons ontheemd, verdreven of zonder thuis voelen.
Meer over Jeanne-Antide Thouret
#13 Thérèse van Lisieux - kleinmoedigheid
De heilige Thérèse van Lisieux (1873-1897) was een Franse Ongeschoeide Karmelietes die op haar 24ste stierf aan tuberculose. Na haar dood vertelde een medezuster dat er niets bijzonders over de jonge Thérèse te vertellen is. Niet veel later werd ze in heel de wereld bekend omwille van haar spirituele autobiografie: Mijn levensverhaal. Daarin vertelt ze onder andere over haar kleine weg naar heiligheid. Om heilig te worden moeten we niet groter worden, maar kleiner.
Iedereen die zich kleinmoedig of onbeduidend voelt, kan inspiratie putten uit de autobiografie van de heilige Thérèse.
Ontdek de kleine weg naar heiligheid van Thérèse van Lisieux
#14 Bartolo Longo - bijgelovigheid, occultisme
De zalige Bartolo Longo (1841-1926) dwaalde tijdens zijn studiejaren af van het katholieke geloof van zijn kindertijd. Hij raakte gefascineerd door het occulte en werd zelfs een satanisch priester.
Bartolo's familie en vrienden bleven voor hem bidden en overtuigden hem uiteindelijk om terug te keren tot zijn geloof. Hij werd Dominicaanse tertiair en hielp studenten om het kwaad van het occulte te vermijden. Hij bouwde weeshuizen, scholen en andere liefdadigheidsinstellingen. Hij kreeg ook de opdracht om de Basiliek van Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans in Pompeii te bouwen, die er nu nog staat.
De zalige Bartolo kan ons helpen om geen bizarre denkbeelden of fixaties te plaatsen boven ons vertrouwen in de ene God.
Meer over Bartolo Longo (Engels)
#15 Franciscus Maria Paulus Libermann - zelfmoordgedachten
De eerbiedwaardige Franciscus Maria Paul Libermann (1804-1852) werd opgevoed in een orthodox joods gezin, maar werd als jongvolwassene katholiek. Zijn vader rouwde om hem alsof hij al gestorven was.
Zijn leven lang werd Franciscus geplaagd door zelfmoordgedachten. Zelfs als priester, stichter van een religieuze orde en veelgevraagd geestelijk leidsman. Hij vermeed bruggen en bleef uit de buurt van messen omdat hij vreesde dat hij de neiging niet zou kunnen weerstaan om zichzelf te doden.
Spreek Franciscus aan als je lijdt onder zelfmoordgedachten of automutilatie.
Denk je aan zelfmoord en heb je hulp nodig? Neem dan contact op met de gratis hulplijn.
Saints who confronted suicidal thoughts (Engels)
#16 Antonius van Egypte (Antonius Abt) - innerlijke strijd
De heilige Antonius van Egypte (†356) was een woestijnmonnik die bekend staat als de vader van het christelijke kloosterleven. Daarnaast kennen we hem vooral omwille van de verhalen rond zijn verzoekingen of bekoringen. Tijdens zijn ascetische leven in afzondering streed hij met zijn innerlijke demonen. Duivels in de gedaante van allerlei fantastische dieren gingen hem te lijf met knuppels en lieten hem half dood liggen.
Iedereen die te maken heeft met innerlijke strijd en vecht met innerlijke demonen kan bidden tot Antonius van Egypte.
#17 Augustinus van Hippo - stemmingsstoornis
De heilige Augustinus (354-430) maakte tijdens zijn leven een intense bekering door. Zijn geestelijke leven kende fantastische hoogten, maar ook vreselijke dieptepunten van depressie en bittere woede. Gebed, werk, reflectie en offerbereidheid waren zijn houvasten.
Zijn leven en teksten kunnen een bron van troost en hoop zijn voor iedereen met een stemmingsstoornis zoals depressie of bipolaire stoornis.
Meer over Augustinus van Hippo
#18 Benoît Josèph Labre - vagebond
De heilige Benoît Josèph Labre (†1783) werd in Frankrijk geboren als oudste van 15 kinderen. Zijn ouders hadden eenvoudig winkeltje. Labre probeerde bij verschillende kloosterordes in te treden. Maar door ziekte, angsten en omstandigheden lukte dat nooit. Daarom besloot hij om te leven als vagebond van God. Hij zwierf vele jaren langs verschillende bedevaartsplekken om zich ten slotte in Rome te vestigen in een gat in de stadsmuur. Door sommigen werd hij daar benaderd als een gebedsman, door andere werd hij er belachelijk gemaakt en geslaan.
Labre is patroonheilige van vagebonden en daklozen. Iedereen die nergens in lijkt te passen, of die niet tot een wereldje kan of wil behoren, kan bij hem terecht.
H. Benoît Labre, patroon van bedelaars, daklozen en vagebonden
#19 Johannes de Lankmoedige - seksuele lust
De orthodoxe heilige Johannes de Lankmoedige werd bijna zijn hele leven gekweld door seksuele lusten. Ook tijdens zijn leven als ascetische kluizenaar bleef het een voortdurende strijd. Volgens de legende werd hij verlost toen hij tijdens de Paasnacht bad: ‘O Heer, mijn God en mijn Verlosser! Waarom hebt U mij verlaten? Heb medelijden met mij, liefste van de mensheid, verlos mij van mijn ongerechtigheid, zodat ik niet verstrikt raak in de strikken van de Boze. Verlos mij uit de mond van mijn vijand, stuur een bliksemflits naar beneden en drijf hem weg.’
Johannes de Lankmoedige kan ons helpen om de gevangenis van toxische schaamte te verlaten en in het licht te treden met onze onzuivere verlangens.
Meer over Johannes de Lankmoedige (Engels)
#20 Flora (Fleur) van Beaulieu (Villeneuve) - depressie
De heilige Flora van Beaulieu (ca.1300-1347) was een Franse kloosterlinge en ziekenverzorgster. Na haar turbulente intrede tegen de wil in van haar ouders, zou ze een lange periode van diepe depressie hebben doorgemaakt. Die was ook voor haar medezusters een beproeving. Dat belette niet dat ze ook mystiek begenadigd was en regelmatig extases beleefde tijdens de mis.
#21 Noël Chabanel - weerzin
De heilige Noël Chabanel (1613-1649) was jezuïet en missionaris bij de Huronen in Canada. Terwijl de meeste missionarissen een grote empathie ontwikkelden voor hun missiegebied, was dat bij pater Noël niet het geval. Hij voelde een grote afkeer en weerzin voor de indianen, hun gewoonten en hun taal. Het veroorzaakte bij hem een blijvend gevoel van geestelijke verstikking. Toch bleef hij trouw aan zijn geloften en zending, tot aan zijn dood als martelaar, gedood door een indiaan.
Voel je weerzin voor de mensen en de wereld om je heen, dan kan je vragen aan de heilige pater Noël om voor jou te bidden dat de Heer je mag zegenen met trouw en volhardende liefde.
#22 Alphonsa Muttathupadathu - posttraumatisch stresssyndroom (PTSS)
De heilige Alphonsa Muttathupadathu (1910-1946) was een non in de Syro-Malabar-Katholieke Kerk in India. Het grootste deel van haar leven was ze chronisch ziek. Toen een indringer in haar cel in het klooster inbrak, was ze zo getraumatiseerd door de ervaring dat ze een zenuwinzinking kreeg. Zij verloor haar geheugen en haar vermogen om te lezen en te schrijven. Bijna een jaar leefde ze met geheugenverlies als gevolg van de schok. Nadat ze de ziekenzalving had ontvangen, was ze genezen van wat PTSS schijnt te zijn geweest. Ze stierf een paar jaar later.
We kunnen de bemiddeling vragen van de heilige Alphonsa Muttathupadathu als we lijden na een schokkende gebeurtenis, zoals flashbacks, nare dromen, constant alert zijn, vermijden van mensen of dingen die aan het trauma herinneren, enz.
Meer over Alphonsa Muttathupadathu (Engels)
#23 Enrico Rebuschini - psychiatrische opname
De zalige Enrico Rebuschini (1860-1937) was een Italiaanse Camilliaanse priester. Hij kampte zijn hele leven met periodes van ernstige depressie waarvoor hij telkens ook moest worden opgenomen. Het grootste deel van zijn leven werkte hij als priester in een ziekenhuis en een verpleeghuis.
De zalige Enrico Rebuschini kan je aanroepen als je opgenomen moet worden omwille van je psychische conditie.
Meer over Enrico Rebuschini (Engels)
#24 Rose Hawthorne Lathrop (Moeder Maria Alfonsa) - postnatale depressie
Dienares van God (eerste stap in het canonisatieproces) Rose Hawthorne Lathrop (1851-1926) was een Amerikaanse schrijfster en religieuze stichteres. Na de geboorte van haar zoon maakte ze een postnatale depressie en psychose door. Haar baby werd van haar afgenomen en ze werd enkele maanden in een gesticht opgenomen.
Later kon ze naar huis terugkeren. Maar haar zoon stierf toen hij 5 was waarop haar man alcoholist werd. Ze scheidde van hem en begon de armen te verplegen. Na de dood van haar man stichtte ze als Moeder Maria Alfonsa een religieuze orde van Dominicaanse zusterverpleegsters.
Meer over Rose Hawthorne Lathrop
#25 Louis Martin - dementie, paranoia
De heilige Louis Martin (1823-1894) was de vader van de Franse heilige kloosterzuster Thérèse van Lisieux. Op latere leeftijd werd hij dement en leed hij aan hallucinaties en paranoia. Hiervoor werd hij ook meerdere jaren opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.
Meer over Louis Martin (Engels)
#26 Matt Talbot - alcoholisme
De eerwaarde Matt Talbot (1856-1925) is buiten Ierland vrijwel onbekend. Voor de Ierse katholieken is hij de officieuze patroonheilige van de alcoholverslaafden. Hij werd als tweede van 12 kinderen geboren in een arm arbeidersgezin in het 19de-eeuwse Dublin. Hij begon even vroeg te drinken als te werken. Op het hoogtepunt van zijn verslaving verpandde hij zijn kleren en schoenen en stal hij zelfs een viool om te verkopen voor alcohol.
Na een bekeringservaring in 1884 legde Talbot echter een levenslange gelofte af om zich van alcohol te onthouden. De volgende 41 jaar liet hij de alcohol achterwege en wijdde hij zich aan een dagelijkse levensstijl van solidair werk met de armen, gebed, boetedoening en het bijwonen van de mis.
Meer over Matt Talbot (Engels)
#27 Albertus de Grote - alzheimer
De heilige Albertus de Grote (†1280) was een Duitse bisschop, theoloog en kerkleraar. Op het einde van zijn briljante leven schijnt hij alzheimer te hebben gehad.
#28 Jozef van Cupertino - leerstoornis, examenstress
De heilige Jozef van Cupertino (1603-1663) was een Italiaanse monnik en mysticus. Als kind leed hij al aan epilepsie en was hij verstandelijk beperkt. Hij bleef grotendeels ongeschoold en zelfs ongeletterd. Toch werd hij uiteindelijk priester gewijd omwille van zijn vroomheid en zijn treffende mondelinge uitleg van een Bijbelpassage.
Meer over Jozef van Cupertino (Engels)
#29 Broeder Juniper - autisme
Dienaar van God Broeder Juniper (†1258) was een van de oorspronkelijke volgelingen van de heilige Franciscus van Assisi. Er doen veel verhalen de ronde over Broeder Juniper waaruit zijn tekorten in sociale communicatie en interactie blijken. Toch stelde de heilige Franciscus zijn devotie en grote nederigheid erg op prijs.
3 Saints who may have had autism spectrum disorder (Engels)
#30 Mark Ji Tianxiang - drugsverslaving
De heilige Mark Ji Tianxiang was een gerespecteerde arts en christelijk leidsman in het 19de-eeuwse China. Na de behandeling van een maagkwaal raakte hij verslaafd aan opium. Naar verluidt ging hij vaak biechten en vertelde hij zijn worstelingen aan een priester. Die verbood hem uiteindelijk om nog te komen biechten en ontzegde hem ook de communie. Toch bleef Mark 30 jaar lang naar de kerk komen, biddend dat hij als martelaar zou mogen sterven.
Tijdens de Bokseropstand van 1900 kreeg hij waarvoor hij gebeden had. Hij werd opgepakt met tientallen andere christenen, waaronder zijn zoon, zes kleinkinderen en twee schoondochters. Hij smeekte hij zijn ontvoerders om hem als laatste te executeren, zodat geen van zijn familieleden alleen zou hoeven sterven. Hij stond naast alle negen van zijn familieleden toen zij werden onthoofd. Op grond hiervan is een drugsverslaafde die het grootste deel van zijn leven de sacramenten werd ontzegd, vandaag een heilige in de Katholieke Kerk.
Meer over Mark Ji Tianxiang (Engels)
#31 Eugène de Mazenod - dysfunctionele familie
De heilige Eugène de Mazenod (1782-1861) was een Franse ordestichter en bisschop. Tijdens zijn episcopaat stond hij bekend als bouwbisschop met talloze kerken en scholen op zijn palmares.
De jonge Eugène groeide op met ouders die voortdurend ruzie maakten. Ook zijn grootmoeder en een neurotische tante aan moederskant bemoeiden zich ermee. De uiteindelijke scheiding van zijn ouders was zeer ongebruikelijk voor het einde van de 18de eeuw. Mede door de Franse Revolutie en een ballingschap in Italië groeide hij als kind grotendeels verwaarloosd op, zonder enige begeleiding.
Na een mystieke ervaring aan de voet van een kruis op Goede Vrijdag, maakte hij een keuze om zijn innerlijke leegte op te vullen met overgave en toewijding aan de Heer.
#32 Moeder Teresa - leegte
De heilige Moeder Teresa (1910-1997) is vooral gekend voor haar werk bij de armsten der armen in India. Ze stichtte een congregatie die vandaag 4.500 leden telt met 300 tehuizen in 133 landen.
Minder gekend is dat ze een groot deel van haar leven een geestelijke nacht doormaakte. Haar bidden was leeg en dor, zonder gevoelens tenzij een gevoel van grote verlatenheid. Dat wil niet zeggen dat Moeder Teresa haar geloof kwijt was. Ze verlangde wel nog naar God, maar haar geloof werd uitgezuiverd in een donkere nacht van de geest.
We kunnen bidden tot Moeder Teresa als we een grote leegte doormaken of als ons geloof door dorheid beproefd wordt.
- Meer over de geestelijke nacht van Moeder Teresa (Engels)
- Saints who endured desolation in prayer (Engels)
Gebed voor alle heiligen (Allerheiligen)
Vader in de hemel,
met vreugde gedenken wij alle heiligen
die ons naar U zijn voorgegaan;
mensen als wij,
opgenomen in uw heerlijkheid.
Zij vormen de bekroning van uw schepping,
zij delen in de glorie van uw Zoon,
in hen bewonderen wij het
werk van uw Geest.
Met hen verbonden
bidden wij U:
bewaar ons in uw naam,
leid ons langs uw wegen
en wees Gij zelf onze toekomst.
Dat vragen wij U
door Jezus Christus,
Hij alleen is de Heilige,
Hij alleen de Heer,
in tijd en eeuwigheid.
Bron: Eensgezind volharden in gebed. Brepols, 1988, ISBN 9789072100115, 968 pagina's, p.464.
Geen enkele van deze heiligen heeft haar of zijn psychische conditie verdiend. Het is niet onze schuld als wij lijden. Het is ook niet Gods wil of schuld. Hij wil dat wij gelukkig zijn en vrij van angst en zorgen. Het is een groot mysterie waarom dat niet altijd mogelijk is.
Wat deze en andere heiligen ons tonen, is dat een leven verbonden met God, een vol en waarachtig leven, mogelijk is met een psychische conditie. We moeten niet eerst geestelijk gezond worden voor we God kunnen beminnen. Hij aanvaardt en bemint ons met al onze beperkingen en gebreken. Net waar wij onmachtig zijn, kunnen wij roepen om Gods aanwezigheid. Een vermorzeld en roepend hart wijst Hij nooit af.
Met interesse gelezen? Deel dit artikel via Facebook of via e-mail.
Bronnen (Engels)
- Mental Illness: Five Patron Saints to Invoke
- 8 Saints who were depressed, but never gave up
- Have job-related stress? Here's a patron saint for you
- 5 Saints Who Struggled with Addiction and Mental Illness
- 10 Saints with dysfunctional families
- Saints who confronted suicidal thoughts
- Catholic Saints mental health therapy
- Saints who endured desolation in prayer
- Depressed? Here's a patron saint for you
- How to calm your soul during a stressful day