Armoede op verkiezingsagenda
Kwetsbare groepen geven politici recepten voor lokale armoedebestrijding
Vertegenwoordigers van Samenlevingsopbouw Rimo Limburg en een 25-tal organisaties uit het sociale werkveld, waaronder Welzijnszorg en Welzijnsschakels, voeren momenteel gesprekken met lokale politici en beleidsmakers om concreet werk te maken van armoedebestrijding. Ze doen dat met de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober in het vooruitzicht. „We overhandigen alle partijen een prioriteitennota met concrete aanbevelingen in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting in Limburg. Het is een constructieve boodschap van meer dan 130.000 Limburgers die een inkomen hebben onder de Europese armoedegrens”, zegt Diana Zangari van Rimo Limburg en coördinator van het verkiezingsproject Ieders stem telt.
De cijfers die Rimo Limburg voorlegt over de sociale grondrechten in de provincie zijn niet bepaald rooskleurig. In acht jaar tijd is er een stijging van 25 procent van het aantal mensen in armoede. Eén op de acht kinderen wordt geboren in een kansarm gezin en in sommige Limburgse gemeenten loopt dat cijfer zelfs op tot meer dan één op de vier. Eén op de tien jongeren verlaat de school zonder diploma. Onrustbarend, want mensen met een laag opleidingsniveau verkeren gemiddeld vijftien jaar minder in goede gezondheid dan mensen met een hoger diploma.
„Nee, we zijn niet goed bezig. Er is beslist geen reden tot optimisme”, zegt Johan Ackaert, politicoloog aan de Universiteit Hasselt. „Ik maak me zorgen om de onderwijs- en taalachterstand in bepaalde gemeenten en om de doorgroei naar de arbeidsmarkt. Door het afschaffen van bevoegdheden bij de provincie beschikken we dan ook niet langer over een adequate bestuurskracht. Laten we de zaken op hun beloop, dringen er zich problemen op. Het lokale bestuur is het meest aangewezen bestuur om te helpen met armoedebestrijding en ik heb de indruk dat die goede wil er wel is, tenminste als de gemeenten de middelen die ze krijgen van de Vlaamse overheid ook [node:field_streamers:0] daadwerkelijk besteden aan hun lokale sociale beleid. De stem van onderuit is belangrijk. Vandaar mijn boodschap aan de lokale besturen: erken daarin de middenveldorganisaties. Zij hebben ervaring en expertise.”
„Precies daarom schuiven we, samen met de organisaties die werken met mensen in kwetsbare posities in de samenleving, beleidsprioriteiten naar voren die we op de politieke agenda van de komende legislatuur willen”, zegt Diana Zangari. „Lokale besturen hebben immers belangrijke sleutels in handen voor verbeteringen in het dagelijkse leven van mensen en gezinnen die kampen met achterstelling en uitsluiting.”
„Zoeken naar een betaalbare en kwaliteitsvolle woning, dienstverlening die moeilijk bereikbaar is, de zoektocht naar werk, een ontoereikend inkomen, de schoolrekening – dat zijn thema’s waarvan mensen die het moeilijk hebben wakker liggen. Meer dan één op de zeven Limburgers heeft een inkomen onder de armoedegrens en die groep groeit. De meeste vervangingsinkomens zijn te laag om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een overheid die het welzijn van haar burgers ernstig neemt.”
De prioriteitennota die nu voorligt is het resultaat van talrijke gesprekken die Rimo Limburg de voorbije jaren voerde met kwetsbare mensen over het gevoerde sociale beleid en de impact daarvan op hun leven.
„Het zijn recepten voor structurele armoedebestrijding”, vervolgt Diana Zangari. „Heel concreet zeggen we waarover we ons zorgen maken, bijvoorbeeld over gezondheid, vervangingsinkomens, werk, onderwijs en wonen. We geven een oplossing in een notendop, gevolgd door concrete aanbevelingen. Aan elke lokale politieke partij om te bepalen hoe onze beleidsaanbevelingen over sociale thema’s vorm kunnen krijgen in concrete engagementen. Na de verkiezingen van 14 oktober begint dan het echte werk: samen met lokale beleidsmakers werken aan een structureel sociaal beleid.”