Bijbels speelgoed, gezocht en gevonden!
Noem me gerust een vakidioot, maar ik kan het niet laten. Altijd staan mijn voelsprieten uit naar wat ik kan gebruiken in de godsdienstles. Mijn vrouw heeft het ook. Ze kan geen winkel bezoeken zonder spullen te evalueren op hun bruikbaarheid in de klas. Mijn zorgelijke blik wordt meestal beantwoord met Het is voor mijn klasje of erger: De rest zit nog in de wagen. Maar ik ben er zelf dus net zo schuldig aan.
In het speelgoedmuseum in Mechelen ontdekte ik ooit een speelgoedaltaar. Nooit geweten dat zoiets ooit bestaan had!
Maar eigenlijk is het wel logisch om het geloof ook spelenderwijs door te geven aan onze kinderen. En gelukkig bestaat er ook vandaag nog heel wat religieus speelgoed.
Vooral Ark van Noach en Kerstmis
Vooral twee Bijbelse verhalen blijken nog steeds erg populair in speelgoedwinkels. Het verhaal van de Ark van Noach vind je terug in een overaanbod van puzzels en spelletjes maar ook speelsets. Onze kinderen hebben bijvoorbeeld de Ark van Noah van Fisher Price en van Playmobil (twee zelfs), maar dat zijn echt niet de enige twee speelgoedmerken die speelsets verkopen van de zondvloed.
Commercieel is de zondvloed dus alleszins nog steeds een enorm succes, gevolgd door het kerstverhaal.
Zo heeft het bekende merk HABA een houten kerststal, maar is er ook een kerststal van Fisher Price en Playmobil. Dat laatste merk brengt geregeld speelgoed op de markt dat verwijst naar de christelijke traditie. Soms is het spelmateriaal zelfs voorzien van een boekje waarin het Bijbelse verhaal verteld wordt.
Van Sinterklaas tot Luther
Van hen ontdekte ik ook speelsets met een kerk, een non en een pater. Ook enkele heiligen kregen al een plastieken versie, met op nummer 1 natuurlijk Sint Nicolaas. Maar ook Sint Maarten werd al verkocht als speelset, compleet met bedelaar en verdeelde mantel. Playmobil beperkt zich trouwens niet enkel tot katholiek speelgoed, want ook Luther kreeg een plastieken versie ter ere van de 500ste gedenkdag van de protestantse opstand.
Spelen met de paus
En Lego? In de vroege jaren 70 werd wel eens een klein Lego-kerkje uitgebracht en in 1989 een dito engel. Recenter is eigenlijk enkel set nummer 7621 noemenswaardig: eentje uit hun Indiana-Jonesreeks. Die heeft een legoversie van de Ark van het verbond. Verder zijn er elk jaar wel adventskalenders, maar die bevatten nauwelijks religieuze elementen.
Niet door Lego zelf op de markt gebracht, maar even cool, is de Legobijbel (lees de recensie van Kerknet). Nog leuker vind ik de legopaus en het legoaltaar.
Het nadeel van sets als deze is natuurlijk dat ze niet zo gemakkelijk verkrijgbaar zijn.
Ze moeten besteld worden via het internet en bovenop de prijs komen nog verzendingskosten en soms zelfs douanekosten.
Een paar jaar geleden kreeg ik van mijn vrouw een heel mooie pausmobiel en (auto)paus cadeau uit de Disneyfilm Cars 2, Items die opvallend snel door mijn zoontjes werden opgeëist. Ook een aanrader (en niet duur) is de gietvorm van Maria, die je via de Chinese site Alie-express kan bestellen en zonder verzendingskosten geleverd kan worden. Je kan er plaasteren beeldjes mee maken om te beschilderen. Ook dit eenvoudige speelgoed kende al een enorm succes bij onze kinderen.
In de VS is de markt voor religieus speelgoed nog iets groter dan in Europa en daar vind je dan ook nog echte altaarspeelsets terug. Ook erg leuk zijn de vocationdolls, poppen van priesters en zusters. Dit jaar bracht ook uitgeverij Averbode Jezus- en Maria-handpoppen uit die je via hun website kan bestellen.
Misschien ben ik een beetje ouderwets, maar ik ga ook graag zelf aan de slag. Zo had ik heel veel plezier aan het bouwen van een Barbiekerkset. En voor een paar eurocent verzamel je op een rommelmarkt spullen om een eigen speelgoedaltaar te maken. Met het knutselgerief van mijn vrouw heb ik me ook al eens aan een poppenkastpop van Sint Joris en een pastoor-handpop gewaagd. Ik ben zeker niet de handigste thuis, maar het resultaat mag er zeker zijn, toch?
Dan heb ik het nog niet gehad over spellen en games met religieuze inhoud. Niet alleen zijn de klassieke bordspelen en kaartspellen, maar ook computerspellen. Al van in de jaren 80 vindt godsdienst zijn weg naar de wereld van digitaal entertainment waarvoor ik graag even doorverwijs naar mijn blog katho-bit.
Zegt de aanwezigheid van religie in speelgoed iets over de relevantie van geloof ook vandaag? In ieder geval vind ik het waardevol in de geloofsopvoeding. Door op een speelse manier met religieuze elementen in contact te komen worden kinderen er gevoelig voor. Als Mats, mijn oudste zoon, zijn Cars-paus liet voorgaan in een viering voor de rest van zijn autootjes, is dat niet alleen erg schattig, maar het toont ook aan dat de mis voor hem bij het leven hoort.
Je kunt heel ongedwongen aan catechese doen met speelgoed, en kinderen net als Theresia van Lisieux een speelkameraatje van Jezus laten zijn.