Duik in bisschoppelijk archief
Met Céline Decottignies (25) uit Torhout beschikken het bisdom Brugge en het Brugse seminarie sinds enkele maanden over een jeugdige archivaris
Een vrouw van halfweg de twintig, niet meteen het gangbare beeld van een archivaris. Toch voelt Céline Decottignies (25) zich thuis in de voormalige paardenstallen van het bisschopshuis in Brugge, waar zowel haar bureel als het bisschoppelijke archief gevestigd is. Met ingang van 1 september werd de vrouw uit Torhout benoemd tot archivaris van het bisdom Brugge alsook van het Grootseminarie in Brugge. Een baan waarbij ze heel wat uren in haar eentje doorbrengt.
„Dat deert me niet”, zegt Céline Decottignies. „Ik voel me allesbehalve eenzaam. Ik vertoef graag tussen oude boeken. Bovendien heb ik geregeld gezelschap. Op maandag en woensdag is de leeszaal open voor bezoekers en dagelijks vervoeg ik tijdens de pauze de medewerkers van het bisschopshuis. Een van mijn taken is het beheer van hun documenten. Geregeld contact en overleg zijn dus belangrijk.”
– Waarom wil een jeugdige vrouw als u archivaris worden?
Het verleden, meer bepaald de oudheid, boeit me al van kindsbeen af. Aanvankelijk wilde ik archeologe worden, maar daar komt heel wat wetenschap bij kijken en dat is niet meteen mijn ding. Daarom ging ik op mijn achttiende geschiedenis studeren. Vervolgens trok ik naar Brussel om er archivistiek en b-hedendaags documentbeheer te studeren. Als gelovige heb ik een bijzondere belangstelling voor het religieuze en kerkelijke erfgoed. Daarom ook solliciteerde ik bij het bisdom. Ik duik graag in het verleden, al lees ik in mijn vrije tijd ook graag een thriller.
– Wat houdt uw baan precies in?
Aangezien ik pas in juli 2017 begon, bevind me nog volop in een verkennende fase. De collectie in het bisschoppelijke archief bestaat uit diverse fondsen. Het archieffonds van het bisdom Brugge omvat zo’n vierhonderd registers. Voorts zijn er ook de archieven van abdijen, kloosters, seminaries, colleges en priesters te vinden, alsook die van alle parochies [node:field_streamers:0] van het bisdom evenals een verzameling iconografisch materiaal. Naast het helpen van bezoekers en de ondersteuning van medewerkers van het bisschopshuis op het vlak van archivering is het mijn taak advies te geven aan beheerders van archieven van parochies en kerkfabrieken. Met de samenvoeging van parochies is het belangrijk erover te waken dat niets verloren gaat. Zo is het bijvoorbeeld geen goede zaak wanneer documenten in privébezit terechtkomen. Dan raakt het spoor makkelijker zoek. Via het tijdschrift Meta volg ik de nieuwste trends in het bibliotheek- en archiefveld. Ik onderhoud ook contacten met archivarissen uit andere bisdommen en met erfgoedmedewerkers, vooral uit Brugge.
– Welke opmerkelijke stukken bevat het archief?
Uniek zijn uiteraard de talrijke handschriften van de voormalige Ten-Duinenabdij in Koksijde die deel uitmaken van de collectie van het grootseminarie, waar ik wekelijks een dag werk. In 1839 werd het omvangrijke archief van het Sint-Donaaskapittel overgedragen aan het bisschoppelijk archief. Het bevat een indrukwekkende verzameling oorkondes. Gezien de vele verwoestingen tijdens de Franse Revolutie is het verbazend dat die zo goed bewaard bleven. Ook de biografische dossiers van priesters zijn stuk voor stuk van onschatbare waarde.
– Wat hoopt u dit jaar te realiseren?
Een van de prioriteiten is de ontsluiting van de archiefcollectie in het grootseminarie. Ik behandel ook bruikleenaanvragen, onder meer voor de tentoonstelling die in maart opent over de vijftiende-eeuwse Brugse drukker Colard Mansion.
Het is fijn dat het brede publiek toegang krijgt tot oude manuscripten, maar ze dienen met zorg behandeld te worden. Het is mijn taak erover te waken dat ze intact blijven en hun waarde behouden. Het onnodig printen van documenten heeft geen zin. Daarom hoop ik dit jaar aan te vangen met de uitbouw van een digitaal archief in het bisdom.
Voor beheerders van archieven van parochies en kerkfabrieken is er vorming op 6 maart in het Brugse seminarie (Potterierei 72) en op 14 maart in De Bron in Harelbeke (Marktstraat 88). Meer via 050 33 59 05 of via archief.bisdom.brugge@kerknet.be.