Eerste Hulp bij Liefde: leren praten over serieuze dingen
Eerste Hulp Bij Liefde gaat op zoek naar inzichten en praktische tips bij concrete relatie- en opvoedingskwesties. Stel je vraag en wij stellen ze aan een expert.
Beste Lieve,
Dario is echt mijn Mr. Right. Denk ik. Nee, ik weet het niet. En ik wil het zo graag zeker weten! Dat we zo moeilijk tot een serieuzer gesprek te komen, doet me twijfelen. Vooral als ik over geloof begin, stokt het gesprek. Het lijkt dan zo kunstmatig. Heb je tips voor ons of alvast voor mij?
Ilaria
Bedankt voor je vraag, Ilaria. Ik leg ze voor aan Marleen Van Cutsem. Naast haar praktijk als psychotherapeute begeleidt ze relatieweekends voor jonge koppels in Dilbeek. Ze heeft zo haar trucjes om hen echt aan de praat te krijgen met elkaar.
Marleen, hoe krijg je koppels in gesprek over wat er echt toe doet?
Marleen Van Cutsem • Ilaria voelt goed aan dat het belangrijk is om echt met elkaar te kunnen praten.
Ook al kun je nooit zeker weten of je vriend nu de ware voor je is, elkaar beter leren kennen, helpt wel. ;)
Het is normaal dat een gesprek over wat voor jou heel waardevol en persoonlijk is, minder spontaan op gang komt dan een praatje over wat je die dag hebt meegemaakt of over leuke plannen. De juiste woorden schieten ons niet onmiddellijk te binnen. We voelen iets, zoeken er woorden voor … en wat we dan zeggen is vaak niet helemaal wat we bedoelen. Zo’n zoekend spreken klinkt anders: het gaat trager dan normaal, aarzelend.
Het voelt ook heel kwetsbaar omdat het heel intiem is. Zoals in je blootje gaan staan voor de ander. Dat is natuurlijk wat je als koppel ook wil, toch? Maar dat voelt pas goed als je je ook veilig voelt bij elkaar.
Verbaal in je blootje gaan staan bij elkaar, heeft een gevoel van veiligheid nodig en doet dit gevoel groeien.
Tenminste als je erin slaagt elkaar echt te beluisteren.
Het gesprek op gang brengen
Hoe kun je zo’n gesprek nu soepeler op gang brengen? Op een relatieweekend met jonge koppels maakten we onlangs een doos met opdrachten. Bedoeling was door het jaar af en toe een opdracht uit de doos te halen die tot gesprek aanzet. Je zou zo’n doosje op de salontafel kunnen zetten en - vooraleer de tv aan te zetten of zo -, eerst een kaart trekken.
Of je schrijft vragen voor elkaar in een soort heen-en-weer-schrift. Je partner kan schriftelijk of mondeling antwoorden. Of beide.
Spreken is één ding, maar goed luisteren is minstens even belangrijk. Spreken wordt natuurlijk makkelijker als je je beluisterd weet. Oefenen in luisteren is een werkpunt voor ons allemaal. Je kan daarin oefenen door een tussenstap in een gesprek in te lassen: het parafraseren:
- De spreker spreekt – de luisteraar luistert
- De luisteraar vat met eigen woorden samen wat hij/zij hoorde en eindigt vragend
- Zodat de spreker de kans krijgt te verbeteren of te nuanceren
- Daarna draaien de rollen om.
- Dagelijks elk 10 minuten vertellen en luisteren brengt een koppel dichter bij elkaar.
Een goed gesprek hoeft niet altijd lang te duren. Kies eerder voor meer korte momenten (20 minuten of zo) dan voor één lang gesprek. Soms is praten tijdens een wandeling, bij de afwas of in de auto makkelijker, omdat je niet per se oogcontact hoeft te maken en stiltes dan minder zwaar wegen.
Als je in het bijzonder over je geloof wil praten met je partner, kun je hem misschien eens meenemen naar plaatsen waar jij je geloof met anderen beleeft (een Taizé-viering, een film met nabespreking, een actie voor een goed doel, de wekelijkse eucharistieviering). Zo kan hij misschien beter aanvoelen wat je bedoelt.
Marleen Van Cutsem
Tips
- Het is normaal dat spreken over wat jou beroert, niet altijd vanzelf gaat. Voor iedereen is dat zoeken en proberen je goed uit te drukken.
- Verbaal in je blootje gaan staan bij elkaar, heeft veiligheid nodig, maar doet die veiligheid ook groeien. Geef het dus niet te gauw op.
- Meerdere korte gesprekken zijn beter dan 1 lang. Kies een moment waarop de ontvankelijkheid voor zo’n gesprek groter is, bijvoorbeeld naar aanleiding van een concrete ervaring.
Meer weten
Heb jij een vraag voor een van onze experts? Of wil je reageren op de vraag van of het antwoord van? Alle reacties zijn welkom hieronder of via mail.