Elke dag muziek: Kerknets muzikale dagkalender voor juli
Zaterdag 31 juli 2021 • ‘Apotheosis sive Consecratio SS. Ignatii et Francisci Xaverii’, Giovanni Kapsberger
Ignatius van Loyola • Op 31 juli 1556 sterft in Rome Ignatius van Loyola op 64-jarige leeftijd. De stichter van de jezuïetenorde was al jaren ziek. Op 12 maart 1622 wordt hij heiligverklaard, samen met Franciscus Xaverius, een volgeling van het eerste uur die als missionaris naar China trok en er vier jaar voor Ignatius stierf. De dubbele heiligverklaring wordt uitgebreid gevierd. Giovanni Kapsberger, componist van vooral luitmuziek, heeft speciaal voor de gelegenheid een opera geschreven: Apotheosis sive Consecratio SS. Ignatii et Francisci Xaverii. Hij wordt opgevoerd in de Aula Magna van het Jezuïetencollege in Rome. De opera sukkelde al snel in de vergetelheid, maar kwam in 2006 weer onder de aandacht met een cd-opname. Ontdek ze hieronder!
Vrijdag 30 juli 2021 • ‘Psalm 81’, Richard Allison
Psalm 81 • Zing voor God, want hij beschermt ons! Juich voor de God van Jakob. Zing een lied en maak muziek, sla op de trommel en speel op de harp… Het was één van de psalmen die de Engelse componist Richard Allison (ca. 1560-1570-1610) vreugdevol op muziek zette en publiceerde in The Psalms of David in Meter (1599), waarin de psalms worden herschreven met aandacht voor metrum en ritme, om zo te kunnen worden gezongen.
Donderdag 29 juli 2021 • ‘Vientulais Engelis’, Peteris Vasks
Spiritualiteit en natuur zijn aanwezig in de meeste werken van Pēteris Vasks (°1946), wel eens het Letse anwoord op Arvo Pärt genoemd. Vientulais Engelis (‘Eenzame engel’), ‘een meditatie voor viool en strijkorkest’, ontstond volgens Vasks na een visioen waarin een eenzame engel boven de aarde cirkelt en ziet hoe die er aan toe is: ‘Deze muziek is een antwoord op die pijn’.
Woensdag 28 juli • ‘The shepherd cannot run’, Jamie Biller
Stanley Rother • Precies 40 jaar geleden werd de Amerikaanse priester Stanley Rother (1935-1981) vermoord in Guatemala. Hij werd al lange tijd met de dood bedreigd, maar besloot in zijn parochie te blijven. In de jaren 70 en 80 werden verschillende priesters en catechisten vermoord op beschuldiging van communistische praktijken. Een jaar na Rother verdween ook de Vlaamse scheutist Serge Berten - hij werd nooit teruggevonden.
Stanley Rother werd in 2017 als eerste Amerikaanse priester zaligverklaard.
De Amerikaanse singer-songwriter Jamie Biller schreef, geïnspireerd door leven en werk van Rother, het lied ‘The Shepherd cannot run’.
Dinsdag 27 juli 2021 • ‘10.000 reasons’, Matt Redman
Psalm 103 • Bless the Lord, O my soul. Matt Redman putte uit Psalm 103 voor 10.000 reasons, een van de grootste hits in zijn intussen 30-jarige carrière. For all Your goodness / I will keep on singing / Ten thousand reasons / For my heart to find.
Redman manifesteerde zich niet alleen als een succesvol schrijver van religieus liedjes, maar hij schreef ook verschillende boeken.
Komen zanger en lied je bekend voor? Dat kan ook een andere reden hebben: in 2013 ontstond een Nederland een fikse rel rond het ‘Koningslied’ dat was gecomponeerd voor de inhuldiging van Willem-Alexander tot koning der Nederlanden. De muziek leek namelijk héél sterk op… 10.000 reasons van Matt Redman.
Maandag 26 juli 2021 • ‘Het daghet in den oosten’, Soetkin Collier
Titus Brandsma • Op 26 juli 1942 sterft in het concentratiekamp van Dachau de Nederlandse pater en mysticus Titus Brandsma (1881-1942). Op 17-jarige leeftijd trad hij in in de orde van de Karmelieten, om later filosofie te gaan studeren in Rome en in Nederland hoogleraar te worden. Vanwege zijn strijd tegen de Duitse bezetter en vóór de persvrijheid werd hij in januari 1942 gearresteerd. Een half jaar later vond hij de dood in Dachau. Brandsma werd in 1985 zaligverklaard en momenteel loopt het proces tot heiligverklaring.
Passende muziek? Waarom niet het middeleeuwse Het Daghet in den Oosten. Dat vertelt hoe een meisje na de moord op haar verloofde in het klooster treedt. In augustus 1938 publiceerde Titus Brandsma een meditatie aan de hand van dit lied in De Gelderlander. Je kan deze hier lezen.
Leer Titus Brandsma kennen in deze knappe video van Kerknet-redacteur Sim D’Hertefelt
Zondag 25 juli 2021 • ‘Grandma’s hands’, Gregory Porter
Werelddag voor grootouders en senioren • Verschillende zangers schreven een lied waarin ze een grootouder bedanken omdat ze hen in contact brachten met muziek. Daarbij Bill Withers (1938-2020), vooral bekend van Ain't no sunshine. Na die wereldhit bracht hij Grandma's Hands uit. Met de grandma uit de titel ging Withers vaak mee naar de kerk, waar hij kennismaakte met gospel. Daarover zei hij later: ‘Het was spontaan zingen, er lag niets vast. Mensen stonden recht, begonnen te zingen en iedereen deed mee. Het was mijn favoriete manier van zingen.’ Het lied werd ook tientallen keren opgenomen door andere artiesten, onder wie Gregory Porter.
Zaterdag 24 juli 2021 • ‘Christina the Astonishing’, Nick Cave
Christina de Wonderbare • In 1992 verscheen de zevende plaat van Nick Cave: Henry’s Dream. Voor Belgische luisteraars sprak één nummer extra tot de verbeelding. In Christina the Astonishing beschrijft Nick Cave het levensverhaal van de 13de-eeuwse heilige Christina de Wonderbare, geboren in Brustem, een deelgemeente van Sint-Truiden.
Christina werd wees op haar 15de. Ze bleef met haar twee jongere zussen achter in het ouderlijke huis en stierf op jonge leeftijd. Volgens de legende ging ze tijdens de begrafenis plots rechtop in de kist zitten en vloog ze naar het gewelf van de kerk. Engelen stuurden haar terug naar de aarde om te zorgen voor arme medemensen. Het was nog maar het begin van een reeks wonderlijke gebeurtenissen. Haar naamdag is op 24 juli.
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Vrijdag 23 juli 2021 • ‘I am the true vine’, Arvo Pärt
Johannes 15 • Aan het begin van Johannes 15 maakt Jezus de vergelijking met een druivenplant: Ik ben de stam van Gods druivenplant, en jullie zijn de takken. God zelf is de tuinman. Hij haalt de takken weg waar niets aan groeit. En de takken waaraan druiven groeien, maakt hij kort. Want dan komen er in het volgende jaar nog meer druiven aan. Arvo Pärt putte uit deze passage voor een a cappella koorwerk uit 1996, gecomponeerd ter gelegenheid van de 900ste verjaardag van de kathedraal van Norwich.
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Donderdag 22 juli 2021 • ‘Bijbelse liederen, nr. 6’, Antonin Dvorak
Psalm 63 staat vandaag de op de liturgische kalender. God, u bent mijn God. Ik zoek u, met heel mijn hart verlang ik naar u, mijn hele lichaam verlangt naar u. Antonin Dvorak gebruikt deze regels in de zesde van in totaal tien psalmzettingen (Bijbelse liederen, op. 99). Het Tsjechisch is onbegrijpbaar, maar Dvorak geeft z’n muziek zo’n diepte mee dat je sprakeloos blijft luisteren.
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Woensdag 21 juli 2021 • ‘Nobilissima visione’, Paul Hindemith
Franciscus van Assisi • Op 21 juli 1938 wordt voor het eerst Nobilissima visione van Paul Hindemith uitgevoerd, balletmuziek bedoeld voor het Ballet Russe de Monte Carlo en de Russische sterdanser en choreograaf Léonide Massine. Hindemith en Massine wilden al een tijdje samenwerken, maar de doorbraak kwam er pas toen ze elkaar in mei 1937 ontmoetten in Firenze. De componist had er even voordien de Santa Croce-basiliek bezocht en onder de indruk geraakt van de fresco’s van Giotto over het leven van Franciscus van Assisi. In zijn memoires vertelt de Russische danser: ‘Hij nam me bij de arm en keerde met mij terug naar de kerk om de fresco’s te bekijken. Ook ik werd getroffen door hun spirituele schoonheid en begreep waarom Hindemith zo onder de indruk was.’
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Dinsdag 20 juli 2021 • ‘Lament’, Omar Sosa
Dag van nationale rouw • Minstens 31 doden zijn er te betreuren na de watersnood van vorige week in het oosten van ons land. Omdat zoveel mensen een dierbare verloren en/of hun hele hebben en houden verloren zagen gaan, heeft de federale regering dinsdag 20 juli uitgeroepen tot dag van nationale rouw. De Cubaanse jazzpianist Omar Sosa zorgt voor een moment van bezinning met dit wondermooie Lament.
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Maandag 19 juli 2021 • ‘Misa Criolla’, Ariel Ramírez
Misa Criolla • Eén van de kleurrijkste religieuze muzikale werken is de Misa Criolla (ook: Creolla), in 1964 gecomponeerd door de Argentijn Ariel Ramírez (1921-2010). ‘Criolla’ staat voor de vele culturele invloeden in Argentinië: Europeanen, Afrikanen en oorspronkelijke bewoners. In de muziek worden de klassieke onderdelen Kyrie - Gloria - Credo - Sanctus - Agnus Dei gecombineerd met een Spaanse tekst en Zuid-Amerikaanse ritmes en instrumenten. Ramírez vertelde in interviews hoe hij na de Tweede Wereldoorlog Duitsland bezocht en daar sprak met twee vrouwen die hun leven op het spel hadden gezet door nazi-gevangenen voedsel te brengen. Dat bracht hem ertoe om de Misa te schrijven.
Een opname met stertenor José Carreras in 1990 zou veel betekenen voor de populariteit van het werk. Wie weet doet violist Daniel Hope hetzelfde. Op zijn nieuwe cd Hope speelt hij een versie met viool solo van het Kyrie uit de Misa Criolla. Een ideale kans om dit unieke werk te ontdekken.
Beluister de volledige versie met José Carreras.
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Zondag 18 juli 2021 • Was willst du dich betrüben (BWV 107), J.S. Bach
7de zondag na Trinitatis • Bach componeerde deze cantate in 1724, maar de tekst dateert uit 1630 en kent een bijzondere oorsprong. Johann Heermann schreef hem als reactie op de verschrikkingen van de Dertigjarige Oorlog, samen met honderden andere kerkliederen. Was willst du dich betrüben is een oproep om, ondanks alle tegenstand en alle beproevingen, het vertrouwen in God niet te verliezen. Luister hieronder naar de tenoraria Drum ich mich ihm ergebe.
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Zaterdag 17 juli 2021 • ‘Salve Regina’, Francis Poulenc
Martelaressen van Compiègne • Op 17 juli 1794 worden in Parijs 16 karmelietessen uit een klooster in Compiègne in het openbaar onthoofd met de guillotine. Na de Franse revolutie waren ze al uit hun klooster gezet, maar ze vonden onderdak bij enkele families. Toen daar christelijke symbolen werden gevonden, werden de zusters gearresteerd en op een transport naar Parijs gezet. Op weg naar de guillotine zongen de zusters samen het Salve Regina. Eén voor één vielen hun stemmen weg. Over het drama werd onder andere de opera Dialogues des Carmélites gemaakt. Bekijk hieronder het huiveringwekkende slot.
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Vrijdag 16 juli 2021 • Sonate voor fluit en piano, Leo Smit
Helga Deen • Op 16 juli 1943 sterft in het concentratiekamp van Sobibor de 18-jarige Helga Deen, samen met haar ouders en broer. In de maanden voordien, toen ze nog in het Nederlandse Kamp Vught verbleef, hield ze een dagboek bij voor haar vriend Kees van den Berg. Dat werd het kamp uitgesmokkeld en belandde uiteindelijk alsnog bij Van den Berg, die het zijn hele leven verborgen hield. Pas in 2007 verscheen Deens dagboek voor het eerst in druk onder de titel Dit is om nooit meer te vergeten.
Enkele maanden voordien stierf in hetzelfde kamp de beloftevolle Nederlandse componist Leo Smit (1900-1943). Het laatste werk dat hij voor zijn deportatie voltooide, was deze Sonate voor fluit en piano.
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Donderdag 15 juli 2021 • ‘Chichester Psalms’, Leonard Bernstein
Chichester Psalms • In New York werden op 15 juli 1965 voor het eerst de Chichester Psalms uitgevoerd. Leonard Bernstein verenigde daarin psalmteksten met de Broadway-stijl van zijn bekendste werken, in opdracht van de decaan van de kathedraal van Chichester, in het uiterste zuiden van Engeland. Het werd een uitvoerig werk voor koor en orkest, in drie delen. In elk deel zit een complete psalm en een fragment uit een andere. In deel 1 de volledige Psalm 100 (Juicht voor de Heer!) en fragmenten uit Psalm 108. In deel 2 is dat Psalm 23 (De Heer is mijn herder) en een fragment uit Psalm 2. In het laatste deel is dat Psalm 131 (Mijn hart is niet verheven) en een fragment uit Psalm 133. Het stak Bernstein dat zijn ‘serieuze’ composities in de schaduw bleven staan van zijn populaire musical- en filmwerk, maar de Chichester Psalms worden niettemin tot zijn beste werken gerekend.
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Woensdag 14 juli 2021 • ‘Wonder’ (Dies Natalis), Gerald Finzi
Gerald Finzi • Op 14 juli 1901 wordt Gerald Finzi geboren, Engels componist van een klein, vredevol oeuvre waarin poëzie en een besef van eindigheid overheersen. Zijn meesterwerk? Dan denk ik aan Dies Natalis, een liedcyclus op teksten van de 17de-eeuwse dichter Thomas Traherne. De vertelstem is een pasgeboren kind dat zich verwondert over de wereld waarin hij is terechtgekomen: hij wordt ‘vermaakt door alle werken Gods in hun pracht en praal’. Het graan in de velden staat er eeuwig, de mensen zijn er altijd al geweest: ‘I knew not that they were born or should die.’
Hieronder het vierde deel: Wonder.
How like an angel came I down!
How bright are all things here!
When first among His works I did appear
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Dinsdag 13 juli 2021 • ‘Thy rebuke hath broken His heart’ (Messiah), G.F. Händel
Psalm 69 • De tekst van Händels Messiah is geen afgerond geheel, maar een grabbelton van teksten uit het Oude en Nieuwe Testament. Het geheel valt uiteen in drie delen: (1) de profetieën uit het Oude Testament, (2) Jezus' lijden, dood en opstanding en (3) zijn terugkeer en heerschappij. Librettist Charles Jennens koos voor Jezus’ lijdensweg geen dramatische aria met veel hoeken en kanten, maar een stamelend recitatief, met harmonieën die wrijven en schuren als een scharnier. Voor de tekst plukte hij uit Psalm 69:
Gij kent de smaad die ik draag, mijn schaamte en mijn vernedering: al mijn belagers doorziet Gij; hun honen brak mij het hart, doodziek ben ik achtergebleven. Op meeleven hoopte ik. - Niets. Op troost - die ik niet heb gevonden.
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Maandag 12 juli 2021 • Psalm 124, Salamone Rossi
Psalm 124 • Met alleen hun zes stemmen, zonder begeleiding, slopen The King’s Singers al meer dan een halve eeuw muzikale hokjes en vakjes. Dat deden ze ook op een bijzondere manier in 2005, op de cd Sacred bridges. Ze zingen daarop psalmen in christelijke, joodse en islamitische bewerkingen, als verbinding tussen de drie godsdiensten. Daarbij ook de psalm van vandaag, Psalm 124, gecomponeerd door Salamone Rossi (1570-1630): De Heer heeft ons geholpen / Kom, maak dat overal bekend!
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Zondag 11 juli 2021 • ‘Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen’, Lodewijk de Vocht
Liefde gaf u duizend namen… Mariadevotie en Vlaamse gevoelens in één klassieker. Precies 110 jaar geleden geschreven door Lodewijk De Vocht, op een tekst van priester-dichter August Cuppens. Aanleiding was de 50ste verjaardag van de pauselijke kroning van een Mariabeeld in een Gentse Jezuïetenkerk.
Lees het volledige verhaal achter deze klassieker:
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Zaterdag 10 juli 2021 • ‘Santa Maria, strela do dia’, Anoniem
Cantigas de Santa Maria • 427 liederen telt de bundel die bekend is geworden als de Cantigas de Santa Maria ('Liederen van de Heilige Maria'). Een schat van 13de-eeuwse muziek, de grootste verzameling uit die tijd. Het merendeel van de liederen zijn lofzangen op Maria en op wonderen die door haar tussenkomst hebben plaatsgevonden. Ooit werd de muziek toegeschreven aan koning Alfons X van Castilië (1252-1284), bijgenaamd Alfonso El Sabio (‘De Wijze’), en mogelijk schreef de dichtende koning ook een deel van de teksten, maar wellicht was hij vooral de verzamelaar en promotor.
Voor uitvoerders van oude muziek zijn de Cantigas een ware speeltuin: luister maar naar de musiceervreugde in deze opname van het ensemble La Tempête.
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Vrijdag 9 juli 2021 • ‘Os justi’, Anton Bruckner
Psalm 37 • ‘De mond van de rechtvaardige spreekt wijsheid / Zijn tong spreekt gerechtigheid / Hij draagt de wet van God in zijn hart / En zijn voeten struikelen niet.’ Vier verzen uit de lange Psalm 37 werden door Anton Bruckner getoonzet in 1879. De diepgelovige Bruckner (1824-1896) componeerde in de eerste plaats Ad Maiorem Dei Gloriam, zoals hij op de partituur van zijn Te Deum schreef, en zoals hij zelf later toelichtte: ‘Ze zeggen mij dat ik op een andere manier moet componeren. Ik zou dat kunnen, maar waarom? God heeft mij, uit duizenden, talent gegeven. Hoe zou de Vader in de hemel mij beoordelen als ik anderen zou volgen, en niet Hem?’
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Donderdag 8 juli 2021 • ‘Der Einsame im Herbst’, Gustav Mahler
Heilige Amandina van Schakkebroek • Schakkebroek is een gehucht in het Limburgse Herk-de-Stad en voor altijd verbonden met de figuur van missiezuster Amandina van Schakkebroek (1872-1900). In 1899 vertrok Maria-Pauline Jeuris - zoals ze echt heette - samen met zes andere zusters naar China. Ze werkte er als verpleegster in de provincie Shanxi, waar ze ook een weeshuis bouwde. Een jaar later sloeg de sfeer om door de zogeheten Boksersopstand. Onder invloed van een nationalistische beweging groeide de weerstand tegen westerse invloeden, ook op religieus vlak. Alle katholieke missionarissen moesten het land verlaten, maar de zusters weigerden. Op 9 juli 1900 werd Amandina door onthoofding terechtgesteld, samen met 31 andere missionarissen en Chinese bekeerlingen. Ze gingen de geschiedenis in als de Martelaren van Shanxi. In Schakkebroek is Amandina’s geboortehuis ingericht als museum.
Enkele jaren later liet Gustav Mahler zich, in de moeilijkste periode van zijn leven, inspireren door eeuwenoude Chinese poëzie. Het resultaat was het schrijnende Das Lied von der Erde, waarin de schoonheid van de natuur in contrast staat met de sterfelijkheid van de mens.
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Woensdag 7 juli 2021 • ‘Dum esset Salvator in monte’, Codex Calixtinus
Codex Calixtinus • Precies 10 jaar geleden, op 7 juli 2011, werd de Codex Calixtinus gestolen uit de kathedraal van Santiago de Compostela. De Codex is een 12de-eeuwse handgeschreven bundel met tientallen teksten en liederen, die op vraag van paus Calixtus XX werd samengesteld. De paus wilde gelovigen aanmoedigen om naar Compostela te gaan, de Codex kan daarbij als reisgids en gebedenwijzer worden gezien. De politie stond lange tijd voor een mysterie, aangezien er geen sporen van inbraak werden gevonden. Een jaar na de diefstal werd de Codex alsnog teruggevonden. Vier Spanjaarden, onder wie een elektricien die in de kathedraal werkte, werden gearresteerd.
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Dinsdag 6 juli 2021 • ‘Gabriel’s oboe’, Ennio Morricone
Ennio Morricone • Een jaar geleden stierf Ennio Morricone (1928-2020), die in zijn lange carrière muziek componeerde voor meer dan 400 films. De soundtrack voor The Mission blijft daarin een hoogtepunt. Robert De Niro en Jeremy Irons spelen de hoofdrol in een film over Spaanse jezuïeten en hun missiepost in de Zuid-Amerikaanse jungle. Gabriel's oboe horen we voor het eerst in het begin van de film. Pater Gabriel beklimt de Iguazu-waterval om de missie bij de Guarani verder te zetten. Zijn voorganger werd aan een groot houten kruis gebonden en in de waterval gegooid. Gabriel speelt hobo om de Guarani van zijn goede bedoelingen te overtuigen. Het is het eerste maar niet enige moment in de film waarop muziek wordt gebruikt als een symbool van menselijkheid en een brug tussen culturen.
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Maandag 5 juli 2021 • ‘Job: a masque for dancing’, Ralph Vaughan Williams
Job krijgt in het gelijknamige Bijbelboek behoorlijk wat te verduren. Daar zit vast treurige muziek in, maar toch geen muziek om op te dansen? En toch. Op 5 juli 1931, precies 90 jaar geleden dus, werd in het Cambridge Theatre in Londen voor het eerst Job: a masque for dancing uitgevoerd, een ballet op muziek van Ralph Vaughan Williams. De scènes werden geïnspireerd door gravures die William Blake maakte over het Bijbelboek Job.
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Zondag 4 juli 2021 • ‘Missa Solemnis’, Leopold Mozart
Ullrich van Augsburg • Een goeie duizend jaar geleden werden heiligverklaringen geformaliseerd. Er moest een procedure worden doorlopen en alleen de paus kon een heiligverklaring bekrachtigen en afkondigen. De eerste die op die manier werd gecanoniseerd, was de Duitse bisschop Ulrik van Augsburg (890-973). Hij wordt vaak afgebeeld met een boek met daarop een afbeelding van een vis, als symbool van matigheid. Het Vlaams-Brabantse Sint-Ulriks-Kapelle is naar hem genoemd.
Ook een beroemde inwoner van Augsburg was Leopold Mozart, violist, componist en uiteraard vader van Wolfgang Amadeus. De roots van de Mozarts liggen dus eerder in Duitsland dan in Oostenrijk. Leopold Mozart schreef gelukkig meer dan alleen dan de Speelgoedsymfonie: wat dacht je van deze Missa Solemnis, die lange tijd verkeerdelijk werd toegeschreven aan zijn zoon Wolfgang Amadeus…
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Zaterdag 3 juli 2021 • ‘How can it be’, Lauren Daigle
De Ongelovige Thomas • Vandaag is de Feestdag van de apostel Thomas, de ‘ongelovige Thomas’ die niet wilde geloven dat Jezus uit de doden was opgestaan tot hij zijn vinger in Jezus’ wonden zou leggen. Onder meer Caravaggio maakt er een onvergetelijk kunstwerk van. How can it be? Lauren Daigle, de populaire zangeres van religieuze muziek, verwoordt het op haar manier in dit lied: You plead my cause, You right my wrongs / You break my chains, You overcome / You gave Your life to give me mine / You say that I am free, how can it be? Yeah / How can it be?
• Abonneer je op de Spotify-lijst met alle muziek uit deze kalender
Vrijdag 2 juli 2021 • ‘Vioolconcerto’, Ludwig van Beethoven
Elie Wiesel • Precies vijf jaar geleden overleed Elie Wiesel (1928-2016), Holocaust-overlevende en schrijver van verschillende boeken daarover. In 1986 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede. Over zijn ervaringen als tiener in het concentratiekamp van Buchenwald schreef hij onder meer het indrukwekkende boek La Nuit (Nacht), in 1955 verschenen in het Jiddisch en in 1958 in het Frans. Daarin onder meer deze ontroerende passage, waarin hij vertelt hoe hij plots een medegevangene viool hoorde spelen:
‘Wie was die gek die hier viool aan het spelen was, op de rand van zijn eigen graf? Of was het een hallucinatie? Het moest Juliek zijn. Hij speelde een fragment uit het concerto van Beethoven. Nooit had ik zulke zuivere klanken gehoord. In zo’n diepe stilte. (...) Tot de dag van vandaag sluit ik mijn ogen wanneer ik dat stuk van Beethoven hoor, en uit de duisternis verschijnt dan het bleke en droevige gezicht van mijn Poolse kameraad, die met zijn viool afscheid nam van een gehoor van stervenden.’