Filmtip: ‘Thank God for the Gift’ over curator Jan Hoet
Tien jaar na zijn overlijden wordt de Gentse curator Jan Hoet geëerd met een documentaire, binnenkort te zien in de bioscoop en op 22 maart op Filmfestival Docville met nabespreking met regisseur Luc Vrydaghs. In de documentaire kun je onder meer Ludo Collin herkennen, kunsthistoricus en rector van de Sint-Baafskathedraal.
Thank God for the Gift brengt de wereld van Jan Hoet tot leven. Die stond helemaal in het teken van kunst. Een kwestie van totale overgave, of hij nu wilde of niet. De documentaire werd dan ook een portret van een rusteloze ziel, altijd zoekend naar nieuwe manieren om vooruit te komen. De controverse ging hij daarbij niet uit de weg, in zekere zin hield hij er zelfs van. ‘Een passioneel man met een onblusbare honger naar kunst, radicaal in zijn eerlijkheid en zijn geloof in de totale intellectuele en emotionele vrijheid’, noemen de filmmakers hem.
Lam Gods
Rode draad in de documentaire is het favoriete schilderij van Jan Hoet, het 15e-eeuwse Lam Gods. Kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven, die in de prent aan het woord komt, noemt hem zelfs een veruitwendiging van het Lam Gods, ‘zichzelf zaligverklarend maar ook bloedend vanuit zijn borst’.
De curator was gelovig en zei daarover in een interview met Kerk & Leven in 2012 (enkel abonnees): ‘Niet dat ik nooit twijfel. Dat mag ook. Christus zelf heeft getwijfeld aan het kruis. Op zulke momenten lees ik in de Bijbel. Daar kun je altijd op terugvallen.’ Hij vertelde toen ook dat hij er dankbaar gebruik van maakte wanneer in een hotelkamer een bijbel lag. Dan las hij bij voorkeur een psalm. Hij noemde stilte het begin van elke spirituele ervaring. ‘Ook als je een museum bezoekt, moet je minstens tien seconden stil zijn bij een schilderij om het met volle aandacht in je op te nemen’, vond hij.
Thank God for the Gift op het Filmfestival Docville in Leuven op 22 maart. Nadien staat de film ook in diverse bioscopen en cultuurhuizen op de programmatie.