Gastvrijheid smeedt banden
Sint-Jozefkerk in Rapertingen open voor Syrisch-katholieke gemeenschap
Sinds enkele maanden hebben ook Syrische katholieken in het bisdom Hasselt een eigen plek om de eucharistie te vieren. Ze komen daarvoor tweewekelijks samen op zondagnamiddag in de Sint-Jozefkerk in Rapertingen, bij Hasselt. De Syrisch-katholieke gemeenschap in België telt vandaag ongeveer 125 families, voornamelijk verspreid over de steden Brussel, Antwerpen, Namen en Luik. „In Hasselt verzamelen zo’n twintig families, de grote meerderheid bestaat uit vluchtelingen van Syrische en Iraakse afkomst”, weet priester Thomas Habbabé, verantwoordelijke voor de Syrische-katholieke gemeenschap in België. Hij verblijft sinds 2009 in ons land en is de enige Syrisch-katholieke priester in België die in de oosterse ritus of liturgie celebreert.
De Syrisch-katholieke Kerk van Antiochië is een kleine oosters-katholieke Kerk die haar wortels heeft in het Midden-Oosten. Ze erkent de paus als herder van alle katholieken en heeft een eigen liturgie en een eigen codex voor het canonieke recht. Aan het hoofd staat Ignatius Youssef III Younan, katholiek patriarch van Antiochië, die enkele maanden geleden nog een bezoek bracht aan de bisschop van Hasselt, mgr. Hoogmartens.
„Buiten ons patriarchaat volgen we de plaatselijke katholieke bisschop”, zegt Thomas Habbabé. „Mgr. Hoogmartens stemde toe een missie van de Syrisch-katholieke Kerk op te starten in Hasselt en we zijn hem en vicaris-generaal Karel D’Huys daar erkentelijk en dankbaar voor.” Zoals bekend leidden de burgeroorlog in Syrië en de conflicten in het Midden-Oosten tot een aanzienlijke emigratiestroom naar het Westen. Daardoor is de Syrisch-katholieke Kerk iets nadrukkelijker aanwezig in Europa.
„Er zijn in totaal zeventien Europese parochies, verspreid over Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, [node:field_streamers:0] Zweden en Italië. In België hebben we één parochie, meer bepaald Onze-Lieve-Vrouw van Bevrijding in Kraainem, en twee missies, in Hasselt en Louvain-la-Neuve. We hopen op termijn ook in Rapertingen een volwaardige parochie te kunnen opstarten. Die zou dan eveneens Sint-Jozef heten. We hebben een goede relatie met Ali Cornelissis, deken van Hasselt, en met de kerkraad in Rapertingen. Momenteel bekijken we zelfs of het mogelijk is samen activiteiten te organiseren.”
De vieringen van de Syrisch-katholieke Kerk van Antiochië gebeuren voornamelijk in het Arabisch, sommige delen in het Syrisch-Aramees of, zoals in Rapertingen, in het Nederlands, zodat de kleinsten ook iets begrijpen. Een vertaling van de oosterse liturgie naar het Nederlands bestaat voorlopig niet. „We mogen opmerkelijk veel jonge gezinnen begroeten. Dit jaar hadden we al drie doopsels, maar voorlopig nog geen huwelijken”, zegt priester Thomas Habbabé met een knipoog.
Afgelopen zondag vond in de Sint-Jozefkerk overigens de viering van de kleine wijdingen plaats. Voor die gelegenheid was zowaar de aartsbisschop van Aleppo in Hasselt aanwezig. Zeven mensen beloofden er dat ze ten dienste zullen staan van de liturgie als lector en cantor, als onderdiaken of diaken.
„Ze zijn niet enkel gewijd voor Hasselt, ook voor elders in het land. Voor de uitbouw van onze pastorale projecten hebben we immers extra hulp nodig. Momenteel vier ik op zondagochtend de eucharistie om elf uur in Kraainem en om halfdrie ’s middags in Hasselt. Toegegeven, dat is druk. Als alles vlot verloopt, komt er volgend jaar een permanente priester bij. Hij is gehuwd. In de oosterse Kerken is het gehuwde priesterschap toegestaan, met de zegen van het Vaticaan”, besluit Thomas Habbabé die als priester van het aartsbisdom Mechelen-Brussel celibatair leeft.