Gebed is ons eerste en belangrijkste werkinstrument
Vertaling uit het Italiaans: Marcel De Pauw msc
Geliefde broers en zussen, goedendag!
Het Evangelie van deze zondag (Lc 11,1-13) begint met de beschrijving van Jezus die alleen, in afzondering, bidt; wanneer Hij ophoudt vragen de leerlingen Hem: Heer leer ons bidden (v.1); en Hij antwoordt: Wanneer ge bidt, zegt dan: Vader… (v.2). Dit woord is het geheim van het gebed van Jezus, het is de sleutel die Hijzelf ons geeft zodat we zelf zouden kunnen binnentreden in die relatie van vertrouwvolle dialoog met de Vader die heel zijn leven heeft begeleid en ondersteund.
Aan de aanspraak Vader voegt Jezus twee verzoeken toe: uw Naam worde geheiligd, uw Rijk kome (v.2).
Het gebed van Jezus, en dus ook het christelijk gebed, is vóór alles plaats maken voor God.
Door Hem toe te laten zijn heiligheid in ons te openbaren en door zijn Rijk te doen groeien door de mogelijkheid van zijn heerschappij van liefde in ons leven uit te oefenen.
Onze fundamentele noden
Drie andere verzoeken vervolledigen het Onze Vader, het gebed dat Jezus leert. Het zijn drie beden die uitdrukking zijn van onze fundamentele noden: brood, vergiffenis en hulp bij bekoringen.
Zonder brood kun je niet leven, zonder vergiffenis kun je niet leven, zonder de hulp van God bij bekoringen kun je niet leven.
Het brood dat Jezus ons doet vragen is het noodzakelijke, niet het overbodige; het brood van de pelgrims, het rechtvaardige, brood dat men niet opstapelt en ook niet weggooit, dat onze tocht niet bezwaart. De vergiffenis is op de eerste plaats de vergiffenis die wijzelf van God krijgen: alleen het bewustzijn van hen die zich zondaars weten die van Gods oneindige barmhartigheid vergiffenis hebben ontvangen, maakt ons bekwaam concrete daden van broederlijke verzoening te stellen.
Iemand die zich niet ervaart als een zondaar die vergiffenis heeft gekregen, zal nooit een gebaar van vergeving of verzoening kunnen stellen.
Dat begint in het hart dat zich zondaar weet die vergiffenis heeft gekregen. De laatste bede En leid ons niet in bekoring geeft uitdrukking aan het besef van onze situatie, altijd staan we bloot aan de valstrikken van kwaad en corruptie. Wij allen weten wat een bekoring is!
Het gebed is ons eerste en belangrijkste werkinstrument
Het onderricht van Jezus over het gebed gaat verder met twee parabels waarin hij als voorbeeld neemt de houding van een vriend tegenover een vriend en van een vader tegenover zijn kind (cfr vv. 5-12). Beide willen ons leren het volle vertrouwen in God, die Vader is, te koesteren. God kent onze noden beter dan wijzelf, maar Hij wil dat we ze met durf en met volharding bij Hem brengen want dat is onze wijze om deel te nemen aan zijn werk van verlossing. Het gebed is het eerste en belangrijkste werkinstrument in onze handen. Bij God aandringen is niet nodig om Hem te overtuigen, maar om ons vertrouwen en ons geduld te sterken, dat wil zeggen: ons vermogen om samen met God te strijden voor de dingen die echt belangrijk en noodzakelijk zijn. In het gebed zijn we met twee: God en ik strijden samen voor belangrijke zaken.
Geef mij de Heilige Geest!
Hierbij is er één, de grote belangrijke zaak die Jezus vandaag in het Evangelie noemt, maar die wij haast nooit vragen, en dat is de Heilige Geest. Geef mij de Heilige Geest! Jezus zegt het: Als gij dus, - ofschoon ge slecht zijt – goede gaven aan uw kinderen weet te geven, hoeveel te meer zal dan uw Vader in de hemel, de heilige Geest geven aan wie Hem erom vragen (v.13). De Heilige Geest! We moeten vragen dat de Heilige Geest in ons komt. Waartoe dient de Heilige Geest? Hij helpt goed leven, leven met wijsheid en liefde, door de wil van God te doen. Wat heerlijk gebed zou dat deze week kunnen zijn, als ieder van ons aan de Vader zou vragen: Vader, geef mij de Heilige Geest!
Onze Lieve Vrouw toont het ons door heel haar bestaan, helemaal bezield door de Geest van God. Dat zij ons, verbonden met Jezus, tot de Vader helpt bidden, om niet op wereldse wijze te leven, maar volgens het Evangelie, geleid door de Heilige Geest.
Vertaling uit het Italiaans: Marcel De Pauw msc