Getuige van lijdensweg
Kerk in Kortrijk stelt video-installatie van Bill Viola tentoon
Vlammen flakkeren op, de wind raast, water stort naar beneden en aarde stuift op. In de video-installatie Earth Martyr, Air Martyr, Fire Martyr en Water Martyr van de Amerikaanse kunstenaar Bill Viola gaan de vier natuurelementen wild tekeer. Toch verandert geen enkele beweging iets aan het lot van de vier martelaren, afgebeeld op evenveel plasmaschermen. Ze verbeelden het donkerste uur van martelaars, die door lijden en dood op weg zijn naar het licht. Van 15 februari tot 1 april is Viola’s installatie, in 2014 ingehuldigd in de St Pauls Cathedral in Londen, te bezichtigen in de Sint-Maartenskerk in Kortrijk.
„Het is niet de eerste keer dat we tijdens de vasten werken met videokunst”, zegt de Kortrijkse deken Geert Morlion. „Twee jaar geleden bracht Danse la pluie van Klaus Verscheure heel wat volk op de been. We zoeken telkens initiatieven die open en inspirerend zijn. Dat is ook de bedoeling van Viola’s werk. Het is een hedendaags altaarstuk dat raakt aan de mysteries van het menselijke bestaan – dood, lijden en opoffering. Eerst wordt iedere martelaar in een staat van stilstand getoond, een rustpunt vóór het lijden. Gaandeweg komt hun lijdensweg op gang.”
Het Griekse woord voor ‘martelaar’ betekent ‘getuige’. „Door de sociale media zijn we vandaag allemaal getuige van elkaars lijden”, legt Morlion uit. „Martelaars staan symbool voor het menselijke vermogen om pijn, ontbering en zelfs de dood te verdragen in functie van een hoger doel, waarden of geloof. Earth Martyr, Air Martyr, Fire Martyr en Water Martyr tonen die vastberadenheid en volharding, lijdzaamheid en opoffering. Daarom is het een dankbaar kunstwerk.”
Het universele thema van het lijden is ook elders in de Sint-Maartenskerk aanwezig. In de passiekapel links van het altaar-podium bevinden zich twee schilderijen uit het begin van de zeventiende eeuw met daarboven de oude, geschilderde kruiswegstaties. Het Kelderke Gods vlakbij bergt een Christus op de Koude Steen (1695) en Karel Delbaeres Graflegging (1894). In de noordelijke zijbeuk zijn er De Kruisdraging (1560) van Bernard De Rycker en boven de voormalige zijingang een schilderij met een lijdende Christus (anoniem).
Dagelijks te bezichtigen van 10 tot 17 uur in de Sint-Maartenskerk in Kortrijk (Lange Steenstraat). Opening op 15 februari om 20 uur met gastspreker Jan Devolder over Religie, bron van geweld. Inschrijven via passio2018@gmail.com. Meer op www.passio2018.com.