Grootmachten houden paraplu boven coup in Myanmar
De situatie in Myanmar is sinds februari volledig geëscaleerd. Het leger zette de regering van Aung San Suu Kyi af en arresteerde haar voor tal van vermeende inbreuken. Sindsdien heerst er een burgeroorlog: de gevechten volgen elkaar in snel tempo op. Walter Mensaert is een ervaren reisagent die zich al ruim een kwarteeuw specialiseert in Myanmar – het voormalige Birma. Meer dan 25 jaar geleden spitsten we ons toe op enkele Aziatische landen. Na enkele bezoeken aan Thailand viel ons oog op Birma. Het pure van Myanmar stond in schril contrast met het commerciële van de buurlanden. Die authenticiteit is tekenend voor het land. Maar het is er ook erg instabiel, het verkeert al ruim 70 jaar in burgeroorlog: de langstlopende ter wereld. Sinds mijn eerste bezoek in 1995 heeft Myanmar goede periodes gekend, maar ook veel donkere en de donkerste is nu aangebroken, vindt Mensaert.
Er zijn al meerdere aanslagen gepleegd op christelijke doelwitten in Myanmar. Is er sprake van christenvervolging?
De katholieken vind je vooral in de Kayah-, Chin- en Kayin-staat. In de Kayah-staat – de regio waar de longnecks wonen – wordt nu hard gevochten. Dat is geen christenvervolging. Het is een machtsstrijd tussen het leger en de minderheden, een poging hun nationalistische agenda door te drukken. Het geweld is niet specifiek gericht tegen de christenen, ook de Rohingya, de moslimminderheid, delen in de klappen. Een van de belangrijke factoren is de komst van honderdduizenden Rohingya vanuit Bangladesh. In de staat Rakhine zijn ze geen minderheid meer, wat voor onrust zorgde bij de bevolking en de instanties.
Hoe is de situatie in het land nu?
Het coronavirus woedt momenteel zeer hevig in Myanmar. Miljoenen bewoners zitten zonder werk door een economie in vrije val. Honderdduizenden vluchtten voor het geweld naar de bossen. De militairen spelen een smerig spel (zucht). Ze werken met informanten en hebben in elke wijk een regeringsverantwoordelijke aangesteld. Zo oefenen ze druk en controle uit op de bevolking, die tegen die maatregelen in opstand komt. Vreedzaam protest wordt hard neergeslagen. Er komen regelmatig berichten binnen vanuit katholieke hoek: een zuster die op de weg voor een soldaat knielt en om vrede smeekt, een aanslag op een kerk, de arrestatie van priesters die opriepen tot vreedzaam protest. Zelfs paus Franciscus riep het regime al op religieuze plaatsen te vrijwaren van geweld: een oproep die in dovemansoren viel.
- Lees de intregrale tekst van het interview van Arne Willems met Myanmarspecialist Walter Mensaert, dat verschijnt in het Tertio-dubbelnummer 1.118-1.119 dat morgen woensdag 14 juli verschijnt.
- Voor een gratis proefnummer van of een abonnement op Tertio.