Heiligdomsvaart van start
Bisdom Hasselt steekt grens over en trekt op pelgrimage naar Maastricht waar relieken van Sint-Servaas worden vereerd
Vanaf morgen, 24 mei, staat Maastricht elf dagen lang in het teken van de 55ste editie van de Heiligdomsvaart. Net zoals bij de Kroningsfeesten in Tongeren en de Virga Jessefeesten in Hasselt komt ook in Maastricht religie en cultuur zevenjaarlijks tot een hoogtepunt. „Het wezenlijke van de Heiligdomsvaart is echter de verering van de relieken van de heilige Servaas en die is nog altijd springlevend aan deze kant van de Maas”, zegt Stan Hoen van het organiserende comité. Omdat Sint-Servaas ook een belangrijke rol speelde in deze zijde van de grens, pelgrimeert het bisdom Hasselt op woensdag 30 mei naar de Nederlands-Limburgse hoofdstad.
Met het overkoepelende thema Doe goed en zie niet om worden de komende dagen diverse culturele activiteiten, pelgrimages en vieringen georganiseerd. „Sinds 1391 vieren we de Heiligdomsvaart en we willen die religieuze traditie graag in stand houden”, zegt Stan Hoen. „De boodschap die deze dagen in onze stad klinkt, Doe goed en zie niet om, is universeel. Iedereen kan goed doen, ook niet-gelovigen. We voorzien in zowel een religieus als een cultureel programma. Velen kijken uit naar de ommegangen op 27 mei en 3 juni in de straten van het oude centrum van Maastricht. Sinds de middeleeuwen draait het bij de Heiligdomsvaart immers om de verering van de relieken, met als hoogtepunt het tonen van de ‘noodkist’ waarin de overblijfselen van Sint-Servaas worden bewaard.”
Sint-Servaas betekende echter ook veel voor Belgisch-Limburg. Hij maakte, samen met Sint-Lambertus en Sint-Hubertus, dat de regio Jezus van Nazareth leerde kennen. In het bisdom Hasselt werden zelfs enkele parochies naar Sint-Servaas vernoemd, onder meer in Diepenbeek, Lanaken-Heide, Ophoven en de Tongerse dorpen Koninksem, Nerem en Sluizen. Ook de scholengemeenschap van Maasmechelen heet [node:field_streamers:0] Sint-Servaas Maasland.
„Het is dus bijna vanzelfsprekend dat we pelgrimeren naar Sint-Servaas”, zegt Ria Ombelets die namens het bisdom Hasselt de pelgrimage mee coördineert. „We deden een oproep via de dekens en merkten dat er best wel belangstelling bestond voor zo’n pelgrimage, voornamelijk in de dekenaten vlak bij Maastricht. Zij trekken te voet, met de fiets of via eigen en openbaar vervoer naar Maastricht. ’s Ochtends is er een eucharistieviering in de Sint-Servaasbasiliek met onze bisschop, mgr. Hoogmartens. In de namiddag kunnen de pelgrims deelnemen aan drie culturele trajecten, voornamelijk tentoonstellingen, en we sluiten – aan de vooravond van de 51ste verjaardag van ons bisdom – de dag af met een gebedsviering in de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee.”
In het dekenaat Tongeren organiseert diaken Paul Gielen een fietstocht van 25 kilometer naar Sint-Servaas. „De deelnemers vertrekken om zeven uur ’s ochtends, onder begeleiding, aan de Tongerse Sint-Lutgardiskerk in de Blaarstraat en doorkruisen via verkavelings- en secundaire wegen Bilzen en Vlijtingen, waar fietsers uit die dekenaten kunnen aansluiten”, klink het.
De grootste groepen pelgrims uit het bisdom Hasselt worden echter verwacht uit de Maastrichtse buurgemeenten Maasmechelen en Riemst. „We zullen met een honderdtal pelgrims aanwezig zijn”, zegt Jef Lemmens, deken van Vlijtingen-Voeren. „De meesten gaan met eigen vervoer of kiezen ervoor om met de bus van De Lijn naar Maastricht te reizen. Een twintigtal mensen stapt te voet naar de Sint-Servaaskerk of sluit per fiets aan bij het dekenaat Tongeren.”
„Het is belangrijk om er samen iets moois van te maken”, zegt Stan Hoen tot slot. „De Heiligdomsvaart is niet enkel iets van vroeger. We zetten samen voort wat Servaas hier ooit in onze streek begon.”