Help, we kunnen geen kinderen krijgen en het maakt ons kapot
Eerste Hulp Bij Liefde gaat op zoek naar inzichten en praktische tips bij levensechte relatieproblemen. Stel je vraag en wij stellen ze aan een team van relatie-experts.
Beste Lieve,
Wij zouden zo graag kinderen ontvangen, maar het lukt niet. Zowat al onze vrienden hebben intussen een gezin, en dan krijg je vanzelf het gevoel er niet helemaal bij te horen. Paus Franciscus heeft het vaak over zijn waardering voor gezinnen, maar welke boodschap heeft hij voor kinderloze echtparen als wij? Zijn wij minder waard?
Inez
Dank voor je vraag, Inez. Ik besef dat we in de kerk, ook ik, doorgaans te weinig rekening houden met de gevoeligheid van koppels die vruchtbaar willen zijn, maar bij wie dat niet lukt via eigen kinderen. Ik voel met je mee en leg je vraag voor aan Katie Velghe, die onder meer verwijst naar paus Franciscus’ brede visie op vruchtbaarheid.
Katie, welke raad kan je geven aan Inez en Kurt?
Katie Velghe • Weinig mensen beseffen hoeveel pijn een ongewild kinderloos koppel moet dragen. Je hebt zoveel verloren: je droom voor jezelf als moeder of vader, je droom als koppel. Daarbij komt ook nog dat je op onbegrip en kwetsende reacties botst. Overal om je heen zie je hoe baby’s en peuters het leven van je vrienden gaan bepalen, maar jij weet niet welke weg je uit moet.
Wat jullie doormaken heeft veel parallellen met het rouwproces na een overlijden. Specialisten omschreven vier aspecten van een helende rouw, die jullie zal brengen naar het moment dat jullie niet meer kapot van verdriet zijn, maar opnieuw geluk ervaren.
1. Een eerste aspect is het aanvaarden van de werkelijkheid van het verlies.
Als jullie kiezen voor medische behandelingen, is het nodig om ook af te spreken hoelang jullie hiermee willen doorgaan.
Als de behandelingen geen baby brengen, komt er immers een moment dat het verlies, hoe pijnlijk ook, onder ogen moet worden gezien. Pas dan kunnen de emoties, zoals pijn, woede en verdriet helemaal naar boven komen.
2. We schrikken vaak terug voor de heftigheid van die gevoelens, maar toch betekent rouwen ook dat je de pijn bewust moet ervaren.
Praat erover, zoek bronnen van troost, uit je pijn in gebed, in symbolen, in creativiteit. Geef jezelf en elkaar alle tijd en zachtheid die je nodig hebt.
Meestal gaan mannen en vrouwen op een andere manier om met hun gevoelens.
Het is van het grootste belang dat jullie toch met elkaar blijven spreken, en elkaar steunen bij het rouwproces.
3. Dan pas zullen jullie samen klaar zijn om dat derde aspect van rouwen te beleven: het aanpassen aan de nieuwe situatie. Kinderen krijgen betekent dat je voor iemand kunt zorgen, en dat je het beste van jezelf geeft aan een volgende generatie. Elk liefdespaar heeft die roeping. Hoe kunnen jullie die roeping loskoppelen van de opvoeding van eigen kinderen? Waar kunnen jullie je moeder- en vaderkwaliteiten gebruiken? Hoe willen jullie je leven inrichten zonder kinderen?
Elk klein stapje naar een nieuw doel, elk moment dat je terug zin hebt in de toekomst is een teken van heling.
4. Op een bepaald moment zul je merken dat je bezig bent met een vierde aspect van rouwen: het verlies een andere plaats geven in je leven.
Dat betekent niet dat je er nooit meer aan denkt, of dat de pijn helemaal verdwenen is, maar wel dat het je dagelijkse leven niet meer de hele tijd negatief beïnvloedt. Zoek een project waar jullie je samen aan kunnen geven. Als het iets is wat jou en andere mensen geluk brengt, zitten jullie zeker op de goede weg! Je hebt dan een nieuwe identiteit als mens, als koppel, een identiteit die je zelf waardeert, en waar je waardering en liefde voor krijgt.
In De vreugde van de liefde spreekt paus Franciscus zijn grote waardering uit voor de vele echtparen die geen kinderen kunnen krijgen. Hij erkent hun lijden en beklemtoont dat het huwelijk, ook als de vaak vurige verwachting naar het kind wordt teleurgesteld, blijft standhouden als vaste levensgemeenschap en levenscommunie. Het behoudt zijn waarde en onverbrekelijkheid. (178).
Vruchtbaarheid is voor de paus meer dan voortplanting of adoptie, het is een verlengstuk van de liefde die hen (het koppel) bezielt (181). Zo kan vruchtbaarheid zich verbreden en op ontelbare manieren Gods liefde aanwezig brengen in de samenleving. (184)
Katie Velghe (Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal)
Tips
- Als jullie medische behandelingen overwegen, spreek dan ook af hoever je daarin wil gaan.
- Ongewild kinderloos blijven is een soort rouwproces, waarvoor je tijd moet nemen. Laat ook heftige gevoelens toe, maar blijf elkaar steunen.
- Zoek een project waar jullie je samen aan kunnen geven en waar je gelukkig van wordt. Het geeft je een nieuwe identiteit als mens en als koppel. De pijn gaat niet weg, maar bepaalt jullie dagelijkse leven niet meer.
Meer lezen
- Over omgaan met een onvervulde kinderwens (ook als naaste en als kerk) vind je een heleboel info op de website van Gezinspastoraal.
- Ontdek ook de mogelijkheden van adoptie en pleegzorg via getuigenissen en boeken samengebracht op de website van Gezinspastoraal.
- Vind de encycliek De vreugde van de liefde van paus Franciscus in de Kerknet-shop.