Help, mijn kinderen kijken teveel naar schermpjes
Eerste Hulp Bij Liefde gaat op zoek naar inzichten en praktische tips bij concrete relatie- en opvoedingsproblemen. Stel je vraag en wij stellen ze aan een expert.
Beste Lieve,
In de vakantie mogen onze kinderen dagelijks maximum twee keer een uur tv kijken of met een ander scherm bezig zijn. Dat is al redelijk veel, lees ik op sites met opvoedingstips. Toch leidt die afspraak nog elke dag tot gezeur. Er ontstaat ongerustheid als een spelletje lang moet opladen en de minuten lopen. Schermen brengen ongeluk! Ben ik te streng of zou ik beter nog veel strenger zijn?
Talya
Bedankt voor je vraag, Talya. Ik leg ze graag voor aan Kelly Cathelijn, die in opdracht van De Sleutel vorming geeft aan leerkrachten en kinderen rond schermverslaving.
Kelly Cathelijn • Beste Talya, de situatie die je beschrijft, is heel herkenbaar. Veel gezinnen worstelen ermee en de media wakkeren de ongerustheid aan met waarschuwingen voor allerlei gevaren. We moeten niet overreageren. De uitspraak Schermen brengen ongeluk! lijkt me wat kort door de bocht.
Te streng of niet streng genoeg? Die vraag wijst erop dat je als ouder heel sterk zelf de norm bepaalt.
Overleg daarentegen met je kinderen, zo gaan ze zelf nadenken over hoe ze met schermpjes omgaan.
Met mijn eigen kinderen van 5 en 8 jaar maak ik een schema op weekbasis, met het oog op een goed evenwicht in soorten activiteiten. Er zijn altijd twee dagen waarop de schermen uit blijven. Dan maken we tijd om samen te lezen of een gezelschapsspel te doen. Daar kunnen ze zó van genieten! Op een regenachtige dag mag er dan eens wat meer gekeken of gegamed worden.
In onze vorming raden we mensen altijd aan om 3 belangrijke factoren in de gaten te houden: slaap, beweging en … verveling.
Zeker bij tieners let je er goed op dat ze niet aan slaap inboeten door Netflix of Whatsapp. Hun hersenen hebben een goede nachtrust nodig. Ook beweging is een belangrijke: als de kinderen op maandag gaan sporten, kunnen ze dinsdag met een scherm bezig zijn. Maar ook voor verveling moet er plaats zijn. Het is niet goed lege momenten op te vullen met schermen. Op momenten van verveling treedt het creatieve brein in werking. Laat Verveling is goed je nieuwe mantra worden!
Het ene kind is gevoeliger voor de aantrekkingskracht van schermen dan het andere.
Mijn jongste dochter vindt stoppen met tv kijken altijd heel moeilijk. Ze zit er helemaal in. Op zich is daar niets fout mee: ze houdt haar aandacht erbij. Maar kunnen stoppen, is wel degelijk belangrijk. Dat heeft met zelfbeheersing te maken. Veel ouders verwachten dat hun kinderen zich kunnen beheersen, maar dat is een vaardigheid die getraind moet worden. Zelfs tieners zijn daarin nog niet volgroeid.
Het leuke is dat je deze vaardigheid best van al offline traint. Met een goed gezelschapsspel, waarin ze op hun beurt leren wachten, bijvoorbeeld. Of aan tafel, door te wachten tot iedereen zit en jullie het samen even stil konden maken.
Tot slot: je eigen voorbeeld is van onschatbare waarde. Gaat de telefoon uit als jullie aan tafel zitten? Check je je Facebook terwijl je kind over zijn of haar dag aan het vertellen is? In workshops met kinderen van 11-12 jaar klinkt geregeld de wens dat ouders niet zo vaak met hun smartphone zouden bezig zijn en echt eens zouden luisteren. Kijk, dat is natuurlijk cruciaal!
We hoeven niet te streven naar digitale detox voor onze kinderen (en voor onszelf), maar naar digitale voedzaamheid: gebruik schermen aandachtig, gematigd en betekenisvol.
Tips
- Een weekschema is zinvoller dan een dagschema. Stel het samen met je kinderen op. Zo leren ze zelf mee nadenken over hun schermgebruik.
- Houd het schermgebruik in evenwicht met voldoende momenten van slaap, beweging en verveling.
- Zelfbeheersing is een belangrijke vaardigheid die getraind moet worden. Daar begin je mee rond de leeftijd van 2 jaar en het gaat door tot in de puberteit.
Kelly Cathelijn
Heb jij een vraag voor een van onze experts? Of wil je reageren op de vraag van Talya of het antwoord van Kelly? Alle reacties zijn welkom hieronder of via mail (lieve.wouters@kerknet.be).