Help, mijn man gaat met pensioen!
Eerste Hulp Bij Liefde gaat op zoek naar inzichten en praktische tips bij levensechte relatieproblemen. Stel je vraag en wij stellen ze aan een team van relatie-experts.
Beste Lieve,
Zelf stopte ik al 11 jaar geleden met werken. De kinderen waren toen net allemaal het huis uit. Eindelijk kon ik mezelf ontplooien: ik ging bij een toneelclub - zalig! - en leer Spaans. Nu mijn man stopt met werken, is iedereen blij voor ons: tijd om samen te genieten! Maar het vooruitzicht beangstigt me. Ik voel de teleurstelling, verveling en ergernis nu al. Moet ik niet kiezen voor iets nieuws? Het is nu of nooit meer… Ik vraag me af hoe andere koppels daarmee omgaan.
Bie
Hallo, Bie. Zelf ben ik nog te jong om je daarbij te helpen, maar ik leg je vraag graag voor aan Piet Ardui en Chris Geerts, ervaringsdeskundigen en actief bij Encounter Vlaanderen.
Kennen jullie het gevoel waar Bie mee zit?
Piet Ardui en Chris Geerts • Toch wel. Het is normaal dat zo’n totaal nieuwe situatie angst oproept. Je evenwicht wordt op de helling gezet. Hoe samen verder? En het is waar dat iedereen er spontaan vanuit gaat dat het vanaf nu zalig samen genieten wordt!
Ook bij ons was dat zo. We hadden wel op voorhand met elkaar besproken hoe we daar tegenaan keken, en dat bleek ook erg nodig. Want er is niet alleen jouw beleving, er is ook die van je man. Hoe kijkt hij uit naar de komende tijd voor jullie als koppel? Waar is hij blij mee of bang voor? Heb jij daar enig idee van?
Samen gaan zitten en hierover een gesprek op gang brengen kan wonderen doen!
Wat ons helpt is te beginnen met een soort schrijfgesprek. Je spreekt gezamenlijk een vraag af en schrijft daarbij, ieder apart, je spontane gevoelens en gedachten neer. Hoe kijk ik uit naar de volgende periode in mijn/ons leven? Waar kijk ik naar uit, waar ben ik bang voor? Welke verwachtingen leven er bij mij? Wat ben ik bang te verliezen of hoop ik te winnen bij deze nieuwe fase in ons leven? Daarna lezen jullie van elkaar wat je geschreven hebt.
We leerden dit zelf bij Encounter Vlaanderen en het werkt! Het schrijven helpt om niet onmiddellijk in discussie te gaan, maar goed naar elkaar te luisteren. Je probeert even in de schoenen van je man/vrouw te gaan staan.
Zoveel jaar geleden zijn jullie met 2 aan een leven samen begonnen, waarschijnlijk met veel dromen en verwachtingen. Intussen is er zoveel gebeurd! Misschien zijn jullie uit elkaar gegroeid, heb je elkaar gemist af en toe, voelde je je eenzaam. Dat maakt dat je nu niet meer gewoon bent om dingen samen te plannen. Maar, wie weet, past die nieuwe persoon die jouw partner door de jaren heen geworden is, wel prima bij wie jij geworden bent. Leer elkaar opnieuw kennen, ga op date!
Samen op pensioen betekent trouwens zeker niet dat je voortaan alles samen moet doen.
Wel mekaar steunen en voor elkaar supporteren. Zo kan je het ook bekijken, niet? Elke levensfase heeft uiteindelijk zijn specifieke mogelijkheden, kansen en uitdagingen. Het komt erop aan deze kans niet te missen door je spontane angstgevoelens.
Wees niet bang, komt als een refrein steeds terug in het evangelie, niet zomaar!
Jezus nodigt ons voortdurend uit de ontmoeting met de ander aan te gaan, hoe verschillend die ook is. Hij zegt ook aan de lamme, de blinde, aan ieder van ons: Je geloof, je vertrouwen heeft je nieuw leven gegeven. Met deze positieve boodschap willen wij je veel vertrouwen wensen om het leven samen verder te zetten.
Tips
- Praat met elkaar. Een schrijfgesprek is een heel handig middel om door te dringen tot de kern van het gesprek. Ga niet in discussie maar probeer eens in de schoenen van de ander te gaan staan.
- Ga opnieuw op date met elkaar en geef je partner de kans om zich van zijn mooiste kant te laten zien.
- Bekijk het aanbod van Encounter Vlaanderen. 2x per jaar, in maart en november, is er de midweek Samen Verder, specifiek voor koppels die sinds kort samen op pensioen zijn.
Lees ook het getuigenis van Jan Vannoppen en Leen Gielens in Zelfontplooiing, maar dan voor koppels (Kerk & Leven)