Help, mijn man is ziek en wil zich niet laten helpen
Eerste Hulp Bij Liefde gaat op zoek naar inzichten en praktische tips bij levensechte relatieproblemen. Stel je vraag en wij stellen ze aan een team van relatie-experts.
Beste Lieve,
Met de regelmaat van een klok krijgt mijn echtgenoot driftbuien. In zijn vroegere loopbaan kreeg hij een ernstige opdoffer te verwerken, maar ook jeugdherinneringen spelen hem nog altijd parten. Hij is verbitterd en zit vol wrok, ook en vooral naar mij toe. Onze liefde heeft daar ernstig onder te lijden. Van nature is hij trots, koppig, heel bekwaam en hulpvaardig. Maar de laatste jaren mis ik de warmte van zijn hart. Van therapeuten wil hij niks horen. Hoe kan ik hem dan helpen?
Lut
Lieve Lut, ik denk dat jouw vraag herkenbaar is voor veel mensen. Ik bewonder je omdat je nog altijd de goede kanten van je partner wil zien. Katie Velghe reikt manieren aan om die sporen van liefde te versterken. Weet dat haar pastorale benadering de therapeutische niet kan vervangen. Maar ze kan jou wel tot steun zijn, dat weet ik zeker.
Katie, wat kan je Lut aanraden?
Katie Velghe • Het klopt dat Lut niet alleen staat met deze vraag. Een derde van de bevolking heeft te kampen met emotionele en psychische problemen. Even veel partners lijden mee, en vragen zich af hoe ze kunnen helpen, net als zij. Graag geef ik Lut de volgende tips.
Het was heel verstandig om je echtgenoot aan te raden een therapeut te zoeken. Maar als je partner daar (nog) niet voor open staat, zit er niet anders op dan dit te aanvaarden.
Aanvaarden betekent niet dat je zelf therapeut moet proberen te spelen.
Jij bent geen therapeut maar een echtgenote, en met jouw trouw, liefde en bereidheid om het goede in hem te zien (je noemt zelf zijn bekwaamheid en hulpvaardigheid) geef je hem een prachtig geschenk.
Aanvaarden is ook niet stoppen met communiceren. Vertel hoe jij je voelt. Geef de boodschap niet beschuldigend, blijf rustig bij jezelf en jouw emoties. Zeg bijvoorbeeld: Ik zie, ik hoor dat je x of y. Dat voelt voor mij aan als ... Of: Dat maakt me bang of verdrietig. Dit kan hem helpen om zich bewust te worden van de impact van zijn houding.
Aanvaarden betekent ook niet dat je over je heen moet laten lopen.
Stel duidelijke grenzen. Neem afstand bij zijn driftbuien en negativisme. Zonder tegen hem in te gaan, zeg je iets als: Ik begrijp je, en voel met je mee. Maar ik kan je hier niet bij helpen, al zou ik dat willen. Ik ga nu verder doen met mijn werk (of een wandeling maken, noem maar op). Als je het fijn vindt, kunnen we straks samen – vul maar in.
Stop met zoveel energie te steken in pogingen om hem te veranderen, geef je energie aan het zorg dragen voor jouw terrein.
Blijf hem uitnodigen om bij jou te komen in een warmhartigere kijk op de dingen, maar laat je niet meelokken in zijn wereld.
Tot slot is aanvaarden niet gelaten het hoofd buigen, als slachtoffer van zijn pijn en agressie. Draag goed zorg voor jezelf. Zoek troost, kracht en vreugde bij een God die Liefde is, op de manier die past bij jou: bidden, zingen, een gebedsgroep, een viering.
God houdt van jullie allebei, in Gods liefde zijn jullie verbonden, hoeveel afstand er nu ook is.
Denk na over wat jou blij maakt, en zoek die ervaringen en mensen op. Zoek tochtgenoten, mensen die ook gehuwd zijn met een partner met psychische problemen.
Zorg dragen voor jezelf is geen egoïsme. Soms help je iemand best door jezelf te helpen. Slechts wanneer jij overeind blijft, kun je er voor je man zijn, door alles heen. Slechts wanneer jij vreugde en geluk ervaart, kun je dit doorgeven en uitstralen, ook aan je man.
Gods zegen en alle goeds! Katie Velghe, Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal
Tips
- Als je partner niet open staat voor therapie, kun je niet anders dan dit aanvaarden.
- Zorg voor jezelf en laat je niet meeslepen in zijn negativisme.
- Blijf je partner uitnodigen om bij jou te komen in een warmhartigere kijk op de dingen.
- Lees meer over geweldloze communicatie bij IDGP.
- Ontdek het aanbod van Similes, vereniging voor familieleden van mensen met een psychische kwetsbaarheid.
- Foto Pexels CC