Kruisje voor elke klas
Leerlingen aan de Sint Aloysiusschool in Geel vervaardigden zelf kruisjes voor de nieuwbouw van hun school
Twee jaar geleden trok een leerling van het tweede jaar decoratie-hout aan de Sint Aloysiusschool in Geel de aandacht van Tom Verwimp. „Hij droeg een bijzonder kruisje om de hals”, vertelt de leerkracht houtbewerking. „Uit nieuwsgierigheid vroeg ik hem naar de betekenis van het prachtige kruisje. Vol trots vertelde hij dat hij het gekregen had met zijn vormsel. Tijdens het gesprek dat daarop volgde, kregen we het gezelschap van andere leerlingen die op hun beurt enthousiast vertelden over hun kruisje, hun herinnering aan een grote dag.”
Het gesprek liet Verwimp niet meer los en het inspireerde hem ertoe een uitvergroot exemplaar te maken dat hij ophing in het leslokaal houtbewerking. „De leerlingen reageerden laaiend enthousiast en daarom gingen we samen aan de slag om een aantal houten kruisjes te vervaardigen”, vervolgt de leerkracht. „Van een levensecht, eigentijds en duurzaam project gesproken. We merkten al snel dat ook andere klassen belangstelling hadden. Ook zij raakten geïnspireerd door het project en ze wilden op hun beurt een kruisje maken.”
„Naar aanleiding van de bezinning van de tweedejaars, eind december in de Sint-Amanduskerk in Geel, lieten we iedere leerling een kruisje maken”, zegt Tom Verwimp. „Niet zo maar een kruisje, maar een levensecht, eigentijds kruisje. Een kruisje met een eigenheid, met inhoud, met een persoonlijk verhaal. Een kruisje waaruit wederzijds respect spreekt. Respect voor ieders mening, respect voor ieders gedachtegang. Een duurzaam kruisje dus, dat helemaal past in het pedagogische beleid van onze school.”
„Tijdens het productieproces voelde ik me bij momenten als Christus tussen zijn leerlingen”, lacht de leraar houtbewerking die overigens welgeteld twaalf leerlingen onder zijn hoede heeft.
Niet enkel de leerlingen maakten kruisjes. Federatiepriester Dirk Van den Broeck sloot bij een les aan om zijn exemplaar te vervaardigen. Voor hem bood het de gelegenheid met jongeren in contact te komen. Het aantal jongeren dat in de Geelse kerken naar de eucharistieviering komt, ligt niet bijster hoog. „Dit is dan ook een uitgelezen kans om elkaar te leren kennen”, zegt Van den Broeck. Volstrekt onbekend waren ze overigens niet allemaal, want enkele leerlingen volgden vormselcatechese bij hem.
Burgemeester
Alle leslokalen in de nieuwbouw van de Sint Aloysiusschool krijgen een kruisje dat door de leerlingen is vervaardigd, maar daar blijft het niet bij. De school maakt deel uit van Kogeka, een scholengemeenschap met zes onderwijsinstellingen in Geel en één in Kasterlee. „In zowel de basis- als middelbare school Sint Dimpna in Geel zijn de kruisjes al opgehangen”, weet pedagogisch coördinator Geert Vandecruys. „Sint Maria in Geel deed al een bestelling en onze andere scholen volgen nog. Er zullen dan ook veel meer dan de oorspronkelijk geplande 44 kruisjes worden gemaakt.” „Alle leerlingen wilden bovendien een kruisje maken dat ze mee naar huis konden nemen”, vult Tom Verwimp aan. „Als kers op de taart liet burgemeester Vera Celis weten dat ze graag een exemplaar wilde hebben om in haar bureau op te hangen. Een hele eer, vinden ook de leerlingen.”
Tom Verwimp is met dit project niet aan zijn proefstuk toe. Voor de tentoonstelling Gelenaars in de Eerste Wereldoorlog maakte hij in 2014 een zogenoemde abri of schuilkelder die gedurende een maand aan de ingang van de tentoonstelling stond op de Grote Markt in Geel. Datzelfde jaar bouwde hij met zijn leerlingen de eerste vleermuizentoren in Vlaanderen. „Met zo’n projecten probeert de scholengemeenschap, en zeker Tom Verwimp, pedagogisch verantwoorde projecten te koppelen aan maatschappelijk engagement voor de lokale gemeenschap”, besluit Geert Vandecruys.