Live blog Annelien Boone in het Vaticaan
zaterdag 24 maart ~ 15 uur
~ 12 uur
We hebben zonet het finale document in handen gekregen. Een groot applaus, vooral ook aan het redactieteam, dat echt tot het ochtendgloren heeft gewerkt om alles klaar te krijgen. Op dit moment werkt men nog aan de vertalingen (voorlopig enkel een Engelse versie). En ik ben tevreden!
De tekst van gisteren is echt nog beter geworden, er werden enkele zaken toegevoegd, anders geformuleerd, ook een stuk werd meer opengetrokken in die zin dat ook andersgelovigen en niet gelovigen zich er nog meer in herkennen. We mogen fier zijn op onszelf!
Straks meer nieuws in Lier, tijdens #hellopope, waar de thema's van deze synode ook centraal zullen staan. Ik zal erbij zijn via Skype.
~ 9 uur
Gisteren werd ons gevraagd ons gevoel over deze presynode in één hashtag te beschrijven. Sorry, maar ik heb er 3 nodig!
#dankbaar: dankbaar omdat we als jongeren mochten vertellen wat ons bezighoudt, omdat we de kans krijgen om vrijuit onze verwachtingen te uiten die we hebben ten opzichte van de Kerk en de maatschappij. Dankbaar omdat deze bijeenkomst zo open is, in vele betekenissen van het woord. Open in de zin dat jongeren in de brede zin van het woord aanwezig zijn (gelovigen, niet-gelovigen, andersgelovigen). De sfeer is ook heel open. We mogen en kunnen echt alles ter sprake brengen. Open, omdat we echt beluisterd worden door verantwoordelijken uit de Kerk.
#hoopvol: dit alles stemt me hoopvol. Omdat jongeren ter sprake komen, omdat er samen wordt nagedacht hoe wij als jongeren deel kunnen uitmaken van Kerk en maatschappij.
#gewoonwegblij: blij omdat dit gebeurt! Omdat de sfeer hier zo fantastisch is, omdat we als jongeren van over de hele wereld samen zijn gekomen, en in staat zijn om ondanks onze culturele en andere verschillen samen aan een document te werken waar we ons allen in vinden, in een fijne en open verstandhouding, zonder oordelen maar samen op weg om verder te bouwen aan Gods Koninkrijk, aan een betere maatschappij!
vrijdag 23 maart ~ 16.30 uur
Deze namiddag brachten we een bezoek aan Sint-Jan van Lateranen en de doopkapel. De gids zei: Je ziet onder meer dat door de tijd heen verschillende dingen zijn toegevoegd en gewijzigd. Dat geeft als resultaat de doopkapel zoals ze er nu uit ziet. Dat is ook zo voor jongeren vandaag. Wij moeten ervoor zorgen dat we door onze aanwezigheid vandaag ook in de geschiedenis van het christendom een rol hebben gespeeld.
Tja, zo had ik het nog niet gezien. Het christendom zoals we het vandaag kennen is er ook maar omdat vele mensen er door de eeuwen samen aan bouwden, hun stem lieten horen en bijdroegen aan de Kerk die we vandaag kennen.
Op de bus naar de plek waar we de kruisweg gaan herdenken, gaat het er uitgelaten aan toe. Ik laat je even mee genieten. Geloof saai?!
~ 13 uur
~ 11 uur
We beluisteren en lezen het voorstel van slotdocument. Mgr. Fabio Fabene ziet een grote opdracht op zich afkomen. We beschrijven namelijk als volgt wat jongeren van een Kerk verwachten:
- een authentieke Kerk
- die transparant is
- verwelkomend
- eerlijk
- uitnodigend
- communicatief
- toegankelijk
- vreugdevol
- en interactief
Tja, we vragen niet weinig. Terwijl de bisschop rustig verder noteert, krijgen we massaal de slappe lach. ;)
donderdag 22 maart ~ 20 uur
Met z'n 14-en een tekst bespreken; je kan je wel voorstellen dat er dan heel wat over en weer gepingpongd wordt. Maar we zijn erin geslaagd ons voorstel voor de finale tekst af te leveren! De redactie heeft vanavond nog werk om alle bedenkingen en bemerkingen van de 26 groepen samen te leggen en er één tekst van te maken. We merken dat ook in de vertalingen nuances verschillen, dus ook die gelijk krijgen, is een uitdaging van formaat.
Voor wie nieuwsgierig is naar de exacte titels van de drie delen, ik som ze even op (op risico van een niet 100% correcte vertaling, maar dat is voer voor de specialisten later:
- Uitdagingen en kansen van jongeren in de wereld vandaag. Hierin hebben we getracht de leefwereld van jongeren wereldwijd in de 21ste eeuw - gelovig, niet-gelovig of andersgelovig - te beschrijven aan de hand van vragen zoals Hoe wordt hun persoonlijkheid gevormd? Hoe zien ze hun toekomst? Wat is hun relatie met anderen? Hoe is hun verhouding tov nieuwe technologie? Wat is de zin van hun leven? In onze groep is ook de bijdrage van een niet-gelovige zeer interessant. In andere groepen zijn er overigens moslims en joden.
- In een tweede deel gaan we in op geloof en roeping, onderscheiding en begeleiding. Deze ochtend kon je alvast mijn hoogtepunten uit dit deel lezen.
- Vorming en pastorale activiteiten van de Kerk. Een zeer interessant stuk, vind ik. Punten die me bijblijven: jongeren (wij dus) verwachten een Kerk die authentiek is (niets nieuws dat ik hier vertel, maar wel belangrijk), dat ze open, toegankelijk en uitnodigend is. Christus is de centrale figuur, die de Kerk onderscheidt van andere groepen waar we ons als christenen mee kunnen identificeren. Hij is degene in wie we geworteld zijn. Vervolgens moeten we inzetten op vorming, en moeten we ook een aanbod hebben voor jongeren die het geloof niet thuis meekregen maar het later ontdekken. Tot slot: initiatieven als de Wereldjongerendagen, maar ook kleinschaligere bijeenkomsten zijn versterkend voor jongeren vandaag, ook daar kon ik me helemaal in vinden.
- Onze groep heeft, vind ik zelf, een mooie conclusie aan de tekst toegevoegd. Hopelijk mag die blijven staan in de finale tekst, sowieso kan ik ze al met jullie delen:
Deze synodale ervaring is een oproep aan alle beslissende instanties om hen eraan te herinneren dat jongeren het verdienen om beluisterd te worden, want ze hebben absoluut een bijdrage te leveren.
~ 17 uur
We zijn terug aan de slag in taalgroepen om bepaalde passages te herzien en te verbeteren. Vandaag werken we door tot 20 uur. Bloed, zweet en tranen! ;)
Vanochtend mochten we na de voorstelling van de eerste versie van het slotdocument plenair onze likes en dislikes uitspreken. En dat ging zó! Bekijk de video, met ook beelden van de gezellige drukte tijdens de lunch. Soms lijkt het hier een Toren van Babel. Of is het eerder Pinksteren?
~ 12 uur
~ 11 uur
Op dit moment lezen we het document samen door, zonder commentaar. Straks gaan we het bespreken en amenderen. Het is een veelbelovend document, vind ik nu al. Ik haal enkele elementen uit het tweede deel aan. Daarin zeggen we onder meer:
- Het woord roeping wordt in de kerkelijke cultuur spontaan verbonden met priesterschap of religieus leven, terwijl de roeping van elke persoon uniek en waardevol is. De Kerk is zoals een tuin met allerlei bloemen. Elke bloem bloeit op haar manier en is nodig om de tuin tot volle schoonheid te brengen.
- Jongeren zoeken realistische rolmodellen in de Kerk om na te streven. Mensen die een levendig getuigenis zijn van hun geloof, die evangeliseren door hun levensstijl en voorbeeld.
- We vergeten vaak dat Kerk niet zozeer slaat op een gebouw, maar op mensen. (Persoonlijke bedenking: een opdracht voor elke christen dus!)
Wordt vervolgd.
~ 10 uur
Kardinaal Baldisseri, secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie en in die functie voorzitter van de presynode en de bisschoppensynode in oktober, neemt deze ochtend deel aan onze vergadering en spreekt ons toe met een kwinkslag. En we gaan weer aan het werk!
~ 9.15 uur
De creatieve inleiding op een gebedsmoment, verzorgd door Zuid-Amerikaanse jongeren, wordt me bijna fataal. ;)
~ 9 uur
De dag is nog maar net begonnen en wie is al naarstig aan het werk? Het redactieteam dat ons groepswerk van de afgelopen dagen moet samenvatten. Ze hebben gisterenmiddag - terwijl wij verlof hadden - doorgewerkt, zelfs tot in de vroege uurtjes. Pet af!
woensdag 21 maart ~ 17 uur
Deze namiddag hebben we vrijaf en dat is welkom, want sinds gisteren waren onze pauzes ingekort van een halfuur tot 5 minuten, omdat we anders het werk niet rond kregen.
~ 13 uur
Het was een zeer drukke en intense voormiddag. Het werk van de voorbije twee dagen werd in een verslag gegoten, dat aan het redactiecomité wordt bezorgd. Zij maken van de 20 verslagen van de verschillende groepen dan één document. Blij dat ik niet in de redactie zit. Vat dit maar eens samen!
Zo gaat het er dus aan toe vandaag. Zin per zin.
Tijdens ons groepsgesprek zei Marie uit Mauritanië: 'Annelien, jij bent zo positief.'
Oké, misschien even de context schetsen: we zijn met een paar Europeanen en vrij veel Afrikaanse jongeren in onze groep (zoals je misschien al zag). Na wat we vertelden over Frankrijk, België, maar ook Canada, waren ze toch wel wat verbaasd (om niet te zeggen: zéér verbaasd) over onze kerksituatie, die op veel vlakken erg verschilt van de Afrikaanse. Tja, dan kan je inderdaad zeggen dat het niet makkelijk is, punt.
Of je kan ook lichtpunten zien, en hoopvol aan een Kerk bouwen die wel kleiner is dan wat we in het verleden kenden, maar die authentiek, blij, vreugdevol is! En daar, denk ik, daar moeten we samen voor gaan. Dus ja, ik ben dan wellicht positief? :)
~ 9 uur
dinsdag 20 maart ~ 20 uur
Wow, een lange, intense dag. 8 uur lang brachten we vandaag in onze groepen door. We bespraken onder meer de vraag: Wat zouden eigenschappen van de Kerk moeten zijn opdat ze aantrekkelijk, geloofwaardig is voor jongeren? Bij mij kwamen spontaan de woorden authentiek en vreugdevol naar boven.
In de pauze liet mijn Franse buurman zich ontvallen dat velen in onze kerkgemeenschappen het moeilijk hebben met de afkalving en ontmoedigd lijken. Hij zei:
Het is belangrijk om te (blijven) geloven dat dingen mogelijk zijn.
Inderdaad, het is niet altijd evident om vandaag Kerk te vormen. Er zijn veel veranderingen en best wel eens tegenslagen, maar als we er samen in geloven en er positief tegenaan kijken, dan kunnen we zeker bouwen aan een vreugdevolle, blije en authentieke Kerkgemeenschap. Ik kijk hoopvol naar de toekomst.
~ 12 uur
Even terugblikken op de wervelende start van de presynode gisteren, met dit filmpje van KTO. Ik deel de knikkende knieën en het dankbare gevoel van deze sprekers!
~ 11 uur
Pauze en dus weer even tijd voor een verslag.
De vragen gaan vandaag over geloof, roeping en begeleiding. Een serieuze boterham dus, zeker voor één dag. Zoals ik al schreef, startten we met de vraag Wie is Jezus voor jongeren vandaag? Sommigen geven aan dat Jezus voor jongeren in hun land allereerst een rolmodel is, een ideaal. Iemand vertelde dat ze Jezus zien als iemand die hen helpt, een beschermer. Nog anderen menen dat jongeren bij hen Jezus niet noodzakelijk vinden, Jezus is ongekend, er is complete stilte. Een niet-gelovige deelnemer in onze groep gaf aan in Hem enkel de persoon te zien die de tijdsaanduiding weergeeft: je hebt vóór Christus en ná Christus.
Grote verschillen dus, en boeiende gesprekken om verder over na te denken.
~ 9.30 uur
De eerste vraag die we in onze taalgroepen vandaag voorgeschoteld krijgen, luidt: Wie is Jezus voor jongeren vandaag? Ik roep de jongeren in België graag op om deze vraag mee te beantwoorden via sociale media en zo ons gesprek hier in Rome te voeden. #youthsynod2018#jongerensynode #hellopope
~ 9 uur
maandag 19 maart ~ 19.30 uur
De vergadering zit erop. Mijn maag rammelt. Ook de volgende dagen zullen we doorwerken tot 19.30 uur. En dat is nodig, want er is nog veel te bespreken.
Vanmiddag wisselden we uit met jongeren uit Frankrijk, Canada, Kameroen, Congo, Senegal en Libanon. Er waren zowel gelovige als niet-gelovige jongeren bij. Het eerste deel van ons werk - de situatischets van onze generatie in de wereld - blijkt al direct een grote opdracht.
Als het bijvoorbeeld gaat over de vraag 'Wat zijn dromen van jongeren vandaag?', dan klinkt onmiddellijk in enkele Afrikaanse landen: werk vinden.
Een uitdaging die ook bij ons zal klinken, maar hoogstwaarschijnlijk niet als de eerste grote droom. En zo blijkt dat we voor een aantal zaken wel een verschillende achtergrond en bijgevolg andere mening hebben. Over een aantal zaken zijn we het ook roerend eens: jongeren en technologie (sociale media) zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Of dat goed of slecht is, dat is nog maar de vraag ;).
~ 16 uur
We verdelen ons in taalgroepjes en bespreken teksten die zullen resulteren in een slotdocument. Het eerste gedeelte betreft een situatieschets van de onze generatie in de wereld. Hard werken, is de boodschap.
~ 12 uur
Weer een quote van de paus om te onthouden: Onze kennis breidt uit, maar we verliezen de capaciteit om verbaasd te zijn, om de mooie dingen te zien. Op dit moment gaan we echt in gesprek met hem. Wanneer een Argentijnse een vraag stelt, vraagt de paus beleefd of hij mag antwoorden in het Spaans. Van een Chinese jongere ontvangt de paus een rode sjaal, waarop hij grapt: Van paus terug naar kardinaal!
~ 10.45 uur
Fiew! Mijn toespraak zit erop. Herbeluisteren kan je hieronder via de livestream van CNA. Of lees rustig na in het Nederlands! Achteraf omhelsde de paus me en hij zei: Tu es très courageuse. C'est beau! (Je bent heel dapper. Mooi!)
In de pauze worden de vijf sprekers naar de persruimte geleid. Wat een overrompeling! Er zijn journalisten van zowat overal. Ze vragen me onder meer hoe we in Europa creatief kunnen zijn, de woorden van paus Franciscus daarnet aanhalend, en wat we van de Kerk verwachten en zo. Die verwachtingen zijn duidelijk voor elk continent verschillend. Benieuwd wat er nog komt!
Herbeluister het interview voor Radio1 (meteen door naar 1:24:37 tot 1:28:00).
Volg de opening van de presynode live
maandag 19 maart ~ 9 uur
Ik zie hem!
Een eerste quote van de paus om te onthouden: We moeten niet beschaamd zijn om te spreken, onze stemmen moeten gehoord worden. We moeten moedig spreken, maar minstens even belangrijk is het te luisteren naar anderen. Catholic News Agency zendt onze vergadering live uit!
~ 8.45 uur
De zaal waar zo meteen de paus de presynode zal openen, is volgelopen en wij, vijf sprekers die elk een continent zullen voorstellen, zitten klaar op de voorbehouden plaatsen.
zondag 18 maart
Ik pak mijn koffers en voel de zenuwen komen. Veel mensen stuurden me succesberichtjes en lieve wensen. Superfijn! Het maakt het allemaal nog echter en doet me beseffen dat ik hier een verantwoordelijkheid heb.
Bij aankomst in de luchthaven worden we onthaald door het ontvangstcomité en naar het congrescentrum gebracht. Onderweg raak ik aan de praat met iemand van Vietnam, iemand van Griekenland die in Frankrijk woont, iemand van Dubai en een joodse jongen uit Israël. Een bijkomend verrijkend element op deze bijeenkomst dus: er zijn ook andersgelovigen en niet-gelovigen aanwezig.
Ondertussen is iedereen hier toch wel een beetje in spanning, want morgenvroeg komt de paus!