Luc Hoenraet overleden, de zwijgzame schilder met het kruis
Op 81-jarige leeftijd overleed schilder Luc Hoenraet in Veurne. Hij werd in 1941 geboren in Aalst, als zoon van Waalse inwijkelingen. Na zijn studies aan het Hoger instituut van Sint-Lucas in Schaarbeek bleef Brussel lange tijd zijn habitat.
Al heel vroeg duikt het kruis op in zijn werken. Het wordt als het ware een handelsmerk, al mag het niet enkel religieus geduid worden. Zo staat het ook voor revolte en voor het plusteken uit de wiskunde. ‘Ik heb onnoemelijk veel kruisen geschilderd en doe dat nog altijd’, zei hij in een interview. ‘Een andere kunstenaar zou misschien één werk maken met een kruis, maar er was te veel dat ik ermee wou uitdrukken.’ Elk kunstwerk is een variant op het centrale thema van orde en chaos, vertaald in krassen en inkervingen (chaos) en het bezwerende teken van het kruis (orde).
Vanaf 1970 krijgt zijn werk internationale erkenning. Tussen 1978 en 1999 verblijft hij in Parijs en neemt hij deel aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Naarmate de religieuze lading van zijn werk toeneemt, wordt Hoenraet ook opgemerkt door curatoren van christelijke tentoonstellingen, zoals op de Vlaamse Kerkdagen in 1997 en Brussel Allerheiligen 2006.
Hoewel heel herkenbaar, is zijn werk toch niet zo makkelijk te ontcijferen. Zelf was de kunstenaar ook altijd heel zwijgzaam over zijn gevoelens of gedachten bij het creëren. Een werk moet voor zichzelf spreken, klonk het. In 2008 creëerde hij een kruisweg voor de kerk van Langemark. Opmerkelijk: die eindigt niet bij de graflegging, maar loopt tot aan de verrijzenis.
Het werk van Hoenraet is opgenomen in de collecties van het S.M.A.K. in Gent en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel.