Ontdek het groene Beveren langs de Martinusroute
De Martinusroute is een wandelweg door Europa van bijna 6.000 km. Vanuit vier Europese steden leiden verschillende trajecten naar Tours, waar de heilige Martinus begraven ligt in de kathedraal. In Vlaanderen bestaan levendige tradities rond Sint-Maarten, niet in het minst in Beveren bij Antwerpen.
Wie was Martinus, alias Sint-Maarten?
- geboren in het jaar 316.
- Als ruiter in de keizerlijke garde op doortocht in Gallië komt hij in contact met bisschop Hilarius van Poitiers en laat zich dopen.
- wordt kluizenaar nabij Poitiers
- Burgers verkiezen hem tot bisschop.
- In 375 sticht hij de abdij van Marmoutier aan de Loire.
- sterft op 8 november 397 in Candes en wordt op 11 november begraven in Tours.
- Kort na zijn dood wordt Martinus al vereerd als beschermer en en helper van de armen en verdrukten door het verhaal van de manteldeling. Op een barkoude winterdag ontmoette hij een bedelaar. Met zijn zwaard scheurde hij zijn mantel in twee en gaf een stuk aan de man.
- Martinus is een bijzonder populaire heilige in Vlaanderen, met een jaarlijkse herdenking, op 11 november, vergelijkbaar met die rond Sinterklaas.
Hoe loopt de Sint-Martinusroute precies door België?
De noordelijke route (1.500 km in totaal) start in Utrecht en gaat via Antwerpen, Beveren, Mechelen, Gent en Ieper naar Menen om daar de grens met Frankrijk over te steken. Het grootste deel van de Martinusroute loopt over de Grote Routepaden door prachtige landschappen. Enkel tussen Aalst en Wetteren is er een eigen tracé.
De 450 kilometer door Vlaanderen is volledig bewegwijzerd. Daarvoor zijn speciale stickers gemaakt met het logo van de Martinusroute
Onderweg passeer je talrijke Sint-Martinuskerken (Vlaanderen telt er 123!) en bots je op allerlei verwijzingen naar de heilige.
Hoe beleef ik Sint-Maarten in en rond Beveren?
- Sint-Martinuskerk, Grote Markt: oorspronkelijk een romaanse kerk uit de 11de eeuw, maar daar is niet veel meer van te zien. Door verbouwingen in de 19de eeuw kreeg de kerk een sobere neogotische look.
- Sint-Maartensgebak: De koek van Sint-Maarten in de vorm van een paardje is op 11 november te krijgen bij de Beverse bakkers. Het Sint-Maartensgebak met frangipane is het hele jaar door te koop bij bakkerijen Van De Perre, Van Mieghem, Everickx, Van Steenlandt en Verstraeten.
- Samentuin Puithoek, een verhaal van hedendaagse solidariteit: Buurtbewoners en nieuwkomers sloegen de figuurlijke hand aan de ploeg op een stukje grond op de Puithoek (Beveren-Zuid). Samen realiseren ze er een heerlijke ‘samentuin’ met oeroude Vlaamse gewassen naast exotische teelten. Een gezellige en aantrekkelijke hotspot voor de buurt.
Meer weten?
- Ontdek het hele traject van de Martinusroute door Vlaanderen op RouteYou.
- De Martinusgids is te koop bij de dienst Toerisme Beveren en diverse diensten Toerisme in steden en gemeenten langs de Martinusroute in Vlaanderen. Ook bij Standaard Boekhandel in Beveren en via de Grote Routepaden is de gids verkrijgbaar aan 18 euro. De wandelgids telt 312 pagina's en bevat naast topografische kaarten en goede wegbeschrijvingen ook info over alle bezienswaardigheden onderweg. Ontdek alles over de route en bestel de gids.
- In (de buurt van) Dendermonde vind je 5 luswandelingen rond de Sint-Martinusroute.