Ontspullen - gelukkiger met minder in zeven stappen
Ontspullen. Leven met minder, weg van wat te veel is. Niet langer de slaaf zijn van bezittingen die je geld, tijd en ruimte kosten. En zo meer geld, tijd en ruimte overhouden voor wat er wél toe doet: familie en vrienden, je passies, rust in het hoofd.
Het vermindert bovendien jouw ecologische voetafdruk. Je consumeert minder, ook al omdat je gaat investeren in duurzame producten die lang(er) meegaan.
In alle opzichten beperk je je tot de essentie.
In het zopas verschenen boek Ontspullen – Meer leven met minder zet auteur James Wallman ons op weg.
80% blijft in de doos zitten
Ontspullen is in geen tijd een wereldwijde hype geworden. In Japan is er Marie Kondo, die tegen betaling mensen helpt ontspullen. Haar boek The Life-Changing Magic of Tidying Up is een besteller. In VS zijn er voortrekkers als The Minimalists. Hun TED Talk over Ontspullen op YouTube wordt dagelijks tienduizenden keer bekeken. Ze vertellen daarin dat ze al hun spullen in verhuisdozen pakten, om drie weken later vast te stellen dat 80% nog altijd in een doos stak en dus niet meteen van nut bleek.
Heb je echt 50 apps nodig?
Het is lichter leven in een pas gepoetst huis, het is makkelijker studeren aan een opgeruimd bureau.
Ontspullen maakt je geest licht, en die wordt nog lichter door ook mentaal te ontspullen.
Ga je die stapel verplichte lectuur écht ooit lezen? Moeten er echt 50 apps op je smartphone staan? Is het nodig van alles en nog wat een alert te krijgen? In het boek getuigt een thuiswerker:
Ik had de discipline om tijdens het werk de tv uit te laten, maar niet de discipline om tijdens het tv-kijken geen mails te lezen.
Op zijn smartphone sleepte hij de mail-, sms-, Facebook- en Whatsapp-icoontjes naar een apart mapje met de naam Moet het écht? Ook een kleine stap kan het verschil maken.
Lees hieronder: in 7 stappen naar een lichter leven.
1. Ken je spullen (en jezelf)
Hoe vaak gebruik je iets? Wat heb je écht nodig? Brengen die spullen positieve belevingen met zich mee of bezorgen ze je stress en gedoe (als weer eens iets kapot gaat), schulden (consumentenkrediet) of negatieve gedachten (waarom heb ik hier ooit zoveel geld aan gegeven?).
Laat de voor-het-geval-dat-spullen los.
Met e-commerce haal je de volgende dag in huis wat je nodig hebt. Het heeft geen zin spullen te houden omdat ze ooit zoveel hebben gekost. Jammer, maar zoveel zijn ze meestal al lang niet meer waard.
2. Zoek je ladder
Je kan beter ergens halverwege een ladder staan waar je op wilt staan, dan bovenaan een ladder waar je niet op wilt staan, aldus een gezegde. Beter een zinvolle weg dan een zinloze bestemming.
Doe iets wat bij je past.
Hou ik van de ladder waar ik op sta, het werk dat ik doe? Het maakt de kans alleszins kleiner dat je zo'n gemis moet compenseren met troostaankopen tijdens de middagpauze of 's avonds online.
3. Leef in het nu
Experiëntialisme wordt het genoemd: de beleving vooropstellen. Wees gefocust op wat je doet, doe het met aandacht, geniet van wat je hebt en wat je doet. In de flow, zoals psychologen het noemen. Je bent dan zó gefocust dat je toekomst, verleden en je alledaagse beslommeringen vergeet.
4. Wees je eigen publiek
Als je veel tijd steekt in het vertellen aan de rest van de wereld wat je doet – via Facebook, Instagram en noem maar op - dan raak je veel van de voordelen van het experiëntialisme kwijt. Zoals iemand in dit boek zegt: Voor mijn gevoel haal je jezelf uit het moment zodra je een camera pakt. Je bent dan niet langer waar je bent, beleeft het niet meer omwille van de beleving. Je probeert het vast te leggen voor een ander.
Vraag je eens af: als niemand wist dat ik dit deed, zou ik het dan toch nog doen?
5. Zet mensen op de eerste plaats
Andere mensen maken ons (meer) mens. Op het kruispunt van een beslissing, of als je met nieuwe spullen richting kassa bolt, kan je je de vraag stellen: houdt het verbruiken van dit geld, deze tijd en deze energie me bij andere mensen vandaan of brengt het me dichter bij hen?
6. Besteed goed en voel je goed
Materialisten probeer hoger op de sociale ladder te geraken door vaak opzichtige (en dus dure) spullen te kopen. Met daarbij de stress of de SUV van de buren toch niet chiquer of krachtiger is. Probeer duurzamer te consumeren, met respect voor jezelf, de samenleving en de planeet.
Het doel van ‘goed besteden’ is niet om een goed persoon te zijn of te lijken. Het is om je goed te voelen.
Koop je die ene horloge omdat ze de tijd goed aanduidt of omdat het merk je aanzien geeft?
7. Kies voor beleving
Herinneringen gaan langer mee dan dingen.
Doen maakt vaak gelukkiger dan hebben. Be-leven dus. Denk hierbij niet aan exclusieve activiteiten, wereldreizen enzovoort, maar kleine alledaagse dingen: een wandeling aan zee, een goed gesprek. Niet meer de roes van consumeren, maar de roes van dingen met aandacht beleven. Kijk in jezelf en besluit wat er voor jou écht toe doet.