Onze eindejaarsvraagjes (slot): Sim D'Hertefelt
Sim D’Hertefelt (44) coördineerde tot voor kort de vernieuwing van Kerknet. Dit najaar koos hij ervoor om zich toe te leggen op schrijven voor Kerknet.
Wat heb je het voorbije jaar geleerd?
Er komt veel onthechting aan te pas als je een oprecht spiritueel leven wil leiden. Ook onthechting aan het spirituele.
Volgens paus Gregorius moet de mens 40 jaar wachten om zichzelf te worden. Alselm Grün voegt daaraan toe dat hij dan nog 10 jaar moet wachten tot de heilige Geest hem transformeert en hem geschikt maakt om anderen te begeleiden.
Ik word daar blij van. Raar hé?
Voor wie heb je (nog) meer respect gekregen?
Moeders en vaders - vooral moeders - die hun partner en kinderen graag blijven zien, in weerwil van de omstandigheden, soms in weerwil van die partner en die kinderen, vaak ook in weerwil van zichzelf.
Welke daad van barmhartigheid heeft je geraakt?
Daden van barmhartigheid zijn meestal onzichtbaar. Die komen niet in de krant. Als je een vriend in moeilijkheden op verhaal laat komen, heeft niemand dat gezien. Zelfs je vriend beseft het niet, want die wordt overspoeld door zijn problemen. Een lastige collega of huisgenoot liefdevol verdragen en op het juiste moment aan hen denken. Een bedelaar 20 euro geven of hem vragen hoe het gaat.
Ik merk bij mezelf dat elke daad van barmhartigheid een overwinning is op mijn 'ikkigheid'.
Terwijl we toch gewoon mogen doorgeven wat we zelf gekregen hebben. Hoe zot is dat? Misschien is dat wel de verborgen heroïek van het goede.
Aan welk(e) gesprek(ken) heb je goede herinneringen?
Ik mocht dit jaar luisteren naar enkele mensen voor wie het spirituele in hun leven doorbrak en een plaats zocht.
Mooi en boeiend om even klankbord te mogen zijn.
De interviews met de kleine zusters van Nazaret Jo Ghyoot en Ria Vanluchene zijn me bijgebleven. Als we al het geestelijke doorleefd hebben, komt het er toch op aan om heel gewoon lief te hebben: jezelf, mensen en God.
Waarmee heb je het voorbije jaar hard gelachen?
M’n 3 kinderen. Onmogelijk na te vertellen. Soms ook galgenhumor over de zegeningen van het gezinsleven.
Is er een boek, film, voorstelling etc die je het voorbije jaar bijzonder heeft aangesproken?
Ik ben zoveel alweer vergeten. Komend jaar zal ik een lijstje bijhouden.
Ik lees nu Creatieve spiritualiteit van Anselm Grün. Een dun en vlot geschreven boekje dat ik kan aanraden. Omdat het innerlijke processen beschrijft met Bijbelse beelden en verhalen die zo weer heel actueel en relevant worden. Het theologische boek waar ik dit jaar echt m’n tijd voor genomen heb, is Het numineuze van Tjeu van den Berk.
Omdat het religie toegankelijk maakt vanuit de diepste menselijke ervaring en psychologie.
Mag ik ook 3 apps noemen? Headspace is een goede meditatieapp. Wel alleen in het Engels. Ik gebruik hem elke dag. Net zoals Evangelizo met de Bijbellezing van de dag en een spirituele commentaar. En door Spotify leerde ik een geweldige nieuwe muziek kennen: Daughter, HVOB, Blueneck, Aquilo, Kate Nash, Beth Gibbons, Alin Coen Band, Niia, London Grammar en onze Vlaamse Selah Sue.
Wat stemt je hoopvol in onze maatschappij?
Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een nieuwe renaissance van menselijkheid, schoonheid en zin. Door opeenvolgende crisissen zijn we voldoende gedesillusioneerd in ideologieën van egoïsme, materialisme en rationalisme.
Technologieën en netwerken maken een explosie van creativiteit en uitwisseling mogelijk.
De toegang tot spirituele bronnen is ongezien, van de oudste traditie tot hedendaagse mainstreamspiritualiteit. Het komt erop aan om goed gebruik te maken van de duisternissen van de tijd en in je persoonlijke leven.
Waaraan wil je in 2017 meer tijd besteden?
Uit het raam kijken en vriendschap.
Dit was de laatste aflevering in deze reeks. Lees ook:
- Onze eindejaarsvraagjes (1): Alicja Gescinska
- Onze eindejaarsvraagjes (2): Babs Mertens
- Onze eindejaarsvraagjes (3): Luk Vanmaercke
- Onze eindejaarsvraagjes (4): Jolien Verschueren
- Onze eindejaarsvraagjes (5): Geert De Kerpel
- Onze eindejaarsvraagjes (6): Peter Peene
- Onze eindejaarsvraagjes (7): Leen Decin