Peter Baekelmans pleit voor mystiek denken
De auteur wilde het boek liever Mystiek denken noemen in plaats van Anders denken. Maar dat zou niet goed voor de verkoop geweest zijn.
Filosoof André Cloots bevestigt dat de mystieke traditie in het Westen hoogstens een onderstroom is. Wel altijd aanwezig, maar niet populair en zeker niet dominant. Dat is niet alleen de erfenis van de Griekse filosofie of de wetenschap. Ook in het Westerse christendom speelt mystiek een marginale rol. Religie is in het Westen bijna uitsluitend een zaak van het hoofd geworden.
Kan het christendom meer spiritueel en minder theologisch worden? vraagt André Cloots zich af.
Daar wil Peter Baekelmans met zijn boek aan bijdragen. Hij wil het verschil en de verbanden verduidelijken tussen wetenschap en godsdienst, tussen ratio en religie, tussen denken en ervaren, tussen een conceptuele benadering van de werkelijkheid en een spirituele. Het is zijn Vlaamse erfenis: na een verblijf van 20 jaar als missionaris van Scheut in Japan en daarna enkele jaren in Leuven, verhuist hij binnenkort naar Rome. Zijn pleidooi is duidelijk.
Als religies mystiek overboord gooien, verliezen ze hun bestaansrecht. Peter Baekelmans
Met zijn boek wil hij mensen helpen om het mystieke weer op het spoor te komen. Zelfs in de wetenschap.
Computerwetenschapper Koen Bertels is het fundamenteel oneens met zijn jeugdvriend. Ze discussiëren er al 40 jaar over.
Mijn visie is dat je wetenschappelijk en mystiek denken niet mag vermengen. Mijn weinige haren gaan rechtop staan als je zegt dat er mystiek in wetenschap zit. Koen Bertels
Japanologe Mick Deneckere was duidelijk emotioneel geraakt door van het boek. Heel haar leven voelde ze zich in haar werk heen en weer geslingerd tussen haar hoofd volgen of haar hart volgen.
Het boek heeft me overtuigd dat ik niet hoef te kiezen tussen voelen en denken. Dat is een enorme bevrijding voor mij geweest. Mick Deneckere
Van Japan over Leuven naar Rome
Peter Baekelmans (°1960) is missionaris van Scheut en verbleef 20 jaar in Japan waar hij zich inzette voor interreligieuze dialoog. Hij volgde er de opleiding tot boeddhistisch priester en in India tot yogaleraar. Nu is hij parochiepriester in Oud-Heverlee en doceert hij boeddhisme aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven. Hij geeft ook mindfulness aan de Universitaire Parochie Leuven. Binnenkort verhuist hij naar Rome. Zijn volgende boek zal gaan over God in het boeddhisme.
Peter Baekelmans. Anders denken.
Halewijn, 2015, ISBN 978-90-8528-361-4, 144 pagina’s, 18 euro.
Foto’s: Sim D’Hertefelt