Radio met hart voor zieken
Ziekenhuis Zeno in Blankenberge heeft al meer dan 35 jaar een huisomroep
„Huisomroep. Het beste medicijn.” Meermaals dagelijks weerklinkt de jingle in kamers, wacht- en revalidatieruimtes en van het Algemeen Ziekenhuis Zeno in Blankenberge. Tenminste als de radio afgestemd staat op kanaal 3, want daar kan de huisomroep of interne ziekenhuisradio worden beluisterd.
„De ziekenhuisomroep in Blankenberge bestaat sinds 1981”, schetst Jan Ruysschaert de historiek. „Oprichters waren Patrick Declercq, vandaag geluidstechnicus bij de vrt, Alain De Reese en Jan Knudde, huidig manager van Radio 2 West-Vlaanderen. De eerste radiostudio bevond zich in de toenmalige ziekenhuiskapel. Aanvankelijk werd uitsluitend live uitgezonden op zondagochtend, na de eucharistieviering. Al vlug werden er extra vrijwilligers aangetrokken en kwam er ook op zaterdag een uitzending. Vandaag bestaat de ploeg uit negen vrijwilligers die ieder op hun beurt aanwezig zijn. Allen houden ze van muziek en hebben ze een hart voor zieken.”
Op woensdag zijn Lieve Bosschaert en Manuela Picard aan de beurt. Aan de talrijke handgebaren te zien zijn de vrouwen prima afgestemd op elkaar.
„Zelf neem ik altijd plaats aan de microfoon”, zegt Manuela Picard. „Lieve bestuurt het mengpaneel. Dat vereist technische vaardigheden. Zo hebben we ieder onze taak. Alvorens Lieve vorige zomer bij de omroep kwam, was ik vaak in mijn eentje in de studio. Dat vond ik niet zo fijn. Met twee is het aangenamer radio maken.”
„De muziekkeuze is de verantwoordelijkheid van de vrijwilligers”, legt Jan Ruysschaert uit, die zelf ook geregeld een uitzending voor zijn rekening neemt en de ploeg aanstuurt. „Ieder heeft zijn voorkeur. Net dat brengt afwisseling.”
„Op donderdag draai ik meestal een uur Nederlandstalige [node:field_streamers:0] muziek”, zegt Lieve Bosschaert. „Daar zit haast altijd een plaat bij van Willy Sommers, mijn lievelingszanger. Ook patiënten, familie en personeel kunnen hun favoriete plaat aanvragen.”
Tussen de nummers door brengen de vrijwilligers lokaal nieuws. „Dat kan zowel gaan over een activiteit in het ziekenhuis als daarbuiten”, legt Manuela Picard uit. „Zo informeren we de luisteraars over de openingsuren van de bibliotheek, de cafetaria of de boetiek. We kondigen culturele activiteiten aan in de buurt en waaraan iedereen, ook wie minder bemiddeld is, kan deelnemen. Belangrijk bij alles wat we doen en zeggen, is de positieve insteek en de aandacht voor de zieken. Zo brengen we bewust geen slecht nieuws. Mensen verblijven in het ziekenhuis om te herstellen. Muziek kan hun verblijf, hoe kort ook, en soms ook hun pijn, wat verlichten en daarvoor doen het. Als mandolaspeler houd ik van muziek, maar ik vind het ook fijn wanneer ik mensen gelukkig kan maken.”
Wanneer de live-uitzending ten einde loopt, schakelen de vrijwilligers over op een computerprogramma met doorlopend muziek. Zo is er zeven dagen op zeven en 24 uur op 24 muziek te horen op kanaal 3, op voorwaarde dat mensen erop afstemmen, want in het ziekenhuis zijn uiteraard andere zenders te horen.
Begin volgende maand trekken de vrijwilligers van de Blankenbergse radio-omroep naar het AZ Sint-Lucas in Brugge waar ze kennismaken met hun collega-vrijwilligers.
„We kunnen van elkaar leren”, zegt Ruysschaert. „Ook met de andere vrijwilligers in het ziekenhuis is er geregeld contact. Tot slot zet iedereen, of je nu radio maakt of instaat voor het vervoer van patiënten, zich in met hetzelfde doel voor ogen, het verblijf van mensen zo aangenaam mogelijk maken.”
Meer info bij Jan Ruysschaert via 0472 92 80 23.