Het Spaanse levenswerk van Japanner Etsuro Sotoo
In zijn thuisland noemen ze hem al eens de Spaanse Gaudi, want beeldhouwer Etsuro Sotoo laat zich niet alleen inspireren door de Spaanse grootmeester, hij werkte ook meer dan veertig jaar mee aan diens levenswerk: de Sagrada Familia in Barcelona.
Zo, dat is veel informatie in één zin. Wie is Etsuro Sotoo eigenlijk?
Sotoo werd in 1953 geboren in Fukuoka in Japan. Als kind was hij al een creatief beestje, al dacht hij toen nog niet dat hij beeldhouwer zou worden. Op zijn achttiende ging hij Schone Kunsten studeren en... rugby spelen. Gepassioneerd als hij is, vloog hij iets te enthousiast in die sporttak, wat hem enkele gebroken ruggenwervels opleverde. Maar dat brak de Japanner niet, integendeel, hij ging op zoek naar een nieuw evenwicht voor zijn lichaam, op zoek naar een nieuwe passie ook. En dat werd dus beeldhouwen.
Verliefd op de Sagrada Familia
Nadat hij een jaar aan de universiteit van Kyoto had gewerkt als leraar, vertrok hij op reis naar Europa. Op zoek naar inspiratie en nieuwe stenen.
'Ik ben geen beeldhouwer, maar eerder een stenenvinder. De steen is het belangrijkste, ik hanteer slechts het gereedschap dat hem een mooie vorm geeft.'
En toen kwam de Japanner terecht in Barcelona, waar hij aan de grond genageld stond voor de Sagrada Familia. Als een bijna logisch gevolg van die extase besliste hij in de stad te blijven en te solliciteren als beeldhouwer bij Gaudí's meesterwerk. Sotoo kreeg de job en werkt sindsdien mee aan beelden van engelen, muzikanten, dieren en kinderen. Toch voelde hij dat zijn eigen culturele achtergrond te veraf stond van die van de Catalaanse kunstenaar.
'Om Gaudí écht te begrijpen, moest ik door de deur van het geloof gaan', zegt Sotoo. 'Ik moest in de richting kijken waarin Gaudí keek.'
Bouwen aan de Sagrada Familia betekende voor Sotoo ook bouwen aan zichzelf en de Japanner bekeerde zich uiteindelijk tot het rooms-katholieke geloof.
(lees verder onder de video)
Bronzen poort van 7 meter
Een groot deel van Sotoo's werk situeert zich aan de Geboortegevel van Christus. De beeldhouwer werkte aan waterspuwers die in de torens van de Evangelisten zullen komen en de fruitcomposities op de toppen van de torens.
Sotoo maakte de Porta de la Caritat, de eerste deur van de Geboortegevel van de Sagrada Familia, naar het ontwerp van Gaudí zelf.
De kleurrijke bronzen poort toont de eerste levensjaren van Jezus. Etsuro Sotoo versierde de zeven meter hoge deur met natuurmotieven zoals bladeren en insecten. De poort gaat van gele bloemen over in een groot groen deel dat bovenaan roodoranje kleurt. Zijn werk zorgde ervoor dat de Geboortegevel in 2005 uitgeroepen werd tot UNESCO Werelderfgoed.
Etsuro betekent trouwens gelukkige man. Hij is gepassioneerd, zachtaardig en zal de geschiedenis ingaan als een groot kunstenaar. 'Ik ben meer dan een leerling van Gaudí. Hij leert ons hoe we moeten leven en waar we moeten zijn.'