Spectaculair: oudste en grootste orgel ter wereld is … een grot
Het uitzicht in de Luray Caverns is op zich al adembenemend. Maar de stalactieten hebben nog een verrassing in petto. Via een ingenieus systeem is een aantal ervan verbonden met een orgel, waardoor ze zacht aangetikt worden om hun klank door de grot te laten zinderen. Natuur, cultuur en wetenschap werken op een betoverende manier samen en slaan de bezoeker met verstomming.
Tekst gaat verder onder het filmpje.
Great Stalacpipe Organ
Het Great Stalacpipe Organ in Luray Caverns werd in 1954 uitgevonden door Leland Sprinkle uit Springfield. Hij werkte in het Pentagon als wiskundige en elektronicawetenschapper. Tijdens een rondleiding in de grot tikte een gids met een kleine hamer op de oude steenformaties. Het fascineerde Sprinkle zodanig dat die besloot een uniek muziekinstrument te creëren.
Drie jaar lang doorzocht hij de uitgestrekte kamers van het grottencomplex met behulp van 13 Engelse stemvorken.
Hij selecteerde de stalactieten met precies de juiste toonhoogte uit meer dan 3,5 hectare om deel uit te maken van wat uiteindelijk 's werelds grootste muziekinstrument zou worden. De organist duwt een toets in en een rubberen hamertje tikt zacht tegen de stalactiet. Het geluid wordt versterkt en zo vormen de stalactieten echt de pijpen van dit fantastische orgel.
Meestal wordt het orgel bespeeld door een automatisch systeem dat werkt als een kindermuziekdoosje, maar het kan ook handmatig worden bespeeld, zoals Leland Sprinkle jarenlang hoogst persoonlijk deed. Soms krijgen bezoekers de eer er eigenhandig op te spelen. Een onvergetelijke ervaring. En wat het ook zo bijzonder maakt, is dat alle andere geluiden van de grot – zoals neervallende druppels – ook versterkt worden. Verstillen bij het geluid van de natuur dus, zoals je die nog nooit gehoord hebt.