Op stap in Boedapest met onze Kerknet-tips
Het parlement is waarschijnlijk het bekendste gebouw van Boedapest. In de zomer houden ze er het zevendaagse Sziget Festival. Als het te heet wordt onder je voeten, kan je ook een duik nemen in een van de beroemde thermen. Of je kan op pad gaan met onze vijf tips en het religieuze erfgoed van de stad ontdekken.
Boedapest in het kort
- plaats: hoofdstad Hongarije
- aantal inwoners: 1.756.000 (2016)
- oppervlakte: 525,2 km²
#1 Sint-Istvánbasiliek
István, of Stefan, was de eerste christelijke koning van Hongarije. In 1851 werd deze kerk opgetrokken in neoclassicistische stijl, om in 1938 tot basilica minor gewijd te worden. Sint-Stefan was dan 900 jaar dood. De twee torens aan de hoofdingang kijken statig uit over een groot plein waar het 's zomers goed toeven is. Je kan de 96 meter hoge koepel van de Sint-Istvánbasiliek beklimmen en hebt vandaar een indrukwekkend uitzicht over de stad.
#2 Sint-Gellértheuvel
De Donau snijdt Boedapest als een grote taart in twee stukken: Buda en Pest. De Buda-kant is een heuvelachtig gebied dat gedomineerd wordt door het vrijheidsbeeld op de Gellértheuvel dat de bevrijding van het naziregime herdenkt. Je kan die heuvel te voet beklimmen of de bus of auto nemen. Onderweg verdienen twee punten je aandacht:
- Het beeld van bisschop Sint-Gellért.
De geestelijke werd op deze plaats vermoord tijdens een heidense opstand in de elfde eeuw. Hij zou in een dichtgespijkerd vat van de heuvel geduwd zijn. Sindsdien is de martelaar de beschermheilige van Boedapest. Vanaf de heuvel (die zijn naam kreeg) heft hij een kruis waarmee hij de stad zegent. - De rotskerk aan de voet van de heuvel.
Nee, je bent niet plots in Lourdes, maar staat nog altijd in Boedapest. Deze rots- of grotkerk werd wel geïnspireerd op het Franse bedevaartsoord. Men startte de bouw ervan in 1926 op de zuidelijke helling van de Gellértheuvel, in een heilige grot. Er zouden paters wonen van de Paulinische Orde, maar die werden al verdreven door de communisten in de jaren vijftig. Paus Johannes Paulus II heropende de grotkerk in 1989.
#3 Matthiaskerk
Nog aan de Buda-kant moet je absoluut naar de Burchtwijk. Die heuvel was met zijn 60 meter hoge ligging een uitstekend strategisch punt vanaf waar de stad Buda gesticht kon worden in de dertiende eeuw. Naast het Koninklijk Paleis en de Hongaarse Nationale Galerie is de Matthiaskerk een waar hoogtepunt van je bezoek. De Mátyás-templom die je vandaag ziet, stamt uit de negentiende eeuw en werd gebouwd op de restanten van de kerk uit de dertiende eeuw. Naast de adembenemende ligging doet de hele site sprookjesachtig aan, niet in het minst door het kleurrijke tegeldak dat zelfs vanuit Pest te zien is.
Binnenin de kerk vind je oogstrelende fresco's, glas-in-loodramen en geometrische patronen. Let op het barokke Mariabeeld vlakbij de ingang: dat zou volgens de legende in een muur verborgen gezeten hebben tijdens de Turkse bezetting en bij de verwoesting van de kerk in 1686 op wonderlijke wijze weer verschenen zijn.
#4 Schoenenmonument
Een monument voor bezinning is de Holocaust memorial op de oevers van de Donau. Het op het eerste gezicht bijna speelse element van achtergelaten schoenen naast een rivier is echter de stille getuige van een gruwelijke geschiedenis. Op het einde van de Tweede wereldoorlog werden Joden, Roma's en tegenstanders van het naziregemi op deze plek geëxecuteerd. Ze moesten hun schoenen uittrekken en op de rand van de oever gaan staan. Vervolgens werden ze doodgeschoten en vielen in de Donau. Zestig paar metalen schoenen herdenken sinds 2005 die wrede gebeurtenis.
#5 Parochiekerk van de Binnenstad
Bisschop Sint-Gellért - de man uit de tweede tip hierboven - ligt begraven in deze Parochiekerk van de Binnenstad. De gotische kerk is het oudste gebouw van Pest. Onder de Turkse bezetting was de plek een moskee en in de achttiende eeuw brandde het gebouw bijna af. In de zuidertoren zie je nog een overgebleven romaanse muur. Daarna werd de kerk gerestaureerd in barokke stijl. Paus Pius XI schonk in 1934 het relikwie van het Heilig Kruis aan de stad dat je nog altijd kan bezichtigen in deze kerk.
Extra tip
- de Joodse wijk - of Erzsébetváros - in Boedapest is een levendige buurt waar vanalles te zien is: de grote synagoge, het Joods museum en nog een ander Holocaust memorial. De herdenkingsboom van Imre Varga herinnert zijn voorbijgangers aan de honderdduizenden joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De gigantische treurwilg is gemaakt uit staal en op elk blaadje staat de naam van een vermoorde Hongaarse familie.
- Je kan de Joodse wijk op eigen houtje verkennen of meegaan op een van de free tours. Er zijn er elke dag in verschillende talen en je bent een tweetal uurtjes onderweg. De tour is gratis en wordt meestal gegeven door enthousiaste stadsinwoners die geboeid zijn door de geschiedenis van hun stad. Je kan de gids op het einde uiteraard een fooi geven.
Praktische informatie
Je vindt alle informatie over bezoekuren, toegankelijkheid of rondleidingen via Budapest Info.