Op stap in Keulen met onze Kerknet-tips
Na enkele uurtjes rijden vanuit ons land sta je in Keulen, de derde grootste stad van Duitsland.
Keulen in het kort
- plaats: Noordrijn-Westfalen, Duitsland
- aantal inwoners: 1.083.498 (2020)
- oppervlakte: 405,2 km²
#1 Dom
De Dom van Keulen domineert het stadsbeeld. De kathedraal is een van de hoogtepunten uit de gotische bouwkunst en staat sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. De aanleiding voor de bouwwerken waren de relieken van de Drie Koningen, die vandaag nog altijd de grootste bezienswaardigheid zijn in de kerk. Vanaf de aanvang in 1248 duurde het door geldgebrek nog tot 1880 vooraleer de werken voltooid werden.
Alle afmetingen aan de kathedraal zijn indrukwekkend:
- de lengte bedraagt bijna 145 en de breedte 86 meter
- de torens zijn 157 meter hoog
- de glasramen beslaan een oppervlakte van 10.000 m²
- de kerk heeft meer dan 1200 beelden
- er zijn elf klokken met een gewicht van ruim 52.000 kilo waarvan de Sint-Petersklok alleen al 24.000 kilo weegt (plus nog een klepel van 600 kilo)
Je kan de zuidtoren beklimmen via 509 treden. Boven zie je bij helder weer het Zevengebergte.
#2 Sint-Gereonbasiliek
Keulen telt twaalf grote romaanse basilieken waarvan er een heel aantal op een denkbeeldige boog van 6 km rond het centrum liggen, de Via Sacra. Een bijzonder exemplaar is de Sint-Gereonbasiliek, een kerkgebouw dat zijn oorsprong vindt in de vierde eeuw en daarmee de oudste kerk van Keulen is. Op die plek zou het graf geweest zijn van de heilige Gereon van Keulen, een een soldaat uit het Romeinse legioen die zich bekeerde tot het christendom en de marteldood stierf.
In het begin van de dertiende eeuw kreeg de Sint-Gereonkerk een tienhoekige vorm en een koepel, wat naar middeleeuwse normen een waar architecturaal hoogstandje is. De kerk is een basilica minor sinds 1920. In de Tweede Wereldoorlog werd ze net als de andere romaanse kerken in de stad zwaar beschadigd.
#3 Apostelenkerk
Nog een romaanse basiliek in het rijtje van twaalf is de Apostelenkerk. Door haar ligging aan de levendige Neumarkt kan je er tijdens je bezoek aan Keulen amper naast kijken. De eerder sobere kerk kent een bewogen geschiedenis: na enkele branden in de elfde eeuw, ontsnapte ze in de negentiende eeuw op het nippertje aan de sloophamer om tijdens de Tweede Wereldoorlog nagenoeg volledig plat gebombardeerd te worden.
Hoogtepunt in de basiliek is de dertiende-eeuwse Heribertkelk. Verder ontdek je een negentiende-eeuwse pietà en een schilderij van Johann Wilhelm Pottgießer: Het martelaarschap van de Heilige Catharina.
#4 Museum Schnütgen
Kanunnik Alexander Schnütgen schonk zijn enorme kunstverzameling in 1906 aan de stad Keulen, op voorwaarde dat de stukken toegankelijk zouden zijn voor het grote publiek. Na de Tweede Wereldoorlog heropende het Museum Schnütgen in de Sint-Ceciliakerk, waar het vandaag nog altijd zit. In 2010 werd een nieuw gedeelte bijgebouwd waarin tijdelijke tentoonstellingen lopen. In de vaste opstelling in de kerk kan slechts een vijfde van de totale collectie getoond worden. In die verzameling zitten voornamelijk religieuze beelden, schilderijen, edelsmeedkunst en ook een aanzienlijke verzameling brandglas.
Je kan Museum Schnütgen ook virtueel bezoeken met een 360°-tour.
#5 Melatenbegraafplaats
De Melatenbegraafplaats heeft wortels in de twaalfde eeuw, toen er een ziekenhuis stond waarnaar lepra-patiënten verbannen werden. In het begin van de negentiende eeuw werd het onder Franse bezetting de centrale begraafplaats van Keulen en vonden voorname Keulenaren (zoals de familie Farina die de eau de cologne uitvond) er hun laatste rustplaats in grote pronkgraven. Dat werden uiteindelijk zo'n 55.000 graven op een plek die aangelegd werd als een park waar het aangenaam en rustig wandelen is.
Praktische informatie
Je vindt alle informatie over bezoekuren, toegankelijkheid of rondleidingen bij Toerisme Keulen.